Herontwikkeling De Lubert: onduidelijkheid doelgroep CPH

Donderdag 28 maart aanstaande buigt de gemeenteraad zich over de plannen voor de herstructurering van het Zwembad De Lubert. Over dit onderwerp is de laatste tijd veel te doen geweest. Uit de eerste inspraakreacties blijkt dat er onduidelijkheid bestaat over de doelgroep waarop het CPH, onderdeel GGZ, zich richt. Hieronder meer info over het plan:

Het plan globaal

Het zwembad blijft gehandhaafd en zal worden vernieuwd. De nieuwbouw wordt gerealiseerd aan beide zijden van het zwembad en vóór het huidige zwembad. Aan de voorzijde wordt bebouwing toegevoegd met een totale diepte van 32 meter. Daaronder komt een kelderlaag met parkeergelegenheid. Er worden in totaal 60 verblijfseenheden gerealiseerd voor het Centrum voor Psychisch Herstel (CPH). Van maandag tot vrijdag worden hier cliënten behandeld. In de weekeinden worden de eenheden ingezet als hotel. Uiteraard worden er voor het CPH ook behandelkamers en kantoorruimtes gebouwd. Daarnaast wordt er een horeca voorziening gerealiseerd (voor intern gebruik) en is er nog ruimte gereserveerd voor overige multifunctionele functies.

De doelgroep

Uit de eerste inspraakreacties blijkt dat er onduidelijkheid bestaat over de doelgroep waarop het CPH, onderdeel GGZ, zich richt. Onder het motto ‘van klacht naar kracht’ biedt het Centrum voor Psychisch Herstel mensen die oververmoeid, uitgeput of depressief zijn de mogelijkheid om in korte tijd tot rust te komen en te herstellen, zowel geestelijk als lichamelijk. Klachten kunnen bestaan uit overspannenheid, burn-out, relatieproblemen, een verlies dat niet verwerkt kan worden, depressieve klachten, langdurig lijden aan angsten of het hebben van een gebrek aan zelfvertrouwen. De behandelduur bedraagt maximaal 6 tot 10 weken.

Het CPH is niet bedoeld voor cliënten die ernstige psychische klachten hebben en bijvoorbeeld lichamelijke verzorging nodig hebben, verslaafd zijn aan alcohol of drugs, geen eigen huisvesting hebben, zich niet kunnen aanpassen aan de groep of de huisregels, uit het leven willen stappen en niet voor zichzelf kunnen instaan, of mensen die een ernstige psychiatrische aandoening hebben.

Het bestemmingsplan maakt permanente bewoning niet mogelijk, niet in de recreatieve sfeer en ook niet in de zorgsfeer. Het is daarom altijd zo dat het verblijf van korte duur is en dat cliënten elders een (hoofd-)woning hebben. Het bestemmingsplan sluit daarom uit dat er op deze locatie mensen worden gehuisvest die permanente begeleiding nodig hebben. Meer informatie over de doelgroep vindt u op de website www.vanklachtnaarkracht.nl

Vervolg procedure

De inspraakperiode (tot en met 26 maart 2013, red.) is nagenoeg verlopen. Het college van burgemeester en wethouders zal de inspraakreacties wegen en zo nodig het bestemmingsplan aanpassen. Daarna wordt het ontwerp bestemmingsplan ter inzage gelegd voor de formele zienswijzefase. Iedereen kan hierop reageren. Vervolgens wordt het bestemmingsplan aan de raad voor vaststelling voorgelegd.

Werkgroep tegen CPH De Lubert

Naar aanleiding van deze plannen is er een werkgroep opgericht. Deze werkgroep, “GGZ hotel op zwembad NEE”, is tegen de komst van een CPH op deze locatie. Zij zijn onder andere van mening dat de clienten in een prikkelarme omgeving moeten verblijven en de omgeving van De Lubert staat niet bekend als prikkelarm. Onder inwoners leeft vooral de gedachte dat er clienten met ernstige psychische klachten verblijven. Dit is echter niet waar.

Documenten en voorgedrukte bezwaarbrieven

Hieronder de documenten (.PDF en .DOC-bestanden) die bij het onderwerp horen:

PDF: Raadsvoorstel 28-03-2012 De Lubert
PDF: Bouwplan De Lubert.
DOC: Bezwaarbrief voor eigenaren van een villa
DOC: Bezwaarbrief voor omwonenden ‘t Groeske
DOC: Bezwaarbrief voor bezoekers zwembad De Lubert
DOC: Bezwaarbrief voor omwonenden zwembad De Lubert

Bron: DeGroesbeek.nl, Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 maart, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 16 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Hans
In het bouwplan van de Gemeente staat de volgende zin letterlijk geschreven: “Buiten de piekmomenten zal er geen sprake zijn van extra verkeersaantrekkende werking, want de clienten van GGZ komen gedurende hun verblijf niet van het terrein af”. Let wel: Het resort is straks ook onderdeel van dat terrein middels een verbinding tussen de gebouwen waarbij ook een grote serre zal worden gebouwd die de kuil voor de ingang van het resort zal overkappen. Ik vraag me dan af als ik dit lees hoe je clienten noemt die niet van een terrein af mogen? Volgens mij spreek je dan toch… Lees meer »
Behoorlijk zware patienten die slechts 6 tot 10 weken verblijven en in het weekend weer lekker naar huis mogen. Geloof je het zelf, Hans? Dit zijn volgens mij gewoon 1e lijns clienten die rust nodig hebben, geen mensen met drie verschillende persoonlijkheidsstoornissen die ieder moment een hele kleuterklas binnen kunnen vallen. Als blijkt dat de 1e lijn niet volstaat en er buiten bv een burn out nog dieper gelegen klachten zijn, gaan ze door naar de 2e lijn en daar is zo`n cph als het goed is al niet eens meer voor. Dus dan verkassen ze naar een andere plek… Lees meer »
de.nachtboswachter

een mooien locatie zou dekkerswald kunnen zijn.maar ik denk dat de gemeente hier ook goed aan gaat verdienen.maar dit is allemaal al in kannen en kruiken vol geld en wijn .

Hans
Beste R, Prima dat je reageert op mijn bijdrage maar gebruik dan mijn woorden en niet de jouwe want ik heb het nergens over psychopaten gehad!! Ook niet over mensen met 3 verschillende persoonlijkheidsstoornissen die een kleuterklas binnenvallen!! De garantie dat patienten uit de 2e lijn hier niet zullen komen kun jij ook niet geven toch R? De lokatie is inderdaad zoals ik al aangaf niet de juiste en om de verkeerde redenen gekozen door mensen met eigenbelang( lees: de Gemeente met hun exploitatietekort en het Resort zakelijk winstbejag). Als jij niet weet of de Lubert een goede lokatie is… Lees meer »
Hans, ik gaf ook niet aan dat jij dat zegt, maar ik noemde een voorbeeld van zware clienten. De mensen die er nu komen hebben de lichtste vorm van psychische aandoeningen terwijl er serieus genoeg Groesbekers denken dat het om complete idioten gaat. En velen praten elkaar nu maar na zonder zelf een beetje in te lezen en hebben blinde kritiek. Door onze overheid is het misschien mogelijk dat de 1e lijn naar huisartsen enzo gaat, maar ik hoorde op de radio dat er een bepaald contract is dat hier voorlopig 1e lijn is. Ik weet alleen niet meer voor… Lees meer »
beste R, goede discussie, enkele zaken blijken bij navraag bij GGZ en de overheid door de plannenmakers niet ‘duidelijk’te worden uitgelegd. De huidige 2 CPH’n hebben een proef-contract van 3 jaar, loopt af eind 2015. Zij waren tot eind vorig jaar 2e lijns. Nu een mix van 1e en 2e lijns GG-Zorg. Als het plan doorgaat is de bouw eind 2015 (?) gereed en het huidige proefcontract afgelopen!! Als de overheid dan nieuw en minder duur beleid heeft vastgesteld; meer 1e lijns GG-Zorg naar huisarts en maatschappelijkwerk is er nog maar een optie voor het nieuwe CPH: terug naar de… Lees meer »
Hoi Hans, het lastige van deze discussie is de combinatie van de onjuiste locatie keuze en grote sympathie hebben voor iedereen die GG-Zorg nodig heeft. Dat overkomt je immers en je mag blij zijn als die hulp goed geregeld is, ook als partner, familie of vrienden! Nu leeft het onderwerp nogal en de foute locatie keuze is een rode draad. Daarbij wordt soms de omschrijving van patienten met ‘krachttermen’in deze discussie gebruikt. Dat is niet goed en vooral kwetsend als je in de eigen omgeving Psychische nood ervaren hebt. Maar ook niet goed als de burgemeester na een ‘slipper van… Lees meer »
kloeke

het zal me allemaal worst zijn maar ik woon er tegenover en mijn uitzicht is straks eerst 2 jaar een bouwplaats en dan een blokkendoos……bedankt gemeente..had ik moeten weten toen ik pasdat huis kocht…mijn vrouw is zwanger en straks die mensen met problemen in de buurt….ik weet nog wel een plek…op de houtlaan….

zoover...
op de radio vertelden de bestuursleden van de vereniging van eigenaren van de villa’s bang te zijn dat de beoordeling op zoover.nl zou dalen als het zorgcentrum er zou komen, dit zijn de laatste twee reacties van de villa’s! “Vieze huisjes” A. Waardering 2,0 Ligging 5,0 Service 5,0 Prijs / kwaliteit 3,0 Activiteiten 8,0 Onderkomens 2,0 1-1-2013 We raden u de vakantiewoningen niet aan. Het door ons gehuurde huisje was vies en slecht schoon gemaakt. Van een smerige vloer tot plinten waarop je champions kan kweken en spinnenwebben rond de lampen waavan je een trui kan breien. Je kan aan… Lees meer »
Pieter-Jan
GGZ OVERPEINZINGEN. Denk vanuit de patient/klant die voor behandeling naar een Centrum voor Psychisch Herstel gaat. Dan denk je toch aan een voor de geest rustgevende prikkelarme omgeving. In de bossen, parkachtige omgeving. Daar voldoen de huidige locaties; Wychen en Rosmalen aan. Daar is op de door de plannen van B&W voorgestelde locatie ‘De Lubert” allerminst sprake van. GGZ vindt de vestiging Wychen en Rosmalen te duur met name omdat de kamers leeg staan in het weekend en de bezetting door de week moet 95% bedragen. Dan kan er op de doordeweekse dagen 5% toeristen bijgeboekt worden. En het weekend… Lees meer »
Sjaak

Hoi Zoover,

Kijk eens via wie dat huisje verhuurd is: Resort!
Kijk eens wie de beheerder van dat huisje was: Resort!

Deze melding was van 10-8-2012, die blijft nog zeker een jaartje zichtbaar.
Net als al die andere positieve en kritische meldingen?

M, bedankt voor de uitleg over de mogelijke komst van 2 lijns clienten. Waar heeft de burgemeester zich zo uitgelaten trouwens? Ik heb dat vaker gehoord maar kan het nergens vinden?

Hoi R,

op de radio, dit heb ik gehoord via wat raadsleden.
Mischien dat iemand dit even wil aangeven.
Voor mij niet meer zo belangrijk, ook hij mag een slipper van de tong maken, als het maar geen gewoonte wordt.

Zoover...

Hoi sjaak, die huisjes worden inderdaad verhuurd door het resort, maar er staan geen andere huisjes van het park op zoover. Dan is het toch raar dat de vereniging van eigenaren zich zorgen maakt over een moeder met een burnout die over het park loopt waardoor het cijfer gaat zaken??? Terwijl er of hele slechte of helemaal geen beoordelingen zijn!
Ik ben nu wel benieuwd wat er in die andere villa’s gebeurd, wie wonen en/of huren er dan???

kloeke

zoover….ik woon aan de cranenburgsestraat…er tegenover..en als mijn waarde”nog”meer zakt? en iemand met wat ze zeggen burn out die makeert gewoon wat..die zien het zeg maar ff niet meer zitten!!! zou jij zo iemand als piloot willen hebben? de locatie is gewoon fout!

the best

Snap heel goed dat er bepaalde opvang moet zijn voor mensen met problemen.maar die moeten niet op die plek zitten.Daar horen toeristen te verblijven.Pedofielen zet je ook niet naast een kinderdagverblijf..

wpDiscuz