Reminder: Zomertijd 2013

In de nacht van zaterdag 30 maart 2013 op zondag 31 maart 2013 zal de klok om 02:00 uur één uur vooruit gedraaid worden.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ‘s morgens langer donker, en blijft het ‘s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Mensen hebben moeite zich aan te passen aan wijzigingen in het dagritme. Vooral kinderen, ouderen en avondmensen hebben hier last van, waardoor ze in de week na de aanpassing oververmoeid kunnen raken. In 2007 hebben wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met de Ludwig-Maximilians-Universiteit München, aangetoond dat de zomertijd een langdurig en behoorlijk groot effect heeft op de biologische klok van de mens.

De zomertijd eindigt op zondag 27 oktober 2013 om 03:00 uur. Dan kan men de klok weer één uur terugdraaien. De wintertijd begon vorig jaar op 28 oktober.

DeGroesbeek.nl, Wikipedia

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 maart, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de.nachtboswachter

zomer tijd ik merk er buiten weinig van.

André

Is ook geen zomertijd ,, maar tweede wintertijd .

www.hanspeters.eu

Van mij mag dat gehannes met die klok wel een keer afgelopen zijn. Langer licht is weliswaar mooi,maar ontregelt de biologische klok.

de.nachtboswachter

ook al heb je alle zomertijd van de wereld opstaan is dan lastig.

wpDiscuz