Komst CPH Groesbeek stap dichterbij

Het plan om bij zwembad De Lubert in Groesbeek een Centrum voor Psychisch Herstel (CPH) te realiseren heeft donderdagavond de eerste goedkeuring van de Groesbeekse raad gekregen. Alleen VVD en CDA waren tegen.

Veel discussie over CPH in Groesbeek

Over de komst van een psychisch centrum is in het dorp en op internet veel te doen geweest. Er is zelfs een werkgroep opgericht om een tegengeluid te geven, met meer dan 200 bezwaarschriften als gevolg. Volgens deze groep horen de cliënten niet in een omgeving als bij de Lubert thuis. Die zou namelijk niet prikkelarm zijn.

Onduidelijkheid over doelgroep

Verder hadden veel inwoners het idee dat het om cliënten met ernstige psychische klachten gaat. Dit is echter niet het geval en dat werd donderdagavond nog eens benadrukt. Wel bestaat er volgens de werkgroep een mogelijkheid dat er ooit cliënten komen die tweedelijnszorg nodig hebben, omdat eerstelijnszorg in de toekomst via de huisartsen verloopt. Ook dit werd weerlegd omdat in het plan is opgenomen dat permanente bewoning niet mogelijk is, waardoor bepaalde (zwaardere) groepen buiten de deur worden gehouden.

De doelgroep

Onder het motto ‘van klacht naar kracht’ biedt het Centrum voor Psychisch Herstel mensen die oververmoeid, uitgeput of depressief zijn de mogelijkheid om in korte tijd tot rust te komen en te herstellen, zowel geestelijk als lichamelijk. Klachten kunnen bestaan uit overspannenheid, burn-out, relatieproblemen, een verlies dat niet verwerkt kan worden, depressieve klachten, langdurig lijden aan angsten of het hebben van een gebrek aan zelfvertrouwen. De behandelduur bedraagt maximaal 6 tot 10 weken.

Het plan globaal

Het zwembad blijft gehandhaafd en zal worden vernieuwd. De nieuwbouw wordt gerealiseerd aan beide zijden van het zwembad en vóór het huidige zwembad. Aan de voorzijde wordt bebouwing toegevoegd met een totale diepte van 32 meter. Daaronder komt een kelderlaag met parkeergelegenheid. Er worden in totaal 60 verblijfseenheden gerealiseerd voor het CPH. Van maandag tot vrijdag worden hier cliënten behandeld. In de weekeinden worden de eenheden ingezet als hotel. Uiteraard worden er voor het CPH ook behandelkamers en kantoorruimtes gebouwd. Daarnaast wordt er een horeca voorziening gerealiseerd (voor intern gebruik) en is er nog ruimte gereserveerd voor overige multifunctionele functies.

Vervolg procedure

Het college van burgemeester en wethouders zal de inspraakreacties wegen en zo nodig het bestemmingsplan aanpassen. Het ontwerp bestemmingsplan wordt dan ter inzage gelegd voor de formele zienswijzefase. Iedereen kan hierop reageren. Vervolgens wordt het bestemmingsplan aan de raad voor vaststelling voorgelegd. Eerder werd al bekend dat men hoopt dat het centrum in 2015 in gebruik kan worden genomen.

Bron: DeGroesbeek.nl, Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 maart, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 13 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
André

Tja waarom luisteren naar je inwoners, gemeente Groesbeek , jullie hebben toch beslist dat het er komt , wordt er weer iets door onze strot gedrukt

Theo

Zo zie je maar! Wat de gemeenteraad in de kop heeft,gebeurt gewoon! En dat is met alles! Corrupt,corrupt,corrupt. Er wordt nooit naar de eigen inwoners geluisterd. Zielige lui…. Let op! Eerst komen daar de lichtere gevallen,binnen een paar jaar de zwaardere. Alles wordt langzaam “kapot” gemaakt en er moet eerst wat gebeuren. En als mensen zeggen dat dit allemaal wel meevalt? Prima…we zullen het vanzelf zien…….maar dan achteraf niet zielig doen!

stom

Andre ik hoop dat jou zoiets nooit overkomt. Mocht dit wel het geval zijn ben je zelf ook blij dat je hulp kan krijgen.

Theo

Beste “STOM” ,
Het gaat NOGMAALS hier NIET om de mensen zelf!!!!! Tuurlijk moeten zij de juiste hulp krijgen. Maar waarom niet in een rustgevende omgeving??? Nou??? Onze zielige gemeente boeit die mensen helemaal niet!!!! Het gaat hun alleen er om zo snel mogelijk van dat zwembad af te komen waar ze al jaren teveel geld bijleggen!!! Dat er nog mensen zijn die in de mooie “sprookjes” geloven…och och och,wordt wakker……zucht

André

Die mensen moeten geholpen worden dat is waar , maar de lokatie is niet goed .
Waarom liggen de meeste van deze instanties in rustige omgevingen , juist dat is wat hier niet van toepassing is , tevens zou jij een kamer boeken in dit hotel.?
Zeg nu niet van , ja dat zou ik evt doen , want dan praat je tegen je gemoed in.

kloeke

daar gaat mijn uitzicht…en bedankt gemeente..tsjonge jonge stelletje….bah…en al die voor praters..aaar wonen jullie dan..ik denk minimaal in de bruuk.sij kochten het huis aan de cranenburgsestraat om enkele redenen..dichtbij het centrum. we hebben kinderplannen, dus dichtbij een school.zwembad kn de buurt, ook altijd fijn.redelijk uitzicht..alles weg…….

CPH misschien een stap dichter bij maar gemeente stap verder weg van haar inwoners. Is dit nou de bedoeling van democratie?

Veteraan
de gelegenheid om in te spreken was gisteren een farce. Spreker Bert werd bruut afgekapt door Bekers van GVP, Pijls van de GGZ was te laat en kreeg later alsnog alle gelegenheid om zijn betoog te houden. Met een inzetje van Thijssen (GVP) gingen de coalitiepartijen uitgebreid in op de stigmatisering in de sociale media. Eikholt ook GVP nam het voortouw. Waren dat krokodillen tranen of was dat terecht? Dat is altijd terecht. De inhoud kwam daardoor echter niet meer aan bod, dus toch krokodillen tranen? De betrokkenheid van de burger bij onze Dorpspolitiek is genegeerd door de coalitie. De… Lees meer »
Veteraan
Uit de oude doos: De huidige 2 CPH’n hebben een proef-contract van 3 jaar, loopt af eind 2015. Zij waren tot eind vorig jaar 2e lijns. Nu een mix van 1e en 2e lijns GG-Zorg. Als het plan doorgaat is de bouw eind 2015 (?) gereed en het huidige proefcontract afgelopen! Als de overheid dan nieuw en minder duur beleid heeft vastgesteld; meer 1e lijns GG-Zorg naar huisarts en maatschappelijkwerk is er nog maar een optie voor het nieuwe CPH: terug naar de volledige 2e lijns GG-Zorg met een zwaardere patienten doelgroep. Als Groesbeek nu ja zegt is straks nee… Lees meer »
Pieter-Jan
Tuurlijk, het gaat om mensen die even van het padje zijn. Maar deze vorm van zorg verplaatst zich naar huisarts en maatschappelijke zorg!!! Vanwege de CRISIS, sanering zorg, ja…. en VOORTSCHRIJDEND INZICHT. GGZ zal zich na dit EXPERIMENT van mensen met het “weeffoutje” en de mix met toeristen naar verwachting enig moment terugtrekken. EN DAN???? DUS, DUS, DUS staat er straks een GIGA HOEVEELHEID STEENMASSA aan de Cranenburgsestraat. Samen met het RESORT zo’n kleine 100 kamers!!! Wat gaan ze daar mee doen? Oh, gemengde bestemming, verzinnen de heren ondernemers iets anders waar de gemeente nauwelijks de vinger achter kan krijgen.… Lees meer »
de.nachtboswachter

hou wel bij op wie jullie straks stemmen.

de buurman

mogelijk reserveerd dit college een plaatsje voor zich zelf in dit centrum. Rijp voor opname zijn ze dus al !!

Kwebbel

Wat is er eigenlijk nog over van dit plan? http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen/nieuw-zwembad-de-lubert-1.2645896#content

Het was toch de bedoeling dat er een heel nieuw zwembad (op de bestaande plek) zou komen en dat het oude gesloopt zou worden? En wat is er van over? Met het huidige plan wat er nu ligt lijkt er niets meer van deze belofte over te zijn, ze gaan er immers omheen bouwen, dus niet herbouwen!! Gemeenteraad en college van gemeente Groesbeek, komt u uw belofte nog na?

wpDiscuz