[Update] Moord Ubbergen: 7 jaar cel en TBS

Frank Jimmink (55), de ziekenhuispastor die eind september in Ubbergen zijn levenspartner Dick Piersma (56) op gruwelijke wijze om het leven bracht, heeft vrijdagavond 29 maart 7 jaar cel en TBS met dwangverpleging tegen zich horen eisen.


Bloemen en een kaartje bij de voordeur van de woning. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl

Vrijdagmiddag legde de dader in de Arnhemse rechtbank gedetailleerd uit hoe hij met voorbedachte rade dominee Piersma heeft vermoord. Hij deed dit zodat ze beiden hun rust konden vinden.

“Moord voor rust”

Alsof de zaak, en de datum waarop deze werd behandeld, nog niet bizar genoeg was, kwam tijdens de vijf uur durende zitting naar voren dat het ook nog eens om een koelbloedige moord (en dus met voorbedachte rade) ging. Jimmink, die een rustige indruk maakte, netjes was gekleed en duidelijk sprak, gaf aan dat het precies ging zoals hij het vooraf bedacht had. Hij belde na de moord niet zelf de politie, maar ging in schone kleding naar het bureau met de identiteitsgegevens en een foto van het lijk. De foto van het lijk is gemaakt omdat “ze mij anders niet geloven”. Eenmaal op het bureau aangekomen zei hij: “ik heb mijn man vermoord”. Dit deed hij naar eigen zeggen omdat hij in een sleur zat. Hij slikte in het verleden ook anti-depressiva. Zelfmoord plegen was geen optie, want dan zou Jimmink zijn levenspartner teveel pijn doen. Hij wilde daarom in eerste instantie een paar oudere vrouwen vermoorden. Uiteindelijk koos hij voor de daad die het dorp Ubbergen eind september deed schokken. Dit alles puur zodat hij in de gevangenis rust kan vinden en boeken kan gaan lezen. Het leven in de gevangenis valt hem echter tegen.

Soepel verloop van gesprek

De rechter en de dader bespraken het voorval op een rustige manier. Jimmink was heel open over alles waardoor het een alledaags gesprekje leek. Het verhaal met de bijl werd iets te gedetailleerd waarop de rechtbank de dader onderbrak. De ziekenhuispastor gaf aan op internet gezocht te hebben hoe hij het beste iemand dood (in het hart) kan steken. Messen lagen verstopt onder het bed. Toch koos Jimmink uiteindelijk voor de bijl en sloeg het slachtoffer hiermee op het hoofd. “Dit leek mij een goed idee, want met het gebruik van een priem moest ik hem omdraaien. Ik wilde hem niet wakker maken”, zei hij rustig. Hij haalde voor de keuze van het gebruik van de bijl een scene uit de Zweedse serie Wallander aan. Dat heeft hem, samen met een Canadese pornoacteur die met priemen te werk ging, op dit idee gebracht. Hij toonde tijdens dit verhaal weinig emotie.

Doordacht

Ten tijde van de moord lag Jimmink naast zijn partner. Hij was gespannen, want hij wilde de moord goed uitvoeren zodat Piersma ook rust had. Een pilletje (Oxazepam) in witbier hoorde bij een van de voorbereidingen. “Witbier is al troebel, dat valt dus niet op”, aldus Jimmink De rechter verbaast zich erover dat de dader zelfs daar over na heeft gedacht. “Jazeker, ik heb overal aan gedacht”, antwoordde Jimmink Het medicijn wilde echter niet oplossen, waarna het drankje in de gootsteen belandde.

“Daad leek geoorloofd”

De dader vond zijn daad op het moment van de moord geoorloofd. “Dick en ik hebben nu rust en in het dagelijks leven worden er ook levens beëindigd doormiddel van onder andere euthanasie en abortus”, dacht hij naar eigen zeggen voordat hij toesloeg. Jimmink ging er vanuit dat zijn partner ook stressproblemen had. Hij beseft zich na al die maanden pas dat hij een misdaad heeft begaan die voor de nodige opschudding heeft gezorgd en voelt zich schuldig. De ziekenhuispastor geeft aan veel verdriet te hebben. Even toonde hij emotie door te huilen, maar dat was al snel weer voorbij.

Verlatingsangst

Er was ook sprake van verlatingsangst. De dader had veel stress omdat hij de relatie met Piersma op een gegeven moment niet meer onder controle had. De rechtbank vroeg zich af wat het nut is van een moord op je partner, als je verlatingsangst hebt. Jimmink geeft aan dit zich op dat moment niet te hebben gerealiseerd. Hij mist zijn partner en begon opnieuw te huilen.

Geen jaloezie

De pastor zei dat Piersma plannen had om in te treden in een Franse gemeenschap. De rechtbank vroeg daarop of er misschien jaloezie in het spel is, omdat dit wellicht niet meer de relatie is die Jimmink voor ogen had. De dader heeft tijdens verhoren aangegeven dat Piersma op veel punten beter was dan hijzelf. Van jaloezie is volgens de dader echter geen sprake, al twijfelt de Officier van Justitie hier wel aan.

Nabestaanden

Ook de nabestaanden kwamen aan het woord. De zus van het slachtoffer zei dat Piersma haar kracht geeft. “Ik zit midden in een horrorfilm. Mijn broer is verminkt! Een andere zus deed ook hevig geëmotioneerd haar verhaal en vertelde over herinneringen aan haar broer en het feit dat Jimmink al meer dan 30 jaar haar zwager is geweest. Tenslotte kwam de jongste zus nog aan bod. De zitting werd hierna even geschorst om bij te komen van hetgeen er tot op dat moment gezegd is.

Rapport Pieter Baan Centrum

Uit het rapport van het Pieter Baan Centrum blijkt dat de pastor zich met vreemde humor staande houdt. Bekenden zijn positief over hem. Hij voelde zich veilig in het centrum omdat er niets van hem werd verwacht. Hij dacht dat de cel een soort klooster zou zijn, maar daar heeft hij zich in vergist. Bewakers bepalen nu zijn leven. “Achteraf was het eigenlijk een grote vergissing”. Deze opmerking werd niet gewaardeerd. De dader is geen psychopaat en heeft geen anti-sociale persoonlijkheidsstoornis, zeggen deskundigen. Jimmink lijdt aan grote, niet goed behandelde, depressies en is waarschijnlijk manisch depressief. Hij heeft zich vroeger thuis waarschijnlijk niet goed kunnen ontwikkelen. Jimmink kreeg namelijk een studie opgelegd van zijn ouders. Alle problemen van de dader zijn volgens een GGZ-psycholoog op lange termijn behandelbaar. Er is bijna geen gevaar voor recidive, wel een hoge kans op suïcide. De pastor is niet geheel ontoerekeningsvatbaar, wel sterk verminderd toerekeningsvatbaar. TBS werd niet geadviseerd.

Advocaat: “Medicijngebruik had invloed op gedrag dader”

Het medicijngebruik heeft volgens de advocaat van Jimmink invloed gehad op het gedrag van zijn cliënt en zijn brein. Hier is in de zaak ook een lange discussie over geweest. De advocaat was van mening dat er, onder andere middels een scan, nader onderzoek moet worden gedaan naar het agressieve gedrag van Jimmink in combinatie met het toenmalige gebruik van de anti-depressiva. De rechter wees het verzoek tot aanhouding van de zaak af.

Eis: 7 jaar en TBS

De Officier van Justitie (OvJ) gaf aan dat Jimmink zijn slachtoffer met de botte kant van de bijl op het achterhoofd heeft geslagen. Met de scherpe kant bewerkte hij het gezicht van Piersma. De OvJ vroeg zich tevens af waarom Jimmink niet in een klooster is gaan zitten als hij een ander, rustiger, leven wilde. Een klinische behandeling is noodzakelijk. De OvJ eist een straf van 7 jaar en TBS met dwangverpleging. Als de rechtbank niet meegaat in de TBS-eis, dan moet de celstraf naar 10 jaar. “Er is een zorgvuldig beraamde moord gepleegd”, aldus de OvJ. De advocaat gaf aan te weinig tijd te hebben gehad om zijn verhaal voor te bereiden. Hij wil een farmaceut laten horen en vindt zijn cliënt geheel ontoerekeningsvatbaar door het eerdere medicijngebruik.

Er was vrijdag veel pers aanwezig en ook de publieke tribune zat bomvol. Tevens was er een extra zaal met videoscherm, omdat de hoofdzaal vol zat. Volgens het OM was het toeval dat deze zaak, waarbij twee dominees zijn betrokken, op Goede Vrijdag behandeld werd.

Update 12-04-2013, 15:00 uur
Jimmink is vrijdagmorgen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar, met TBS. Dit werd twee weken geleden ook geëist. De rechtbank sprak haar afschuw uit over de daad.

Klik hier om de hele zaak op Rechtspraak.nl terug te lezen.
Dossier moord Ubbergen

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 april, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 7 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de.nachtboswachter

goede vrijdag.zijn ze bij het openbaar ministerie ook al de weg kwijt.om de zaak op deze dag te behandelen.

Ik zat net het verhaal te lezen en ik dacht aan een horror roman. Wat erg zeg, alles gepland.

stom

nachtboswachter? Ik moet ook werken op goede vrijdag.

de.nachtboswachter

stom.het feit dat hij dominee was bizar.

OM goed gedaan op Goede Vrijdag, dit is geen dominee.

de.nachtboswachter

over 3 jaar is hij vrij en gaat dan zo genaamdt het klooster in.en daarna lacht hij iedereen uit.

hjggg

Hakie takie weg zakie.

wpDiscuz