[Update] Herindeling MUG: Gemeente Berg en Dal

Het ziet er naar uit dat de naam van de nieuw te vormen gemeente, “Berg en Dal” wordt. De colleges van de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek hebben dit besloten. Dit is woensdagmiddag door de burgemeester van Groesbeek, Harry Keereweer, bekend gemaakt.

BDGroesbeekMUGBord
De tekst “Berg en Dal, gemeente Groesbeek” is binnenkort waarschijnlijk verleden tijd…. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Op 17 april 2013 van 19:30 uur tot 21:30 uur is er in de drie gemeenten een inloopavond waarbij inwoners hun mening over deze naam kunnen geven. Op deze manier worden de burgers bij de besluitvorming betrokken. De naam Berg en Dal heeft volgens de colleges een breed draagvlak. De fusie van de MUG-gemeenten heeft op 1 januari 2015 plaats.

VVD en CDA al langer voor naam Berg en Dal

In Groesbeek waren onder andere het CDA en de VVD voor de naam “Gemeente Berg en Dal”. Deze naam geeft de ligging van de drie gemeenten weliswaar goed weer, maar lijkt ook voor verwarring te kunnen gaan zorgen omdat er binnen de gemeente ook een klein dorpje ligt met dezelfde naam. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat het grootste dorp binnen een gemeente de gemeentenaam krijgt. De VVD gaf aan hier geen voorkeur voor te hebben, omdat Millingen en Ubbergen hier niet blij mee zouden zijn. Het voelt voor die twee gemeenten dan als een overname in plaats van een gelijkwaardige fusie.

Gemeente Groesbeek

Sociaal Groesbeek heeft aangegeven vast te houden aan “Gemeente Groesbeek”, omdat het niet eerlijk tegenover de Groesbekers is om de naam aan te passen. Groesbeek moet volgens SG al genoeg toegeven vanwege de fusie. De partij is samen met VOLG tegen de herindeling MUG. Een groot deel van de inwoners van Groesbeek ziet liever ook dat de naam ongewijzigd blijft, aangezien dit volgens velen ook de meest logische keuze is. Het gemeentehuis staat immers ook in Groesbeek.

Naam Groesbeek niet wenselijk

Bij groot verzet zal de naam “Berg en Dal” waarschijnlijk geen groen licht krijgen. Het kabinet hanteert dan de naam van de grootste gemeente als tijdelijke werknaam. In dat geval krijgt Groesbeek voorlopig de naam toegewezen, maar dat is volgens de colleges niet wenselijk. “De naam Groesbeek tast de gelijkwaardigheid van de drie gemeenten in het fusieproces aan”, stellen zij. “Bovendien blijft dan tot 1 januari 2015 onzekerheid over de nieuwe gemeentenaam bestaan. Door de naam nu vast te stellen ontstaat duidelijkheid voor inwoners, ondernemers en bezoekers en is er voor alle partijen die daar belang bij hebben ruim tijd om te investeren in de nieuwe naam”.

Op 29 mei 2013 nemen de drie gemeenteraden een definitief besluit. De nieuwe gemeenteraad stelt de naam in 2015 vast.

Update 9 april 2013, 13:50
Op de voorpagina van het Groesbeeks Weekblad van deze week valt te lezen dat de krant mogelijk wordt omgedoopt tot “De Berg en Daller”. Dit zou gebeuren als de raad de nieuwe gemeentenaam op 29 mei 2013 goedkeurt.

Artikel Groesbeeks Weekblad (9 april 2013) over naam Berg en Dal (.PDF-bestand)

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 april, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 56 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
kloeke

en dat beslissen lui die hier niet vandaan komen!! krijg langzaam het gebrek van het “gemeentehuus”

www.hanspeters.eu

Niet neulen hier maar gewoon gaan op 17 april, laat zien dat je het er niet mee eens bent. De inloopavonden werden slecht bezocht, als nu ook nog de naamgevingsavond slecht bezocht gaat worden, dan ziet met dit als een signaal van we kunnen. Groesbeek laat je horen en op 17 april zien!

Harrie.

De kleinste schakel in dit geheel gaat met de eer strijken.
Groesbeek moet Groesbeek blijven.
Ik denk dat de voorstanders van de naam Berg en Dal die nu in de gemeenteraad van Groesbeek zitten dus niet echte Groesbekers zijn.
Waarom nu wel in de raad willen zitten maar vanaf 2015 niet meer in Groesbeek willen wonen?
Vreemd vreemd vreemd.

de.nachtboswachter

ik zal altijd zeggen ik kom uit groesbeek en dat blijft

ikke

Groesbeek moet Groesbeek blijven! Groesbeek boven…word op dat gemeentehuis NU wakker. Groesbeek zit in je hart en een knap persoon die dat eruit krijgt. op 17 April sta ik bij het gemeentehuis met spandoek! kom op Groesbeekers, laat zien waar je voor staat en kom allemaal.

Gerrit

Groesbekers laat je horen en zien op 17 april.

Groesbeek een naam om hoog te houden.

Beste hans, de gemeente naam zal veranderen , maar de naam groesbeek zal toch blijven als dorpsnaam? Dus ik kan toch gewoon blijven Zeggen ik woon in groesbeek ( gemeente berg en dal)

www.hanspeters.eu
De Horst gemeente Berg en Dal, Breedeweg gemeente Berg en Dal, Groesbeek gemeente Berg en Dal, Millingen gemeente Berg en Dal, Ubbergen gemeente Berg en Dal. Uiteraard alleen indien er voor de naam Berg en Dal gekozen wordt. Ik weet niet of dat dit gebeurd maar laat de Groesbeker zich niet horen dan zal ie zich bij welke naam dan ook neer moeten leggen Rik. Ik hou vol laat uw stem horen. Ik ben ook bij die inloop avonden geweest, daar was de opkomst bedroevend slecht. In Berg en Dal moesten de senioren sporters bij het verlaten van de zaal,… Lees meer »

Nu zal Heilig-Landstichting wel Heilig-landstichting gem.Berg en Dal worden.
Want met Groesbeek wilde men niet in een adem genoemd worden.

Pedro

Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, niet Berg en Dal :-((((

André
Vraag me af hoe ze hier nu bijkomen , Berg en Dal is gedeeltelijk Groesbeek en een gedeelte Nijmegen , dit wordt toch verwarrend . Tja en als je een peling maakt onder bejaarde berg en dallers , kiezen die natuurlijk voor die naam, hebben ze niet in de bruuk gedaan , want dan was de uitkomst de bruuk geworden . Kijk dat er een naams verandering aankomt is nogal wiedes , maar kom neem dit wel als een serieuze taak ,gemeente groesbeek . Maarja wat maakt het de gemeenteraad uit , die komen toch van buitenaf , de meeste… Lees meer »
De Kiwi

Hans van sociaal Groesbeek roept vol trots dat hij tegen de herindeling is.Iedereen mag roepen wat hij of zij wil. Kan Hans mij uitleggen dat Groesbeek
al genoeg heeft toegegeven wat de fusie betreft,waarin zijn wij zo toegevelijk?

www.hanspeters.eu

Wat denk je van het vermogen Kiwi, wat denk je van de weerstandscapaciteit, enzv? Indien je met een artikel 12 gemeente en een gemeente onder toezicht gaat fuseren, denk ik dat je als Groesbeek meer dan genoeg toegeeft. Voor de rest probeer de politiek te volgen en bel effe bij meerdere vragen.

de.nachtboswachter

wilhelmus theodorus maria liebers.woonplaats groesbeek.

Wolfgangs

Ut beeld van gruusbek mug nie met de naam vergoan!

Henk
gelukkig, dan gaan die 25000 euro niet meer naar de groesbeekse wijnfeesten, maar naar de Berg en Dalse wijnfeesten. 10 april de berg en dalse derby tussen achilles en treffers. Berg en dal, dorp vol muziek, Berg en dal de diamant tussen de berg en dalse heuvels. Grootste optocht van nederland in berg en dal. Berg en dalse kermis elke 1ste zondag van sept. Sociaal groesbeek, tja Hans dat wordt sociaal berg en dal. Ut zal ff wennen worden en Groesbeek zal veranderen. Ut Groeske , ut bergendalske. tja zomaar wat dingn die aangepast moeten worden. Jammer dat er geen… Lees meer »
Wielly Claus

Groesbeek moet GROESBEEK blijven af uit

piet

Kom allemaal,17 april,want als je niks doet dan alleen neulle achter de computer,dan weten we op voorhand al dat we verliezen,dus Groesbeek laat je horen,en laat Groesbeek niet in de kou staan,kom we gaan het proberen met z,n alle,nee hebben we al,ja kunnen we misschien krijgen

tries

t wordt ons net als bij de regering met die stomme euro gewoon door de str.t geduwd.
dit noem ik nou misbruik maken van je beroepsmacht. denken dat je meer bent als de gewone mens.
ik ben 17 april van de partij.

Het dorp blijft gewoon groesbeek heten, de gemeente word berg en dal! We kunnen dus gewoon blijven zeggen groesbeek! Die naam zal niet verdwijnen

wpDiscuz