[Upd] Boodschappen-paradijs Kranenburg vaker bezocht

Ze komen uit Grave, Arnhem, Nijmegen, Groesbeek en zelfs uit Rotterdam. Nederlanders vinden steeds vaker hun weg naar het Duitse dorpje Kranenburg. Dit meldt de Duitse nieuwssite RP Online.

Winkelen_Duitsland_DG1
Volle karren in Duitsland. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Landgenoten kunnen in Kranenburg niet alleen terecht voor goedkopere boodschappen, maar ook voor goedkope benzine, drank en tabak. Steeds meer mensen uit de regio Groesbeek gaan voor grote inkopen dan ook de grens over. Reden: de BTW- en accijnsverhogingen die ons kabinet doorvoert.

Sigaretten

De tijd dat Duitsers naar Nederland kwamen voor sigaretten is voorbij. Bij de ARAL in Kranenburg hangt een bord waarop men kan zien wat het prijsverschil tussen een Nederlandse en een Duitse slof Pall Mall is. Per slof is de Nederlander soms wel een tientje goedkoper uit in Duitsland.

Benzine

Groesbekers die de grens over gaan voor benzine zullen bekend zijn met de drukte bij de tankstations aldaar. Er ontstaat zowat filevorming op de Kranenburgse wegen. “Het verschil in prijs tussen een liter benzine in Nederland en Duitsland is 20 cent. Op een volle tank bespaar ik acht euro”, zegt een 74-jarige inwoner uit Groesbeek tegenover RP Online Kleve.

Drank

Voor het inslaan van drank, en dan met name wijn, is men in Kranenburg ook een stuk goedkoper uit. Dit komt onder andere door de recente accijnsverhoging op alcoholhoudende dranken in Nederland. Een fles goede wijn is bij onze buren zo`n € 1,50 goedkoper. Een kratje witbier is bij drankenhandel Rewe zelfs € 10,- goedkoper. Daar hebben liefhebbers tevens keuze uit zeer veel verschillende dranken. Consumenten slaan de drank massaal in om in een klap € 50,- a € 60,- te besparen. Tientallen meters verderop kan er dan gelijk goedkoop getankt worden.

Boodschappen

Bij de Aldi in Kranenburg is te zien dat men voor de dagelijkse boodschappen ook liever even de grens over gaat. Op de parkeerplaats van de Aldi heeft 90% van de auto’s het welbekende gele kenteken. Zelfs op een maandag, doorgaans een zwakke dag qua omzet, is er bijna geen plek meer vrij op de parkeerplaatsen bij de supermarkt. “Zo vol als een Duitse A40 tijdens spitsuur”, is de omschrijving van RP Online. Opnieuw zijn de grote prijsverschillen de reden dat men voor boodschappen-paradijs Kranenburg kiest.

Klein nadeel voor inwoners Kranenburg

Doordat Nederlanders vooral in het weekend massaal naar Kranenburg komen, proberen de inwoners van Kranenburg hun rust te vinden in het nabij gelegen Kleve. Zij gaan liever daar boodschappen doen om zo de drukte bij de winkels in hun eigen dorp te vermijden. Voor hen is het allemaal iets teveel geworden.

Update 16 september 2013, 15:50 uur
Het wordt steeds aantrekkelijker om voor de boodschappen en brandstof even de grens over te gaan. De accijnzen op brandstof, alcohol en frisdrank gaan per 1 januari 2014 omhoog. De accijns op diesel wordt met 3 cent per liter en die op LPG met 7 cent per liter verhoogd, weet RTL Nieuws. Dit is een nieuwe maatregel van het kabinet. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de accijns op zwak alcoholische dranken met 14% verhoogd. Alle kabinetsmaatregelen worden op Prinsjesdag (dinsdag 17 september) bekendgemaakt.

Update 30 december 2013, 17:20 uur
De accijns op alcohol gaat per 1 januari 2014 met “slechts” 5,75% omhoog. De accijnsverhoging op tabak is uitgesteld tot 1 januari 2015 en zal dan met 9 cent per pakje stijgen. Door de verhoging voor alcohol te verminderen en die van tabak uit te stellen hoopt het kabinet dat Nederlanders hun inkopen in eigen land blijven doen.

Dit werd in september al bekend gemaakt. De laatste dagen voor Oud en Nieuw slaan huishoudens extra drank in nu het nog “goedkoop” is. Voor de inwoners die bij de Duitse grens wonen verandert er in principe niets. Zij gingen al massaal de grens over om daar drank en tabak in te slaan. Vlak na kerst was er in Kranenburg nog grote drukte omdat Nederlanders daar vuurwerk gingen kopen.

Bron: RP Online, RTL, Rijksoverheid, DeGroesbeek.nl (vertaling)

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 december, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 58 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
stom

Ik doe ook boodschappen in Duitsland en tanken. Hier wordt alles duurder ook ik moet op mijn centen letten. Ik denk dat het voor Nederland een idee is om eens na te denken de prijs wat lager te brengen

Henk

straks met het nieuwe centrum, dan hangen de benen buiten in het winkelhart van Groesbeek. hahaha.

Hans

En dan te bedenken dat ook de Duitse ondernemers gewoon winst maken!!
Op sommige dingen ( lees merkartikelen) scheelt het de helft met Nederland.
Je bent knettergek als je er niet heen gaat. De dames aan de kassa spreken ook Nederlands gewoon.

kloeke

schitterend……en ff een curryworst met friet eten bijnde curry q….

www.hanspeters.eu

Voldoende parkeergelegenheid, geen parkeergeld. Kleding,schoeisel, vlees, drogisterijartikelen, drank en boodschappen dierenart. goedkoper. Inderdaad Nederlands gesproken en Duits is ook niet echt een probleem als we in de grensstreek wonen.Ik ga er liever naar toe dan naar Nijmegen. Let echter op daar in het centrum hebben ze ook parkeerwachters,die kijken ook of dat de blauwe schijf geplaatst is, de boete is er wel goedkoper.

Hans

Parkeerschijf vergeten? € 5.- dat is nog te doen en is heel redelijk.

de.nachtboswachter

is toch al lang bekendt.

De KiWI

Ik haal iedere week mijn KIWI’S in Kranenburg.

metalfan

Hans die 5 euro in nu 15 euro geworden
sinds 1 april let daar ff op.

WIJNBOER

ikga.er altiet lekke vreten

diana

nu de overgang altena nog open

De opening altena word WEER ondergeschoven door steeds nieuwe projecten.

Willem

En nu het spoorlijntje nog open gooien, dan dan is het helemaal een feest!

Wij rijden door naar Kleve. Veel minder druk, maar je hoort idd alleen maar Nederlands om je heen. Kranenburg is met de Nederlandse inval niet meer zo relaxt. Veel te druk. Leren schoenen waren de laatste jaren sowieso al goedkoper. Wat je hier voor plastic schoenen betaalt, heb je over grens een leren paar stappers voor.

André
Yep, ik snap dat het daar goedkoper is, maar economisch gezien is dit niet goed voor onze eigen portemonnee op den lange duur. Als het nederlandse geld verdwijnt in de duitse pot heeft men hier steeds minder voor bijvoorbeeld pensioenen, aow , wao uit te keren , en dus gooi men zijn eigen ruiten in, maar wel klagen dat ze gekort worden , na mijn mening wel eigen schuld want de economie draait op onder andere de uitgave’s van ons burgers en het geld verdwijnt dus naar onze oosterburen die hier flink van profiteren , duitsland staat er economisch beter… Lees meer »
Janje de Stofwoluk

@ Andreetje….kel wa lulde tog. Gode gej moi zeluf ow geld ien die kromme regering stteke. Wej worre tog bedondurt van hier tot geunt. Wej gon moi noar Kranunburug of noar kleef. Dor hebbe we vur 60.- euro un volle kor ien plets van un klen boiumke van 90.- euro hier ien holland… Wor get ut tog hin me die joaknikkers vur de EU ien Den Haag…..zien we ok zeluf schuld oan. Ik zeg allemol de stroat op ien holland…..urt ons eige voluk……..

André

Achja je hebt slimme mensen en domme , jouw reken ik tot te domme .
En goed lezen is ook een vak , maar ach , niet komen piepen als je nog minder gekort wordt op je inkomen .

denachtboswachter

andre met jou zijn die zakkewassers heel blij in de haag denk eens hoe het vroeger allemaal begon armoede oorlog

Willem

Met z’n alle de grens over! En smiet die spoorlijn los!

lars

@Andre

Blijkbaar moeten we jou ook tot de “domme” rekenen?
“Niet komen piepen als je nog minder gekort wordt op je inkomen”. Ik wil graag MINDER worden gekort op mijn inkomen!

Verder heb je helaas wel gelijk, maar ook ik ga lekker door naar Kranenburg.

wpDiscuz