Inloopavond voor “Gemeente Groesbeek” goed bezocht

De inloopavond in Groesbeek is woensdagavond goed bezocht. 500 burgers namen de moeite om duidelijk te maken dat zij tegen “Gemeente Berg en Dal” zijn. In Millingen en Ubbergen kwamen er in totaal slechts vijf personen opdagen.

Handtekeningen_Gem_Groesbeek_DG1
Weinig voorstanders voor “Gemeente Berg en Dal”. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl

Bijna 200 inwoners stonden in de raadszaal om met het Groesbeekse college van burgemeester en wethouders (B&W) te discussieren over de nieuwe gemeentenaam Berg en Dal. Nog eens 500 inwoners hebben voor de deuren van het gemeentehuis hun handtekening voor “Gemeente Groesbeek” gezet. In Ubbergen (5) en Millingen aan de Rijn (2) was de opkomst bijzonder laag.

Gemeente Groesbeek

Het ziet er naar uit dat de naam van de nieuw te vormen gemeente “Berg en Dal” wordt. De colleges van de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek hebben dit besloten. Dit alles zonder een representatieve steekproef onder de inwoners. Na diverse oproepen kwamen de burgers naar het gemeentehuis om duidelijk te maken dat zij tegen de nieuwe naam zijn.

Emotie

Burgemeester Harry Keereweer van Groesbeek gaf dinsdagavond op Omroep Groesbeek al aan dat veel Groesbekers mogelijk emotioneel zouden reageren en vroeg hen binnen hun emoties hun verhaal te vertellen. Dit lukte woensdagavond niet altijd. Op de vraag wie er voor de naam Gemeente Groesbeek is, staken mensen massaal hun hand op. De naam Berg en Dal zag niemand van de aanwezigen zitten. Vooral de inwoners die geboren en getogen zijn in het heuveldorp toonden emotie, vaak gevolgd door applaus vanuit het publiek.

Telling Sociaal Groesbeek

Omdat het college B&W al aangaf zich niet met een telling bezig te houden, heeft Sociaal Groesbeek dit gedaan. De partij is tegen de herindeling en naamswijziging en verzamelde handtekeningen. Tegenover DeGroesbeek.nl liet de partij van fractievoorzitter Hans Peters weten dat er zo`n 500 handtekeningen zijn verzameld. Zelfs in het donker, rond 21:45 uur, zijn er nog handtekeningen gezet. Inwoners konden kiezen tussen Gemeente Groesbeek of Gemeente Berg en Dal. 0 kozen er voor de laatste optie.

Jongeren

Er waren opvallend veel jongeren aanwezig tijdens de bijeenkomst. Met name de oproep via social media heeft hier voor gezorgd. De meeste jongeren kwamen, onder andere vanuit de Horst, speciaal naar het gemeentehuis gelopen om een handtekening te zetten. Zij vertrokken daarna weer, waardoor het in de raadszaal nog relatief rustig bleef. De jongeren die in de raadszaal aanwezig waren hebben tot na 21:30 uur nog individueel met de burgemeester gesproken.

Weinig raadsleden

Van de raadsleden waren voornamelijk alleen de tegenstanders van Berg en Dal aanwezig” VOLG en SG. De overige raadsleden waren er woensdagavond niet om hun mogelijke keuze voor “Gemeente Berg en Dal” te verantwoorden tegenover de burgers. Dit stuitte alle aanwezigen tegen de borst. Ook Keereweer vond “het jammer dat zij niet aanwezig waren”, maar gaf aan dat hij zijn raadsleden hiertoe niet kan verplichten.

29 mei 2013

Van de bijeenkomst wordt een verslag gemaakt en deze wordt naar de gemeenteraad gestuurd. Op 29 mei houden de drie MUG-gemeenteraden een afzonderlijke raadsvergadering in de Holthurnsche Hof in Berg en Dal. Zij besluiten dan of de naam “Berg en Dal” wel of geen goedkeuring krijgt. Mocht 1 van de drie gemeenteraden tegen deze naam stemmen, dan wordt Groesbeek automatisch de werknaam. Dit is vastgelegd in de wet. De nieuwe gemeenteraad moet dan in 2015 een definitief besluit nemen.

Twitter, Facebook en petitie

Er zijn door inwoners Twitter en Facebookaccounts met betrekking tot de naamswijziging aangemaakt.

Facebook: “Ik wil blijven zeggen ik kom uit Groesbeek”.

Twitter: @Groesbeekblijft.

Petitie Sociaal Groesbeek: Petitie behoud gemeentenaam.


Foto’s onder andere van Piet Spanjers. Wij danken hem daarvoor!

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 april, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 39 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Marcel

Ik wil namens Sociaal Groesbeek iedereen van harte bedanken voor de opkomst (veel jongeren gezien, het leeft enorm bij alle leeftijdscategorieën) en jullie steun en inzet om de gemeentenaam Groesbeek te steunen! En laat ik ook meteen zeggen dat ik het de arrogantie van de macht vind dat bijna alle raadsleden bij de inloop ontbraken. Als je dan toch voor een gemeentenaam kiest, sta er dan ook helemaal achter en kom je standpunt verdedigen! Sociaal Groesbeek zal nu alle handtekeningen aanbieden aan het college, samen met die van onze petitie. Groesbeek is springlevend…

zeg het maar

het is toch van de zotte,ze hebben min of meer al besloten dat het berg en dal word.als kereweer nog geliefd wil blijven in groesbeek, stemt hij dus tegen en heeft hij goed naar zijn volk uit de GEMEENTE GROESBEEK, die hij vertegenwoordigd,geluisterd

groesbeekse

Ik weet al waar mijn stem in 2014 heen gaat!!!!

Echte Piet

Als de gemeente Ubbergen,met een echte GROESBEKER als burgemeester tegen de naam Berg en Dal stemt is men er al.

Realist

Geachte afwezige raadsleden: wat een lef hebben jullie, maar niet heus! Kiezen voor Berg en Dal en dan je eigen inwoners niet onder ogen (durven) komen! Hulde voor de actie van Sociaal Groesbeek! Deze partij is de naam Groesbeek in ieder geval waard!

stom

@groesbeeks ik weet het ook !!!

Blootspek

Hans, ge moet owe noam goan verandere.
Tis now Sosijaal Berg en Dal

denachtboswachter

goede morgen.hierbij wil ik sociaal groesbeek hartelijk danken voor hun inzet ze waren er bijna allemaal.en cda vvd gvp en vele anderen waren niet aanwezig .sjef van volg heb ik wel gezien en gehoordt.sociaal groesbeek heeft ruim 500 handtekeningen verzameld dat zegt genoeg.ook de jongeren waren ruim aanwezig.dat zegt genoeg.over onze burgermeester wil ik het niet hebben.maar allemaal dank die ge komen zijn denachtboswachter. ps let niet op schrijf foutjes.

wijn boer

mien kieppe zien van de leg dur kerewiet

Henk

Heel mooi dat er veel echte groesbekers op tegen zijn. Groesbeek moet Groesbeek blijven. En wat een stelletje volksvertegenwoordigers die er gewoon niet zijn GVP, staat voor Groesbeekse volks party, Hoe komen ze erbij. PVDA, met de carnaval , sinterklaas iedere 4 jaar zie je ze maar ja ze moeten wel mee lopen met hun andere partij vriendjes. Wat een stelletje nep Groesbekers. Hopelijk komt ze dat duur te staan in de volgende verkiezingen

Hendrikje

500 inwoners hebben voor de deuren van het gemeentehuis hun handtekening voor “Gemeente Groesbeek” gezet.

In Ubbergen (4) en Millingen aan de Rijn (1) was de opkomst bijzonder laag.

Dit zeg toch genoeg
Wil ook even de CDA/PVDA/GROEN LINKS /GVP/Groesbeekse Volkspartij/VVD Bedanken dat hun voor zijn dat zeg genoeg ze waar er niet eens allen Sociaal Groesbeek voerde aktie buiten en Volg was er
Dus mensen als stemmen is weet u waar je moet zijn
Want dan kommen die party wel weer aan de deur helaas

wendy

ik weet genoeg ik stem op sociaal groesbeek wat er ook gebeurt

ENE BRUUKSE
Door andere verplichtingen kon ik gisteren helaas niet aanwezig zijn in het gemeentehuis heb mijn handtekening wel gezet voor behoud van onze naam groesbeek.Ik heb de laatste weken meerdere keren nagedacht waarom ik nooit gebruik heb gemaakt van mijn stemrecht met de gemeenteraad verkiezingen. Ik had er niet een twee drie antwoord op desintesse te lui om te gaan stemmen ik ben tot de conclusie gekomen beide. Na afgelopen weken de media goed gevolgd te hebben is mijn intesse wonderbaarlijk toegenomen.Ben benieuwd of er met de acties van handtekeningen aanwezigheid van vele groesbekers op het gemeentehuis van groesbeek en de… Lees meer »
denachtboswachter

de zevenheuvelenloop nu groter dan new york naar schatting 50.000.hardlopers zullen deel nemen.over onze groesbeekze heuvelen waar praten we over groesbeek is het rijk van deze hele regio groesbeek dus groesbeek blijft groesbeek we laten het niet af pakken door vreemde invloeden van buiten af.groesbeek blijft groesbeek.punt uit.

Frank
Mensen, maak je niet langer onnodig druk, de kogel is al lang door de kerk, het wordt Gemeente Berg en Dal. Dit staat op de site van gem. Groesbeek: “De gemeentebesturen willen graag horen wat inwoners van de naam Berg en Dal vinden” Vervolgens komen ze niet opdagen als de inwoners hun zegje kunnen doen. Reactie van Keereweer:”Ik kan mijn raadsleden niet verplichten te komen”. Kan inderdaad zo zijn maar kunnen die lafaards dan niet hun standpunt komen verdedigen uit fatsoen richting de inwoners? Nee! Want waarom verdedigen als je al weet dat het toch doorgaat? Tweede citaat vanaf de… Lees meer »
willem

Wat een uitslag: 500 stemmen voor (gemeentenaam Groesbeek), nul tegen! Dat vind je normaliter alleen in Cuba en Noord-Korea. Wonderbaarlijk. Hoe krijg je het voor elkaar, Hans?!

Johanna

Op 29 mei weer eenzelfde pleidooi met minimaal 500 mensen, moet lukken toch ?
Nog niet opgeven !!!!!!

Erik

Beste nachtboswachter ,

Wees blij met de goede organisatie van de Zevenheuvelenloop die ons mooie gebied nog meer op de kaart zet . dit is wel te danken aan deze organisatie. En niet aan de gemeente of inwoners van Groesbeek die plukken er gelukkig de vruchten van. Groesbeek zal echt wel Groesbeek blijven met z’n oprechte trotse inwoners wat er ook gebeurd . Maar “afpakken door vreemde invloeden van buitenaf” kinkt dan wel weer erg xenofobisch jammer.

Reggie

De Groesbekers beginnen steeds meer de arrogante houding van dit B&W te leren kennen, en zien nu met eigen ogen wat er gebeurd.
Mensen, zoek uit welke partijen deze arrogante houding nu aannemen en straf ze keihard af op de verkiezingen door massaal NIET daar op te stemmen maar een partij die wel naar hun burgers luistert. Pas dan zullen ze het echt voelen. Ik noem dit “door de strot druk politiek” Keihard afstraffen met de verkiezing.

Marcel
Jammer dat hier termen als xenofobie vallen. De nachtboswachter bedoelde ongetwijfeld dat deze hele herindeling met keus voor ‘Berg en Dal’ als gemeentenaam duidelijk niet iets is wat door de Groesbeekse bevolking zelf gedragen wordt. Het is en blijft een feestje waar alleen de colleges en raadsleden – die zonder mandaat van de kiezer – bij uitgenodigd zijn. Kennelijk voelen ze nattigheid, daarom kwamen de meeste raadsleden ook niet opdagen gisteravond. Aan zulke volksvertegenwoordigers heb ik een broertje dood. De tijd zal ons leren hoe dit bij de volgende verkiezingen uitpakt. Dan staan ze weer te leuren voor stemmen en… Lees meer »
wpDiscuz