Helft van de klaslokalen onfris

De helft van de klaslokalen in de provincie Gelderland is onvoldoende tot slecht te ventileren. Op de meeste scholen is de binnenlucht daardoor niet fris. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten en verminderde leerprestaties bij leerlingen en leerkrachten. Bouwkundige en technische maatregelen zijn nodig om de binnenmilieukwaliteit van scholen structureel te verbeteren. In de regio Nijmegen werden 81 scholen onderzocht.

In de periode 2006-2012 zijn in de Provincie Gelderland bijna 700 scholen bezocht door de Gelderse GGD’en. Doel van het project ‘Frisse lucht op scholen’ was om het belang van goede ventilatie onder de aandacht te brengen bij leerkrachten en schoolleiding. Het project richtte zich op scholen waar (alleen) natuurlijke ventilatie in de lokalen mogelijk is; de leerkrachten kunnen daar zelf een belangrijke rol spelen in het regelen van de ventilatie, onder meer via het openen van ramen, roosters of deuren.

Ventilatieadvies op maat

Bij de scholen in de regio Nijmegen heeft de GGD per lokaal onderzocht wat de ventilatiemogelijkheden zijn. Vervolgens heeft de GGD per lokaal een ventilatieadvies-op-maat gemaakt met concrete adviezen en tips voor een betere binnenluchtkwaliteit. Deze zijn aan het schoolteam gepresenteerd en toegelicht. Daarnaast ontvingen de deelnemende scholen een schriftelijke rapportage, een binnenluchtkwaliteitsmeter en een subsidie van € 1500,- van het Ministerie van OCW voor het nemen van maatregelen op het gebied van binnenmilieu.

Meer bewustwording

Uit het project blijkt onder meer dat kou, tocht en geluidshinder leerkrachten ervan weerhouden om goed te ventileren. Met name in de winter blijken leerkrachten onvoldoende te ventileren. Verder geven schooldirecties en leerkrachten aan dat zij zich na deelname aan het projectmeer bewust zijn geworden van het belang van een gezond binnenmilieu. De resultaten van het onderzoek zijn te
vinden op: www.ggd-nijmegen.nl (zoek op: eindrapport frisse lucht).

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 april, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de.nachtboswachter

nog maar meer bomenkap toestaan in holland heel slecht voor het milieu wanneer zijn we wakker.

wpDiscuz