Open brief aan raad over gemeentenaam

Naar aanleiding van de inspraakavond over de naam van de nieuwe MUG-gemeente, heeft Peter Maas een open brief aan de gemeenteraad van Groesbeek gestuurd. Deze staat hieronder:

Waarom een sterke merknaam inruilen voor een onbekende?

Wel 500 Groesbekers namen de moeite om naar de inspraakavond over de naam van de nieuwe gemeente te komen. Over een ding waren ze het allemaal eens: de naam van de nieuwe gemeente moet Groesbeek blijven. Velen waren geëmotioneerd, men beslist van alles over onze hoofden, maar van Groesbeek blijf je af, dat is van ons! Dat mensen zich zo betrokken voelen bij de naam van hun gemeente, daar mag je als gemeentebestuur trots op zijn.

Waarom zijn inwoners niet bij die beslissing betrokken? Een moderne gemeente betrekt inwoners
vanaf het begin bij plannenmakerij en besluitvorming. Als de bevolking in Groesbeek zich niet serieus
genomen voelt, mag de plaatselijke politiek zich dat aantrekken.

Maar van emoties kun je niet eten. Daarom is het verstandig te kijken naar de zakelijke argumenten van het college voor de naam Berg en Dal. Het college noemde drie inhoudelijke argumenten:
1. Het plaatsje Berg en Dal ligt centraal een beetje in het midden
2. Past wel bij het gebied “bergen”en dalen
3. We denken dat de naam Berg en Dal het wel goed zal doen voor het toerisme

Het plaatsje Berg en Dal ligt niet centraal in het midden, maar als dat wel zo is, wat is daar de meerwaarde van? Waarvoor moeten we in Berg en Dal zijn? Het gemeentehuis staat in Groesbeek, de inwoners kunnen voor de diensten als paspoorten, aangiften, e.d. toch in meer plaatsen terecht. De nieuwe gemeente vernoemen naar een plaatsje dat zogenaamd in het midden ligt, heeft niet meer dan een symbolische waarde.

De naam van Berg en Dal voor de nieuwe gemeente werkt bovendien verwarrend. Mensen die van buiten deze regio komen zullen verwachten dat Berg en Dal de “hoofdplaats” is van de gemeente. Daar zal het gemeentehuis wel staan, dat zal wel de grootste plaats zijn met de meeste voorzieningen. Dan komt men bedrogen uit en zal men alsnog opzoek moeten naar het gemeentehuis en naar de voorzieningen en waar vindt men die??? Juist …in Groesbeek, dus noem je gemeente dan ook Groesbeek. Wat omvang, voorzieningen en werkgelegenheid betreft is Groesbeek met kop en schouders de hoofdplaats.

De naam Berg en Dal past bij het gebied vindt het college. Ja, het grondgebied van de nieuwe gemeente heeft hoogteverschillen door oude rivierdalen en stuwwallen. Je kunt dat met een beetje overdrijving berg en dal noemen. Maar is dat een onderscheidende en aansprekende naam? Er zijn meer gebieden in Nederland met dezelfde landschapskenmerken.

Een naam roept emoties op, maar heeft ook een economische waarde. De naam speelt een rol in het imago en dat is belangrijk als we de lokale economie willen versterken. De gemeente Groesbeek heeft net een strategische visie vastgesteld en daarin kiest men voor versterking van toerisme, voor zorg en wonen en een spannend landschap. Het imago moet versterkt worden als een gemeente waar het goed recreëren en mooi wonen is in een prachtig landschap met veel voorzieningen dichtbij.

Een gemeente promoot geen dorp, maar de hele gemeente. Dat geldt ook voor de nieuwe gemeente. Het college heeft het idee dat Berg en Dal het goed zal doen, maar waar is dat op gebaseerd? Het huidige imago van Berg en Dal is oubollig, het toeristisch imago van Berg en Dal is van tweede helft 19e eeuw, we leven nu in de 21e eeuw. Er is maar weinig te vinden in en over Berg en Dal. Als de gemeente onder die naam een toeristisch, aantrekkelijk imago wil versterken, dan moet men helemaal opnieuw beginnen.

De plaats Berg en Dal ondersteunt dat imago in ieder geval niet. Groesbeek daarentegen heeft al jarenlang een sterk imago opgebouwd. Het heeft landelijke bekendheid als mooi landschap, door het Bevrijdingsmuseum en de rol die het gebied rond Groesbeek speelde in de WOII. Door de Zevenheuvelenweg, de vierdaagse met de Dag van Groesbeek. De Zevenheuvelenfeesten, de grootste carnavalsoptocht en door landelijke evenementen als de Zwitserloot Dakrun, de Nederlandse wijnfeesten (“Groesbeek wijndorp”), door de vele voetbalverenigingen, door de toeristische voorzieningen, de winkels en horeca. Groesbeek is een sterk merk, dat we met zijn allen hebben opgebouwd. Niet slim om dat weg te gooien. Bouw voort op het imago van Groesbeek en doe daar in de hele gemeente je voordeel mee.

Zo versterk je de lokale economie, ook van de huidige gemeenten Ubbergen en Millingen.

Peter Maas, Groesbeek, 18 april 2013

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 april, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 26 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de.nachtboswachter

we ruilen niks in groesbeek blijft groesbeek punt uit

groesbeker

kudo’s voor deze brief! +1

Mariëtte

Fantastisch verwoord, mijn complimenten!!!
Ik sluit me er volledig bij aan!

andere Peter

@Peter, Je hebt jouw mening inderdaad mooi verwoord. Maar jij gaat er vanuit dat de naam ‘Groesbeek’ gaat verdwijnen. Dat is niet zo! Zo blijven de Groesbeekse Wijnfeesten bestaan (misschien niet zo’n goed voorbeeld :-)), zal het Bevrijdingsmuseum niet uit Groesbeek verdwijnen en trekt de Vierdaagse ook in de toekomst gewoon door Groesbeek. De naam Berg en Dal benadrukt alleen maar een bestuurlijke eenheid en staat helemaal los van de emotionele binding die wij als burgers met Groesbeek, Millingen, Berg en dal of Beek-Ubbergen hebben.

Ik heb nog nooit iemand horen zeggen, ik ga lekker stappen in berg en dal, of ik lekker winkelen in het centrum van berg en dal, sporten in berg en dal??? Nope nog nooit gehoord. Berg en dal daar kom ik alleen als ik naar nijmegen rijd

Harrie Derks

De brief van Peter Maas bevat alleen maar sterke punten, dus alleen maar plus pinten.
Laten we op 29 Mei allemaal naar de Holthurnsehof gaan en nog eens laten weten wat we willen.
Daar zullen dan WEL ALLE raadsleden bij zijn.
En wie er niet zullen zijn hebben geen recht van spreken en horen ook niet in de gemeenteraad thuis.
KOMT ALLEN NAAR DE HOLTHURNSEHOF op 29 MEI.
Samen staan we sterk.
Groetjes.

Harrie Derks

Ik bedoel dus plus punten in plaats van pinten. foutje.

de.nachtboswachter

als mensen naar holthurnsehof moeten kan het busje ook rijden voor de oudere mensen die geen vervoer hebben.op 29 mei.

henk

Groesbeek moet gemeente Groesbeek blijven, wij zijn de grootste gemeente en het gemeentehuis staat ook in Groesbeek.
Anders moet dat ook maar gesloopt worden.
En gaan ze maar ergens anders heen die stumpers van de gemeenteraad.
Willen ze over een paar jaar stemmen hebben dan zullen zij toch op moeten komen voor Groesbeek gemeente Groesbeek.

henk peters
De Euro is bepaald De MUG is bepaald Groesbeek gemeent Berg en Dal is bepaald Vossenhol in Mallemolen is Bepaald Biep in Mariendaal is bepaald 80 db muziek in optocht is bepaald. Wijnboeren die de laatste 4 jaar over 1 ton aan euros hebben gekregen, is bepaald. Alles is al bepaald door die nep Groesbekers die op dorpsplein 1 zitten. We wonen in een vrij land alleen hebben we er geen flikker te zeggen. Waarom in een Holthurnsehof, een lokatie die weer redelijk ver buiten Groesbeek ligt. Allemaal al bepaald, flikker toch op met die zooi. het wordt alleen maar… Lees meer »

Hart van Nederland erbij halen?
Want hart voor ons dorp GROESBEEK hebben wij wel!

hupkedrie

Peter Maas slaat de spijker op z’n kop

peter
beste ” andere Peter”: Ik denk heus niet dat de naam Groesbeek verdwijnt. Het dorp is er en blijft Groesbeek heten ook als de nieuwe gemeente Berg en Dal of anders gaat heten. Wat ik in mijn brief bedoel: nu zetten die evenementen, musea e.d. niet alleen het dorp Groesbeek op de kaart maar de hele gemeente Groesbeek. Als je de nieuwe gemeente Berg en Dal gaat noemen, maak je als gemeente daar geen gebruik meer van. Groesbeek is wel het dorp waarmee de gemeente de afgelopen jaren op de kaart is gezet. En nu die gemeente wat groter wordt,… Lees meer »
adriana

Groesbeek als gemeente moet blijven!Groesbeek betaald Groesbeek bepaald! GROESBEEK wie bij Groesbeek wil invoegen,die moet.onze.normen en waarden maar aanvaarden. Ik ben geen Groesbeker van geboorte maar wel na 48 jaren als me een Groesbeker voel.GEMEENTE GROESBEEK en millingen a.d rjjn gem.groesbeek …beek/ubbergen gem.Groesbeek …berg en dal gem.Groesbeek.enz
Groesbeek betaald dus…….Groesbeek bepaald.

Wielly Claus

Heb al zo vaak gezecht;GROESBEEK isGROESBEEK en
GROESBEEK moet GROESBEEK blijven.

H.Goossens

Als je dan toch zonodig de naam wilt veranderen,is er maar een naam waar iedereen mee zal instemmen.
GROOT GROESBEEK.
Daar mee heb je alles samengevat.

Sannie

Er worden honderd duizenden euro’s besteed om de Groesbeek weer terug te brengen in Groesbeek! Maar waarom als het straks toch geen Groesbeek meer heet?! Groesbeek moet Groesbeek blijven!

denachtboswachter

zijn jullie allemaal aan het malen je moet het anders zien geldt is de hooftzaak we worden heel langzaam in een hoekje gedreven zo dat je straks hun idee gaat geloven. ondanks het merendeel gewoon voor groesbeek is en de vertegenwoordigers waren om die reden ook niet aan wezig ja sociaal groesbeek wel en sjef reigeldt.simpel steun geen cda pvda vvd gvp.en wie er echt beter van worden dat zeg ik nog niet dat lezen jullie binnenkort in de moderne media.

denachtboswachter

je moet die brief van peter maas heel rustig lezen.en er ook even goed over naar denken.en ik denk dat hij wel weet waar ik naar toe wil.

andere Peter

Is het ook niet een beetje (misplaatst) chauvinisme. Kermis vieren we op De Horst, Carnaval in ‘Het Keulen van Gelderland’, Je komt van De Horst, De Bruuk, De Boan of ‘t Ter(ru)p, De Treffers speelt op Zuid, Germania op Noord en Achilles op de Heikant. Dat zal niet veranderen! En ook FC Groesbeek zal er wel nooit komen.

wpDiscuz