[Foto’s] Koninginnedag 2013; Beatrix afgetreden

Willem-Alexander is de nieuwe koning van Nederland. Hij is zijn moeder Beatrix opgevolgd op het moment dat zij dinsdagochtend om 10:07 uur de Akte van Abdicatie ondertekende.


Drukte op het Dorpsplein in Groesbeek. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Wereldnieuws

Dinsdagmiddag werd onze koning in De Nieuwe Kerk in Amsterdam beëdigd en ingehuldigd. Niet alleen in Nederland, maar ook over de hele wereld wordt er meegekeken. CNN noemde het zelfs “breaking news” en ook BBC ziet het als “top news story. De Duitse krant “Bild” houdt de inwoners van Duitsland via haar website op de hoogte van de troonswisseling. Google heeft speciaal voor deze gelegenheid het logo op hun homepage aangepast.

Koninginnedag in Groesbeek

Ook dit jaar werd deze dag traditioneel gevierd met een gratis toegankelijke Kindervrijmarkt georganiseerd op het Dorpsplein in het centrum van Groesbeek. Midden op het plein stond er zelfs een levend standbeeld. Op De Wolfsberg heeft vanaf 15:30 uur de jaarlijkse Koninginnedagparty plaats en op diverse andere locaties is ook wat te doen.

Drukte in grote steden

In de grote steden is het vooralsnog gezellig druk, weet de politie. Op centrale plaatsen in de steden is een groot scherm opgehangen zodat niemand iets hoeft te missen. De media besteden al enkele dagen volop aandacht aan de troonswisseling tussen Beatrix en Willem-Alexander.

Eed

“Ik zweer aan de volkeren van het Koninkrijk dat Ik het Statuut voor het Koninkrijk en de Grondwet steeds zal onderhouden en handhaven. Ik zweer dat Ik de onafhankelijkheid en het grondgebied van het Koninkrijk met al Mijn vermogen zal verdedigen en bewaren; dat Ik de vrijheid en de rechten van alle Nederlanders en alle ingezetenen zal beschermen, en tot instandhouding en bevordering van de welvaart alle middelen zal aanwenden welke de wetten Mij ter beschikking stellen, zoals een goed en getrouw Koning schuldig is te doen. Zo waarlijk helpe Mij God almachtig”, sprak Willem-Alexander.

Feitjes/cijfers

Het ANP kwam maandagavond met duizelingwekkende cijfers over de laatste Koninginnedag. Zo zijn er 1100 journalisten (667 buitenland) aanwezig, 10.000 agenten, 300 musici, 500 NOS-medewerkers, 160 NOS-camera’s, 2 politiehelikopters, 98 beveilingscamera’s, 400 ambulanciers, 15 EHBO-posten, 42.000 mensen op het Museumplein, 250 schepen voor de Koningsvaart, honderden toiletten en 250.000 plattegronden.

De NS is op volle oorlogssterkte. Er worden 1500 conducteurs, 1400 machinisten en 350 (normaal 65) bewakers ingezet om per uur zo`n 35.000 mensen van en naar Amsterdam te vervoeren. Extra storingsploegen en 2 containers met reserve-onderdelen moeten er voor zorgen dat problemen zo snel mogelijk worden opgelost. Spoorlopers kan men op een dag als deze niet gebruiken en daarvoor zijn 8 mobiele camera’s door ProRail ingezet om ze te signaleren.

Het feest kost Nederland zo`n 5 miljoen euro en de NOS trekt 2 miljoen euro uit voor de registratie van de troonswisseling. Een reclamespotje bij de STER kost u zo`n 45.000 euro per halve minuut.

Meer cijfers omtrent deze troonswisseling.

Speciale uitzending Nederland 1

Nederland 1 zal de kijkers thuis nog tot dinsdagavond 23:00 uur voorzien van de beelden van het nieuwe Koningspaar. Over het hele land zijn er verschillende feesten georganiseerd. Vooral op De Dam volgde er een luid en lang applaus na de woorden van de nieuwe koning.


Foto’s met dank aan Piet Spanjers.

Wilt u nog Oranjefoto’s delen? Foto’s van Koninginnedag 2013 kunnen terecht bij [email protected].

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 april, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
onzin

Vind ik dat nu alleen, allemaal kwats en wordt het ons allemaal niet opgedrongen, en wat kost dat wel niet?
Iedereen zijn feestje maar doe ff normaal.

denachtboswachter

goede kiekjes piet koninkrijk

lonneke

En wie gaat die kwats weer betalen.
de gewone burgers natuurlijk.
het is een grote propeganda en meer niet.

Jannie

Kunnen we lang over praten maar t konings huis is wel uniek.En zeg nou zelf t was toch een geweldige dag, met al die feesten.Nederland verbroederd zo wel.Ik heb genoten in ieder geval.(kom maar op met de negatieve reacties).Sta maar eens in zjn schoenen.Ik liever niet.Fijne avond en morgen met een koning op staan.Beter als een kater????

wijnboer

was wel heel mooi op de tv heb keereweer ook gezien met oranje bolhoed

Henk
nou daar komt tie dan, kost miljoenen euroˋs die ook jij betaald. Het volkslied ” ben ik van duitse bloed” kan echt niet. Bernard heeft een stuk of wat blagen in zuid afrika rond lopen, Maxima haar vader heeft ook geen witte handjes, Mabel, heeft ook geen schone lei. Het gaat allemaal om met criminelen, in de oorlog zitten ze lekker safe in engeland. En maar trots zijn op je vaderland. Ik ben trots om Groesbeker te zijn en hou van feestjes, maar dat kan ook zonder geld verslindende uitgaven, Beetje uit de tijd dat hele konings gedoe. Ze krijgen… Lees meer »

Het was een prachtig feest!

Willem

Ons koningshuis verbindt, dat is gisteren wel gebleken. Iedereen doet maar alsof een republiek niets kost. De president moet ook betaald worden! En als die na 4 jaar vertrekt, moet de nieuwe president worden betaald en krijgt de oude president een riante wachtgeldregeling…Ik ben voorlopig blij met ons koningshuis, ik heb genoten gisteren!

henk
Een finale WK voetbal verbindt ook, dat blijkt aan de vele oranje supporters, Ik zie het allemaal als een hipe, een hersenspoeling, wie niet mee doet pist naast de boot, dus laten we maar mee doen. Juist een President die neemt de beslissing, hier moet het eerst allemaal besporken worden in een 1st of 2de kamer dan komen er voorstellen, en uiteindelijk moet dan een koning (nu ) het voorstel goed keuren, Dat kost denk ik een beetje meer geld. Daarnaast worden al die regerings mannetjes en de gehele familie nog rond gevlogen over de hele wereld voor noppes. Tja… Lees meer »

Wel ‘t dorp en de Wolfsberg noemen, maar bij de Horster Spelen
zeker nog nooit geweest.

fietser

wel langs op gekomen

wpDiscuz