Fietstochten ‘De Bevrijding van Nijmegen’

Op zondag 12 mei en 26 mei organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 fietstochten rond de bruggen van Nijmegen.

Waaloversteek_Opnames_Een_Brug_Te_Ver_BM_DG1
Waaloversteek. Foto gemaakt tijdens opnames van de film “Een brug te ver”. Foto en rechten: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Operatie Market Garden bracht de bevrijding van het Duitse juk, maar kostte de stad uiteindelijk méér burgerslachtoffers en gebouwen dan het bombardement van februari 1944. Met deze fietstochten wordt het huidige beeld van de slag om de stad bijgesteld.

Hoewel ‘Market Garden’ onder het publiek meer bekendheid geniet als de ‘Slag om Arnhem’, bepaalden de gebeurtenissen in en rond Nijmegen volgens veel historici het lot van deze gedoemde luchtlandingsoperatie. De omvang van de slag en vooral hóe fel de strijd om hun stad eens was, is ook bij weinig Nijmegenaren bekend.

De fietstocht van 10 km voert in ongeveer 3 à 3,5 uur langs locaties rond de bruggen van Nijmegen waar hard gevochten werd tussen Duitse en geallieerde soldaten. De gidsen verhalen ook van staaltjes lef en opofferingszin van gewone Nijmegenaren, die vaak letterlijk tussen twee vuren terecht kwamen. Er is aandacht voor de belangrijke rol van het Nederlandse verzet bij de slag.

Centraal in de tocht staat de moedige Waaloversteek door Amerikaanse parachutisten, die direct tot de bevrijding van Nijmegen leidde. Het verhaal van de enige Nederlander die deelnam aan deze bijna krankzinnige actie komt ook aan bod. Historisch beeldmateriaal, documenten en rekwisieten geven al deze verhalen nog meer kleur.

Met ‘De bevrijding van Nijmegen’ biedt het Bevrijdingsmuseum nu fietstochten op alle slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog die in de regio Nijmegen te vinden zijn. Zie voor meer data het Evenementenoverzicht op de website www.bevrijdingsmuseum.nl

Praktische informatie


– De battlefield fietstour is 10 km lang en duurt ongeveer 3 à 3,5 uur.
– Deelnemers worden vriendelijk verzocht een eigen fiets mee te nemen!
– Data: zondag 12 mei en 26 mei.
– Tijd: 13.00-16.30 uur.
– Startlocatie: Grote Markt, centrum Nijmegen.
– Kosten: € 10,50 pp. is incl. een vrijkaartje voor het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Reserveren: 024-3974404; [email protected]
www.bevrijdingsmuseum.nl

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 mei, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
nachtboswachter

ook leuk voor dakrun om een loop te organiseren in 2014 in groesbeek in deze bevrijdings weken goed idee kan de gemeente iets exstra steun aan geven bevrijdingsloop als voorbeeld

wpDiscuz