[Update] Herindeling MUG: Discussie op Facebook

De kans dat Ubbergen de stekker uit de MUG-herindeling trekt als de gemeentenaam “Groesbeek” wordt, is groot. Dat zei CDA Groesbeek-raadslid Rob Verheijen zaterdagmiddag in het programma Bekers & Co op Omroep Groesbeek.

Berg_en_Dal_gem_Groesbeek
Blijft het zo, wordt het andersom of komt er een geheel nieuwe naam? Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

In een discussie over de naam van de nieuw te vormen gemeente werd gezegd dat de gemeenten Ubbergen en Millingen “not amused zijn over de naam Groesbeek”. “De kans dat de stekker eruit getrokken wordt door dit geneuzel is heel groot en dan zitten wij met de gebakken peren. Dan heet Groesbeek over een jaar of vier, vijf gewoon Nijmegen”, sprak Verheijen. “Ubbergen is misschien getergd en als wij ons niet kunnen schikken zullen ze er misschien mee ophouden”, vervolgde het raadslid.

Discussie over gemeentenaam

Over de gemeentenaam is sinds 17 april een grote discussie ontstaan. Dit komt omdat de burgers zich vanaf dat moment bij de gemeentehuizen konden uitspreken over de naam “Berg en Dal”. Die naam is voornamelijk voortgekomen uit een internet-poll en is in de maanden vóór de inloopavond al regelmatig in regionale media gebruikt, terwijl de werknaam nog steeds “MUG” is. Doordat er door hen op deze manier een voorschot op de nieuwe gemeentenaam is genomen hadden veel burgers uit de regio het vermoeden dat de naam “Berg en Dal” al beklonken was. Voor die burgers lijkt het massale Groesbeekse verzet onverwacht en pas laat te komen. In Groesbeek zelf waren er echter al langer tekenen van verzet tegen de nieuwe naam. In Ubbergen en Millingen aan de Rijn is men tevreden over de nieuw gekozen naam. De opkomst bij de gemeentehuizen was daar op 17 april dan ook erg laag.

Redenen voor gemeentenaam Groesbeek

Groesbekers zijn om uiteenlopende redenen niet blij met het feit dat zij mogelijk de gemeentenaam verliezen. Zij vinden dat zij in eerste instantie zijn gepasseerd bij de naamkeuze. Er is nooit een representatieve steekproef onder de bevolking gehouden. Groesbeek moet als grootste gemeente financieel het meest toeleggen, mede doordat de gemeente Millingen aan de Rijn noodlijdend is. Gemeente Ubbergen is ook minder draagkrachtig. De twee laatstgenoemde gemeenten worden middels de MUG-herindeling uit de brand geholpen en dat is voor de Groesbeekse bevolking een van de redenen om naamgever te zijn. Een naamswijziging kost ook veel geld. De Stichting Toerisme en Recreatie (STER) Groesbeek heeft zich onlangs positief uitgesproken over de gemeentenaam Groesbeek. Het zou op toeristisch gebied namelijk een sterkere merknaam zijn. “(…) De merknaam is de allerbelangrijkste beslissing in marketing. Een merknaam is het sterkste wapen in de strijd om een sterke positie te behouden of te veroveren in het brein van bezoekers” (…), legt de STER uit. Ook emoties spelen voor Groesbekers een rol in het behouden van de gemeentenaam.

Redenen voor gemeentenaam Berg en Dal

De colleges van Millingen, Ubbergen en Groesbeek hebben begin april om diverse redenen voor de naam Berg en Dal gekozen. Er is een breed draagvlak voor die naam en vooral wat betreft toerisme en de ligging (geografisch) van de drie gemeenten zou Berg en Dal de enige juiste naam zijn. Peter Maas gaf hier in een open brief aan de gemeenteraad zijn visie op. Hij stelde dat het niet slim is om een sterke merknaam in te ruilen voor een relatief onbekende. De argumenten van de drie colleges om tot de gekozen naam te komen zouden volgens Maas ook niet helemaal terecht zijn.

Gemeenteraad Groesbeek

In de Groesbeekse gemeenteraad zijn vooralsnog de lokale partijen Sociaal Groesbeek (1 zetel), VOLG (3 zetels) en de GVP (3 zetels) voor het behoud van de naam Groesbeek. De overige, landelijke, partijen hebben zich na de inloopavond niet openlijk uitgesproken over de discussie. Vooralsnog lijken zij echter wel voor Berg en Dal te kiezen, waardoor er ook in Groesbeek tot op heden een meerderheid voor de nieuwe naam is.

UPDATE 16 MEI 2013
De openbare raadsvergadering van 29 mei in het Holthurnsche Hof is voorlopig uitgesteld. Tijdens die vergadering zou de definitieve werknaam vastgesteld worden. De reden hiervoor is dat er op dit moment door de colleges nog geen gedragen voorstel over de naamgeving van de gemeente ter besluitvorming kan worden voorgelegd. De colleges gaan ervan uit dat een dergelijk voorstel volgende maand wel aangeboden kan worden. Dit meldt de gemeente Groesbeek op haar website.

UPDATE 22 MEI 2013
Buiten de bestaande Groesbeekse Facebook- en Twitteraccounts is er sinds woensdag ook een gezamenlijke MUG-Facebookpagina online gekomen. Hier kunnen inwoners van de drie gemeenten terecht om te discussiëren en daar is woensdagavond al veel gebruik van gemaakt. Er is ook een poll aanwezig. Men kan echter alleen kiezen tussen de drie bestaande gemeentenamen en Berg en Dal. Overige, zelf bedachte, namen worden in de reacties genoemd.
 
FacebookLogo_DG1 “FusieMUG”. Account voor discussie over nieuwe gemeentenaam.
FacebookLogo_DG1 “Ik wil blijven zeggen ik kom uit Groesbeek”.
Twitter_DG1 @Groesbeekblijft.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 mei, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 108 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk

Dan komen ze er toch niet bij. Gaan we nu ineens druk zetten en dreigen van er uitstappen en over een paar jaar bij Nijmegen horen. Dat laatste zal er op den duur helaas toch wel van komen. Maar hoe gaat een Ubbergen en een Millingen dan de broek hoog houden? Rob komt uit Berg en Dal logisch dat hij voor Berg en Dal zal kiezen met zijn clubke. Voor de Groesbekers is dit geen geneuzel. Groesbeek moet Groesbeek blijven, kosten wat kost.

Marcel
De verhoudingen zijn nu al gebrouilleerd. En dat moet met elkaar samen gaan? Ik heb vanaf het begin al gezegd dat dit op z’n hoogst een verstandshuwelijk is, maar het blijkt nog veel minder dan dat te zijn. Groesbeek heeft de fusie tegen heug en meug geslikt, maar het is logisch dat het verliezen van de gemeentenaam op veel verzet stuit. Nu komt het allemaal erg dichtbij voor de mensen. Groesbeek heeft de grootste oppervlakte, de meeste inwoners, het gemeentehuis en de grootste zak met geld. Vrijwel overal in den lande zou het geen probleem zijn geweest als de grootste… Lees meer »
Kruimeltje

@Marcel. Het CDA een rechte rug? Daar heb ik ze nog niet op kunnen betrappen. Het is eerder zo dat hoe de wind waait hun mening net zo makkelijk mee gaat. Eerder is er ook al geblunderd door deze club. Als voorbeeld heeft
Prick zijn huis bijna cadeau gekregen van een CDA wethouder.

Hans

Vanaf vandaag is voor mij Paul Wilbers geen Groesbeker meer maar een verrader!!

Wielly Claus

DE stekker er uit trekken dat doen kleine kinderen die de zin niet krijgen.

André
Tja alleen Groesbeek zou dan Nijmegen gaan ? En Ubbergen en Millingen gaan verder met hun eigen naam , Ik denk dat deze twee gemeentes als eerste de naam Nijmegen zouden krijgen want ze hebben geen euro meer , daar is Groesbeek goed voor , mogen wij dan ook de naam kiezen van de gemeente , hoeft voor mij persoonlijk niet per se Groesbeek te zijn , maar Berg en Dal al helemaal niet , een nieuwe naam voor de gehele gemeent zou toch een goed optie zijn als alternatief , dit is ook in de diverse andere fusie’s gebeurd… Lees meer »
kloeke

doei ubbergen..zoek het lekker zelf uit…graag of helemaal niet! beetje lopen dreigen, wat denken die wel niet.

stom

Opzouten de handel,wat een vies spelletje zeg!!

jantje.

Die hele M.U.G gemeente is nu al gedoemd te mislukken…beter nu de stekker eruit…!!!

www.hanspeters.eu
Ik denk dat Rob dit gezegd heeft om de coalitie partijen, op hun geweten aan te spreken, of om ze op een dwaalspoor te zetten.Indien Rob voorinformatie heeft als het “Groesbeekse CDA” dan vind ik het geen Groesbeeks CDA,dan vind ik de communicatie behoorlijk schorten. Er is deze week een besloten overleg, in het hol van de leeuw, ik zal/wij zullen daar zeker niet voor zwichten .Het programma Bekers en Co is sowieso een en al politiek. Ik luisterde gisteren ook even naar die discussie met Herman en Theo,de stamtafel. Theo zit nb in de STER en die zijn voor… Lees meer »
willem

aha, nu komt de ware aard van het volk naar boven…..

Mensen, als u er behoefte aan heeft, loop gerust even leeg om uw verontwaardiging te uiten, maar houd het netjes. Dus geen mensen met naam en toenaam bestempelen als ‘verrader’ en meer van dat soort onzin.

Waarom zouden alle ‘van oorsprong Groesbekers’ voor de naam Groesbeek MOETEN zijn, en tegen ieder ander compromis? Wie dat beweert, behoort inderdaad tot de categorie dom, chauvinistisch volk.

www.hanspeters.eu

Willem fijn dat je me dom vindt, ik vind het dom dat je de rest van de berichten niet leest. Daar staat dat ik hem een verrader noem dat bestrijd ik in mijn bericht. Ik ben wel chauvinistisch,maar dom zeker niet en vind jouw opmerking zeker niet slim. Vele Groesbekers zijn trots dat ze Groesbeker zijn. Ik ben inderdaad trots dat ik een Groesbeker ben.

groesbeekse

willem komt zeker uit berg en dal of ubbergen?

www.hanspeters.eu

Mike ik bestrijd dat Paul Wilbers een verrader is, ik vind het raar dat je als rasechte Groesbeker niet voor de naam Groesbeek bent. Ik vind verrader een te zwaar en aangedikt woord, zeker in deze tijd.

ene bruukse

Daar gaar hij weer echt politiek zoals hij in Den-Haag ook bedreven word.
vrikken en vringen zich in allerlei bochten begeven om toch maar uit die nauwe positie te komen.
Wat mij betreft piet praat er word hier een spelletje gespeeld achter kamertjes politiek.
Laat ze de stekker er maar uit trekken (wat niet gebeurd)blijfen die miljoenen in de pot van Gemeente Groesbeek.
Rob Verheijen wel aanwezig zijn op 29 mei in berg en dal.
Sociaal Groesbeek Hans Peters stijgt in mijn peilingen.
groesbeek laat je horen op 29 mei.

Harrie Derks

Gelukkig dat ze afhaken.
Word het Groesbeekse geld besteed aan echte Groesbekers.
Wel vreemd dat Paultje Wilbers zijn achtergrond is vergeten.
Laat ze maar mooi naar Nijmegen gaan, komen ze daar tenminste aan de onderste mem te hangen.
Misschien een idee voor Millingen om ook mee te gaan naar het Nijmeegse.
Wel vreemd dat R.Verheijen wel in de gemeenteraad van Groesbeek wil zitten maar niet de naam Groesbeek wil.
Laat de landelijke partijen maar voor zich zelf kiezen.
Volgend jaar tijdens de verkiezingen worden ze hier wel op afgerekend.

Gert-Jan

We moeten samen gaan want dat wil Den Haag. Zoals zoveel gemeentes in Nederland worden herindeelt. We moeten ons daar gewoon bij neerleggen en samen met Millingen en Beek-Ubbergen het beste van maken. Groesbeek blijft Groesbeek, alleen de gemeentenaam wordt anders. Laten we de gemeente gewoon Land van Berg en Dal noemen. Klinkt toch goed Groesbeek gemeente Land van Berg en Dal. Groesbekers even niet zo egoistisch zijn je kunt niet van de andere gemeentes verlangen dat ze Groesbeek gaan heten. Ik maak mijn zelf meer zorgen over die mooie gemeente wapen dat verdwijnt.

kloeke

ideetje….groesbeek kleiner maken? berg en kwal afgeven..de heilige landstichting afgeven en gewoon groesbeek houden met de bruuk, de horst etc.! kan mooi worden.sord groesbeek weer het mooie dorpje!

kloeke

wij zij groesbeek!!! je bent met ons of je bekijkt het maar! wij hebben de troef in handen! en niet die anderen….wij heben alles wat zei nodig hebben dus gemeentraad..ze kunnen kiezen of delen! dus ga de 29ste daar nou niet als een paar watjes zitten mee lullen maar kom op voor groesbeek!!!!

kloeke

en trouwens berg en dal slaat nergens op want millingen is zo plat als een dubbeltje..

wpDiscuz