“Driekwart Groesbeekse horeca overtreedt hygiëneregels”

Bijna 75% van de onderzochte horecabedrijven in de gemeente Groesbeek was in 2012 in overtreding met de veiligheidsvoorschriften van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Landelijk ligt het gemiddelde op 37,8%. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

In totaal zijn er binnen de gemeente Groesbeek 21 horecabedrijven bezocht en daarvan waren er 15 in overtreding. Dit is een percentage van maarliefst 71,4%. Er zijn tegen de bedrijven 22 maatregelen opgelegd; zij kregen een waarschuwing of een boete en zullen bij herhaling een zwaardere straf krijgen. Doorgaans bezoekt de NVWA horecabedrijven die in het verleden al eens in de fout zijn gegaan, waardoor het werkelijke percentage hoogstwaarschijnlijk lager ligt.

Van de elf restaurants die zijn gecontroleerd waren er negen in overtreding. Het percentage overtreders in deze categorie is daarmee 81,8% en ligt bijna 35% hoger dan het landelijke gemiddelde van 48,4%. De drie eetcafés/lunchrooms waar de NVWA een inspectie heeft gehouden waren allen in overtreding, terwijl dit landelijk één op de drie is. Ook een kantine van een camping is onderzocht, met een negatief resultaat tot gevolg. De NVWA heeft ook één cafetaria en één cafe bezocht; beiden voldeden ze daar aan de voorschriften.

De NVWA houdt toezicht op de naleving van verscheidene wetten en regels. Een slechte hygiëne in een horecabedrijf vergroot het risico op een voedselvergiftiging. In de meeste gevallen zijn bij de overtreders de ruimtes waarin eten wordt bewaard niet helemaal schoon, waardoor bacteriën en schimmels vrij spel hebben. Verder komt het regelmatig voor dat het eten iets te lang wordt bewaard. Dit levert een boete of een waarschuwing op. Bedrijven die de hygiëne, ondanks enkele waarschuwingen en boetes, niet op orde hebben moeten uiteindelijk de deuren sluiten.

Uit het RTL-onderzoek is ook gebleken dat in Nederland vooral de Chinese restaurants het smerigst zijn. Daar gaat het zelfs zo ver dat er ratten, rattenkeutels en duiven in de keukens zijn aangetroffen. In dit soort extreme gevallen moet een bedrijf direct de deuren sluiten.

In de gemeente Ubbergen lag het percentage overtredingen, net als in de gemeente Groesbeek, op 71,4% (5 van de 7) en in Millingen aan de Rijn 50% (1 van de 2). Nijmegen zit met 46,4% (91 van de 196) iets boven het gemiddelde.

De overtreders zijn bij RTL bekend, maar zij kiest ervoor deze namen niet te publiceren. Doordat de overtredingen in 2012 zijn geconstateerd is het mogelijk dat enkele bedrijven weer “schoon” zijn. Zij zouden dan onterecht in een negatief daglicht worden gezet.

Bron: DeGroesbeek.nl, RTL NieuwsTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 mei, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 15 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
denachtboswachter

schandalig

André

Als ze er zo’n ophef over maken hoe smerig deze horeca gelegenheden zijn maak dan ook naam en rugnummer bekend.
Als het dan toch over de volksgezondheid gaat , moet je de mensen ook niet in het ongewis laten over deze ernstige misstappen , je zult er maar eten en iets oplopen , blegh .

denachtboswachter

genoeg werk voor de smaakpolitie in deze regio

groesbeekse

Ben ik even blij dat ik gewoon zelf kook dan weet ik tenminste wat er in mijn pan zit

Henk
een beetje onduidelijk raport, er worden bijna geen punten genoemd waarop het allemaal dan zo slecht is. Op deze manier wordt de horeca wel in een kwaad daglicht gezet. Ik heb maar zelden gehoord dat er iemand ziek is thuis gekomen, en gezien de bezetting aardig is , lijkt het mij wel mee te vallen. Geef dan duidelijk aan wat er niet goed is. Kijk voedsel waren die te warm of te lang liggen kan ik me voorstellen. Ik haal hier helemaal niets uit? Is het bier te warm te koud, is het schijthuis niet schoon, wat is er mis.… Lees meer »
ballenman

henk het verslag zegt genoeg ballenman

ene bruukse
neem van mij aan naar jaren ervaring in de horeca dat de nvwa een organisatie is dat echt naar alles kijkt ze vallen over de stomste kleinigheden stukjes van een tegel af een kraan die drupt zo zijn er nog tal van voorbeelden op te noemen ze nemen een hele standaard lijst door en daar worden punten voor gegeven.Die punten worden bij elkaar opgeteld zit je boven een bepaalde percentage krijg je een waarschuwing of zelfs een boete maak je het te bond sluiten ze je tent. Perfect dat ze controleren maar vaak op die kleine puntjes krijgt de horeca… Lees meer »
Henk
precies ” ene Bruukse” Ik zit zelf ook in de horeca , en prima controle op de koeling en schoonheid. Maar dat gemier over kleine dingen, wat je veel geld kost en kop zorgen. Beetje te overdreven waarop ze hun raport maken. En nee dat raport zegt niet genoeg, kom maar op met de punten. Laat aub zien wat er dan mis is? En niet zeiken over een kauwgum in de wc bak, met dank aan de gasten. Ik vind het zelf ook vies maar je kunt vliegen, stickers, weet ik wat ophangen, ze maken er altijd en zooi van,… Lees meer »
Gijs

Vind je het gek in Groesbeek? 2 Chinezen, 4 shoarma tenten en een turks tapas restaurant. Met alle respect, maar deze horeca gelegenheden staan nou niet bekend om het naleven de (hygiëne) regeltjes.

Wel opvallend om te zien dat Groesbeek ten op zichte van de landelijke cijfers een zeer hoog percentage heeft.

ballenman

voor 25 euro maak je thuis een gezonde maaltijd voor 4 personen alles er op en aan en men is sociaal bezig.

Henk

Voor 25 euro p/p kun je ook heerlijk uit gaan eten, en kom je onder de mensen. Lekker pilsje of wijntje erbij, en ook sociaal bezig. Ieder zijn ding laten we maar zeggen.
Maar idd, er zijn naar verhouding heel wat eet gelegenheden in Groesbeek en er worden er heel wat gerund door buitenlanders.

stekkenberger

Henk en ene bruukse . Hebben jullie wel eens goed rond gekeken in die shoarma tenten en die chinese restaurants.Ik wel en mij zie je er niet meer.

spik en span

een goede schonen keuken en toilet is wel je entree plaatje

Kruimeltje

Wat valt onder horeca? Is een voetbalkantine of buurthuis ook horeca?

denachtboswachter

neem aan van wel want ze hebben ook een keuken en warme hapjes en een bar en ze draaien er ook bingo

wpDiscuz