Bestrijding eikenprocessierups

De firma Kuppen Boomverzorging uit Mill is bezig op diverse locaties de eikenprocessierups met het biologisch bestrijdingsmiddel Xentari te bestrijden. Xentari is een selectief biologisch bacteriënpreparaat en doodt enkel rupsen die gedurende de vraat het middel binnen krijgen. De werkzaamheden zullen eind juni klaar zijn.

Het spuiten gebeurt in de periode vlak nadat de bladvorming is begonnen en de rupsen nog, voordat de derde vervelling heeft plaatsgevonden, van het jonge blad beginnen te eten. De bestrijding wordt uitgevoerd door nevelbespuiting met een bacteriepreparaat.

Rupsenzuiger

Ook dit jaar is de eikenprocessierups weer in onze gemeente aanwezig en wordt op twee manieren bestreden. In mei zijn eiken bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit bestrijdingsmiddel, dat niet schadelijk is voor de gezondheid, gaat in het eikenblad zitten en is dodelijk voor de rups als hij ervan eet. Vanaf half juni wordt de rups bestreden met een rupsenzuiger. Eikenbomen waar de eikenprocessierupsen in voorkomen zijn te herkennen aan de nesten op de stam of op de dikke takken. Het zijn dichte, witte spinsels.

Larve

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Afhankelijk van de weersomstandigheden komen de rupsen vanaf half april uit de eitjes tevoorschijn. De kenmerkende brandharen krijgen de rupsen na de derde vervelling (vanaf eind mei) Deze brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals hevige jeuk en irritatie van huid en slijmvliezen. De afgelopen jaren is gebleken dat biologische bestrijding van de eikenprocessierups in een vroeg stadium een effectieve methode is om de overlast te beperken.

De te bespuiten locaties worden vooraf getoetst op de aanwezigheid van “Rode lijst” soorten. Dit is na te gaan via de site: www.vlinderstichting.nl/eikenprocessierups.nl

Meer informatie

Voor uitgebreide informatie over de eikenprocessierups en gezondheid kunt u gebruik maken van de internetsites www.natuurkalender.nl en www.minlnv.nl/eikenprocessierups of u kunt contact opnemen met de GGD. Bij gezondheidsklachten als gevolg van de eikenprocessierups raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts. Ook is er via de GGD een folder verkrijgbaar over de eikenprocessierups. Tenslotte kunt u contact opnemen met de afdeling Openbare Werken, telefoon (024) 3996365 of 3996190.

Bron: Gemeente GroesbeekTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 31 mei, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
denachtboswachter

vroeger hadden we nergens last van ook niet van teken trouwens als je met alles bezig bent kun je beter binnen blijven

Mark

Hebben ze ook iets tegen muggen?

Henk

nie muggen.

wpDiscuz