“Referendum moet uitkomst gemeentenaam bieden”

Een referendum zou ingezet moeten worden om een besluit te kunnen nemen over de naam van de nieuw te vormen MUG-gemeente. Dit stelde Paul Wilbers, burgemeester van de gemeente Ubbergen, zondagmiddag in het programma “De Tafel van Twee” op Omroep Groesbeek.

“Berg en Dal” en “Groesbeek” voor sommigen onbespreekbaar

Paul Wilbers en Sociaal Groesbeek-raadslid Hans Peters discussieerden zondag over de nieuwe gemeentenaam. Het voorstel van de drie colleges van de MUG-gemeenten om te komen tot de naam “Berg en Dal” heeft in Groesbeek voor veel ophef gezorgd. Veel inwoners uit het heuveldorp willen om diverse redenen dat Groesbeek de gemeentenaam blijft dragen. Anderen maakt het niets uit, maar zij willen per se geen “Berg en Dal”. In de gemeenten Millingen aan de Rijn en Ubbergen is het juist andersom; de meeste inwoners daar hebben liever “Berg en Dal” of iets anders en sommigen willen in ieder geval geen “Groesbeek”. Dit werd zondag aan tafel ook gezegd.

Wilbers: “Inwoners moeten kiezen” , Peters: “Referendum te laat”

“Ik zou het liefste hebben dat de nieuwe raad (deze vergadert op 2 januari 2015, red.) de naam kiest op grond van een referendum dat binnen nu en 1,5 jaar wordt gehouden. Een officieel referendum, dus geen enquêtes met de krant. Je krijgt een stembriefje en dan moet je “Groesbeek” of “Berg en Dal” invullen. De raadsleden moeten de uitslag wel respecteren. (…) Laten we in godsnaam niet meer vanuit de raden gaan bedenken wat de naam moet worden, maar dit voorleggen aan de inwoners. Wilbers benadrukte dat dit zijn eigen mening was en dat hij niet namens de colleges sprak. Peters ziet een referendum niet zitten: “Een referendum komt te laat. Deze had voor de herindeling plaats moeten vinden”, zei hij. De fractievoorzitter van de partij die tegen de herindeling stemde blijft achter de naam “Groesbeek” staan.

Referendum niet bindend

Een referendum is in dit geval overigens niet bindend, omdat deze wordt gehouden op het moment dat de nieuwe gemeenteraad nog niet is gevormd. Toch zal de nieuwe raad in de praktijk de uitslag van het referendum overnemen. De werknaam blijft tot aan het referendum hoogstwaarschijnlijk “MUG”. Het voorstel van VOLG en Sociaal Groesbeek om een referendum over de herindeling van de drie gemeenten te houden werd in augustus 2012 afgewezen. Het zou “niet voor een eenduidige mening zorgen en het is tevens een zwaar instrument”, werd er gezegd.

Ubbergen: “Nooit de stekker uit de herindeling willen trekken”

Wilbers maakte desgevraagd nog duidelijk dat Ubbergen nooit het plan heeft gehad om de stekker uit de herindeling te trekken vanwege de nieuwe gemeentenaam. CDA Groesbeek-raadslid Rob Verheijen gaf vorige maand aan dat dat misschien zou gebeuren. “Je moet over elkaar niet dat soort oordelen hebben”, zei Wilbers over de opmerking van Verheijen.

Eind juni mogelijk besluitvorming

Tijdens de discussie werd bekend dat het besluit voor de nieuwe gemeentenaam wellicht voor deze zomer nog genomen wordt. Het raadsvoorstel zou eind juni klaar moeten zijn. De stuurgroep herindeling (de drie colleges) vergadert dinsdag verder over dit onderwerp, daarna wordt er mogelijk meer duidelijk. Eerder werd een besluitvormende vergadering uitgesteld omdat de drie MUG-colleges na de ontstane discussie over dit onderwerp geen gedragen voorstel meer konden voorleggen.

De discussie terugluisteren kan door hier te klikken. U moet dan kiezen voor “zondag” en daarna “12.00 Tafel van Twee Muziekexpress”. Het onderwerp begint na zo’n 28 minuten en duurt een halfuur.

Bron: DeGroesbeek.nl, Omroep GroesbeekTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 2 juni, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 19 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
www.hanspeters.eu

Een referendum alleen als er gekozen kan worden uit 4 gemeentenamen wat wij betreft. Ik kan namelijk vrij aardig rekenen. Volgens mij is dan de uitkomst voorspelbaar, terwijl de Groesbeekse politiek waarschijnlijk nu in meerderheid voor de enige juiste gemeentenaam is.

Robert Schmitjes

Ze moeten gewoon van onze gemeente naam afblijven
Groesbeek moet de andere gemeentes uit de stront trekken en niet Anders om

ene bruukse

Hans ik heb de uizending ook beluisterd en samen met wat je hier schrijft een perfecte redenatie kunnen ze kiezen uit vier gemeente namen is wel zo eerlijk.Maar de uitslag moet dan eigenlijk wel bindend zijn maar dat zal dan wel weer niet zo wezen. Als dat zo zou zijn is een referendum weggegooid geld lijkt me zo.graag een reactie hierop.

denachtboswachter

IK ZEG NIET VEEL MAAR GOESBEEK BLIJFT GROESBEEK EN IK WORDT ER OOK MOE VAN DAT GEZEIK GEWOON DOEN GROESBEEK PUNT UIT

Dream on

In het redactionele artikel staat dat Hans Peters een referendum niet ziet zitten. quote: “een referendum komt te laat”. En nu schrijft hij hierboven dat hij wel een referendum wil. (en natuurlijk alleen onder zijn voorwaarden)
Over draaien gesproken…

www.hanspeters.eu

Dream on droom lekker van de naam Berg en Dal dan doe ik dat van de naam Groesbeek.Dan kunnen we eind 2014 kijken wie het meest realistisch heeft gedroomd.Ik herhaal indien je kan kiezen uit 4 namen dan is de uitkomst onvoorspelbaar en wel zo eerlijk naar Groesbeek de grootste gemeente de grootste financier, met de meeste inwoners, inwoners die er bovendien ook nog eens het meeste financieel op achteruit gaan, mits onze wethouder financien e.e.a. kan niveleren cq plooien.

trucker

Als ze geen Groesbeek willen heten, waarom fuseren ze dan met ons. Laat ze een andere gemeente uitzoeken om ze uit de …… te halen.

Kruimeltje
Wat opvallend dat de discussie voortdurend gaat over een naam en niet over de feitelijke herindeling. Volgens mij zijn er veel belangrijkere zaken aan de orde dat het gekissebis over een naam. Waar kleine politici groot in kunnen zijn. @hans het woord ‘sociaal’ zit in jullie naam. Volgens mij heb je genoeg te doen op dat gebied. Enkele sugesties: Hoe gaan we menselijk om met ouderen en de zwakkere in onze gemeente? Welke toekomst willen we onze jongeren bieden? Hoe houden we Groesbeek leefbaar ook in de toekomst? Op welke manier stimuleren we de lokale economie zodat we als gemeenschap… Lees meer »
Henk
beste kruimeltje kijk eens op zijn weblog, dan zul je zien dat het niet alleen gaat om de naam Groesbeek, maar om meer punten die sociaal Groesbeek al eens heeft aan gekaart en zeker op het sociaal vak. Kun jij mij vertellen wat de andere politieken partijen doen op de punten die je opnoemt. Elke vier jaar staan ze campanje te maken, maar tussen door zie je niemand, en sociaal Groesbeek laat zich altijd horen. Ook in die 4 jaar, jammer genoeg hebben ze maar 1 zetel. En niet alleen Hans is sociaal Groesbeek, ook hun hebben een achterban die… Lees meer »
denachtboswachter

GOEIEN MORGEN HOOP DAT MEER POLITIEKEN PARTIJEN HUN MENING ZEGGEN NEEM AAN DAT ZE OOK NAAR OMROEP GROESBEEK HEBBEN GELUISTERT.

karin
Was gister weer mooi gesprek op radio (omroep Groesbeek) Allen word tijd dat die programma maker eens mensen laat uitpraten . Want hans was aan uitleggen wat ons als inwoners dit grapje gaat kosten Maar wilde Jhonny nie helaas . Hans je heb 100% gelijk we steun jou club Want ander hoor je 4 jaar niet en jullie wel Dan zijn er nog bij zingen over Groesbeek en graag berg en dal laat heten Je moest je schamen jonge En die kruimeltje hier kan alleen maar kritiek geven bij als wat hier geschreven word jammer kruimeltje word eens volwassen (broodje… Lees meer »
Johanna

Ook ik heb geluisterd gisteren en daarbij werd ook gesproken over de reacties hier en waarom mensen uit de politiek hier NIET reageren.

1.Vaak anonieme reacties, (ik schrijf onder mijn eigen naam en ben carrousellid van VOLG dan weten jullie dat).

2.Erg veel negatieve reacties.

3.De suggestie bestaat dat iedereen altijd alleen voor de standpunten van Sociaal Groesbeek is.

Misschien kunnen jullie de uitzending daarover nog eens terugluisteren ?
Wilbers en Schmnierman gaven ook hun reactie hierover!

denachtboswachter

nou johannaatje ik heb ook geluisterd.maar het is een feit dat er weinig reacties zijn van uit de politiek.en dat je carrousellid bent leuk om te weten.en negatieve reacties daar lees ik over heen.of schudt ze in het bos van mijn af. en wilbers en schmnierman heb ik ook gehoord.een ieder heeft een mening.ik neem aan dat ik niet anoniem reageer.en sociaalgroesbeek heeft dit punt duidelijk aan gekaart.wens je nog een fijne dag.

adder onder het gras

het beste is berg en dal groesbeek is geen naam

kloeke

berg en dal is een gebied in zuid limburg……

Kruimeltje

Wat goed dat er een politica het lef heeft om te reageren. Volgens mij moet ze in de raad plaatsnemen. Dan horen we tenminste een reactie van onze volksvertegenwoordigers en wordt het beeld op dit forum een beetje genuanceerd.

Kruimeltje

@nachtboswachter, wees blij dat er van een andere partij ook een reactie komt. Het ‘Johanaatje’ vind ik niet zo passend. Je mag het oneens zijn maar probeer iedereen in zijn waarde te laten.
Dus op de inhoud en niet op de M/V spelen.

www.hanspeters.eu

Kruimeltje ik kan alleen maar waarderen dat collega politici reageren. Ik haal dit ook aan in het interview. Politiek voer je niet net voor of net na de verkiezingen, maar gedurende de gehele periode van 4 jaar. Ik weet dat ik me kwetsbaar kan opstellen in berichten, maar het is wel mijn manier van politiek voeren. Daar hoeft niet iedereen het mee eens te zijn. Ik zou het juist toejuichen dat andere raadsleden hier zouden reageren.

Kruimeltje

@hans, ik wil juist het geluid van de andere partijen horen om een goed beeld te kunnen vormen wat de volksvertegenwoordigers voor mij en ons als dorp kunnen betekenen. Ik waardeer het dat jij reageert ook al ben ik het vaak met je oneens. Vanuit de andere partijen (met uitzondering van VOLG) hoor je helemaal niets. Vooral van de PvdA en GVP als coalitie is dat een zwakte bod.

wpDiscuz