[Foto’s / Video] Einde bezetting Hooge Hoenderberg

Het landgoed Hooge Hoenderberg en een oude boerderij aan de Kloosterstraat in Groesbeek worden ingenomen door krakers.


De gemoederen liepen hoog op tijdens de ontruiming bij landgoed Hooge Hoenderberg op 8 augustus. Meer foto’s staan op dit moment op 112Groesbeek.nl. Foto en rechten: Piet Spanjers.

Een groep van krakers die zich Klein Zwitserland noemt, wil het in de vergetelheid geraakte landgoed gaan verzorgen. Op de Kloosterstraat zouden twee mannen het pand dat al een tijd te koop staat gekraakt hebben. Beide acties staan los van elkaar.

Sociaal Groesbeek-fractievoorzitter Hans Peters heeft contact gehad met de kraakbeweging die het landgoed heeft gekraakt. Zij hebben de volgende verklaring voor hun actie:

Het doel van deze actie is om deze plek die ontzettend mooi en bijzonder is weer een functie te laten hebben en waarin groen wonen centraal staat. Het terrein wordt op dit moment aan zijn lot over gelaten. Wij zien verloedering, vernieling en verwaarlozing. Uit onderzoek dat we hebben gedaan blijkt dat er verschillende plannen zijn geweest voor dit terrein die niet aansloten bij de rust en de natuur die deze plek zo eigen is. Door hier te gaan wonen willen wij op een unieke manier zorg dragen voor het terrein en de natuur: Dit willen wij onder ander doen door:

Samen werken: samen zijn wij van plan de groenvoorziening te waarborgen en weer tot zijn volle recht te laten komen. Door middel van samenwerking willen we zelfvoorzienend worden en streven wij naar een milieuvriendelijke manier van leven. Ideeën hierover zijn: een moestuin, een eco-toilet, gebruik van zonnepanelen, een gezamenlijke keuken, het opvangen van regenwater voor hergebruik etc.

Samen wonen: Als groep zijn wij bij elkaar terecht gekomen doordat wij dezelfde idealen delen. Toch hebben wij allen een verschillende achtergrond: van studenten, werkenden, zelfstandigen, kunstenaars tot vrijbuiters. Door deze variatie binnen de groep zijn er veel mogelijkheden om deze doelen te verwezenlijken.

Samen zorgen: Zorgdragen voor de natuur en elkaar zijn voor ons essentiële punten. Zorg draag je natuurlijk niet allen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Zodra de eerste projecten op gang zijn gekomen zullen we dan ook een open dag houden voor de buurt. Hopelijk voelt u zich uitgenodigd om langs te komen, en kennis te maken met deze manier van leven.

Boederij_Kloosterstraat_kraak_DG1
De oude boerderij aan de Kloosterstraat. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl

Hoe lang de krakers blijven zitten is nog niet bekend. Kraken is in Nederland sinds 1 oktober 2010 officieel verboden. Strafrechtelijke ontruiming van een gekraakt pand mag in beginsel pas plaatsvinden als de krakers in kort geding de zaak hebben kunnen voorleggen aan de rechter. Het OM moet tijdig aankondigen dat ontruiming zal plaatsvinden en moet de uitkomst van een kort geding afwachten, maar hoeft niet te wachten op een eventueel hoger beroep.

Update 06-06-2013, 13:00 uur
Piet Spanjers heeft enkele foto’s van het terrein gemaakt. Deze staan in het tweede foto-album van dit artikel. Dit zijn de eerste en tot op heden de enige foto’s die er na de kraak gemaakt zijn.

Update 17-07-2013, 20:00 uur
De pand aan de Kloosterstraat is inmiddels ontruimd en het pand wordt gesloopt.

Update 08-08-2013, 14:00 uur
Donderdag is de politie ook begonnen aan de ontruiming bij de Hooge Hoenderberg. Er is door de krakers nog wel een rechtszaak aangespannen. De ontruiming is tijdens deze zaak legaal verklaard. Men gaat nu verder met ontruiming van het terrein. Meer foto’s, video’s en meer info over deze actie staan op de Groesbeekse 112-site, 112Groesbeek.nl.

Update 08-08-2013, 22:30 uur
De foto’s in het eerste album hieronder zijn van het terrein tijdens de ontruiming en gemaakt door Piet Spanjers. De planten waren goed verzorgd en in de vijver bleken grote en vele vissen te zwemmen. Middels een groot blauw zeil werd er regenwater opgevangen in een ton voor diverse doeleinden. Op het eind van de dag bleken dat er nog twee krakers zich op het terrein hebben ingegraven. Ze werden door de terreinbewaking samen met een motoragent aangetroffen toen zij het terrein op z’n grootte gingen verkennen.

Video gemaakt tijdens de ontruiming

Foto’s van het terrein bij de ontruiming op 8 augustus

Foto’s van het terrein vlak nadat bekend werd dat het is gekraakt

Foto’s en video’s met dank aan Piet Spanjers!

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl. Weblog Hans Peters, Rechtspraak.nlTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 augustus, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 74 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Echt waar

Laat die mensen maar voor hun eigen centen werken, ipv andermans eigendommen te parasiteren.

www.hanspeters.eu
Ik denk dat je gelijk hebt Echt waar. Ik denk weet het niet dat de eigenaar er officieus geen bezwaar tegen zal hebben. Zijn landgoed komt weer op de kaart. Waar ik ontzettend van baal is dat het hotel er niet meer staat. De Hooghe Hoenderberg is destijds gebruikt als asielzoekerscentrum en dat blijkt zo slecht te zijn achter gebleven, dat het gebouw gesloopt is. Krakers is voor mij ook nieuw, ik kan me niet heugen dat er ooit in Groesbeek gekraakt is. ik heb niet echt een mening, indien ze zich houden aan het protocol en de eigenaar heeft… Lees meer »
Anti-Kraak

de krakers aan de Kloosterstraat hebben maarliefst 3 auto’s. Als zij nou een auto zouden verkopen zouden ze huur kunnen betalen.

Maar nee hoor, ze nemen andermans eigendom in bezit, en door de kromme wetgeving in Nederland kan hier niks tegen worden gedaan. Smerlappereetje

Harrie

Er uit ermee.
Is niet van hun dus wegwezen.

www.hanspeters.eu

Jawel Anti kraak dat kunnen ze wel degelijk er is een kraakverbod en ze kunnen er zelfs meteen uitgezet worden. Is afhankelijk van of dat de gemeente handhaaft of niet en hoe dat met de eigenaar zit ik weet niet.

Hoe lang staat dat huis nu al te koop??
Al eeuwen voor mijn gevoel.
Laat ze er maar lekker in wonen of doe er iets mee,
nu staat het toch maar te verrotten

Anti-Kraak

Waar wachten we dan nog op? Eruit!! Regelmatig(meerdere malen per week) komt de politie langs, de krakers zijn dan nog te laf om de deur open te doen. Er vindt een korte woordenwisseling plaats door een luikje en de politie gaat weer. Wat komt de politie hier doen, gewoon met een ME bus de hut in stormen en schoonvegen.

Dat huis staat al lang te koop,Kom er vaak langs!!!!

Anti-Kraak

Is dit dan een vrijwaring om in andermans huis te wonen? Deze gedachtegang slaat naar mijn mening echt nergens op.

Henk

Ja, het is eigendom van iemand anders, dus afblijven, zou ik zeggen. Ook al staat een pand lang leeg, dan nog is het niet van de kraker. En opknappen zullen ze het zeker niet, Er zal toch stroom / water moeten zijn en wat gebeurt er met het riool. Lijkt me van binnen alleen maar een grote zooi te worden. En idd. als er autoˋs voor de deur staan, kunnen ze lijkt mij toch ook wel iets legaals huren.

stom

Laat hun met de eigenaar praten misschien verhuurd hij het wel?En het woord weer bewoonbaar,beter iets als niets.Zo niet dan eruit gooien mijn mening.

Ellen

Jawel Hans in Groesbeek is al eens een huis gekraakt eind jaren zestig.Weet t omdat t familie is.Kreeg geen woning terwijl er leegstand was.Ze heeft t gekraakt en heeft toen t van de gemeente wel recht matig kunnen huren.

moeder van 3

en ik maar wachten met 3 kinderen al meer dan 3 jaar op woning!!! als groesbeekse!

moeder van 3

als dat legaal is ga k morgen op zoek naar kraakhuis hebben mijn kinderen eindelijk na drie jaar dak boven hun hoofd!

Afblijven van andermans spullen! Ook al staat het leeg. Ik kan toch ook niet de auto van de buurman pakken omdat hij hem al een jaar niet gebruikt? Ik heb het hele principe van kraken nooit gesnapt. Betalen voor je woning, stelletje klaplopers! Leuk al die idealistische praatjes: ze willen gewoon niet werken en gratis wonen!

Inwoner Berg en Dal

Als de Gemeente Mug samen met Oosterpoort zou zorgen voor betaalbare woningen voor onze kinderen, zou het kraken minder voorkomen. Gemeente Nijmegen en Amsterdam hebben daar bijvoorbeeld al hun lessen uit geleerd.
Leegstand in MUG zal in de toekomst alleen maar toenemen. Niet alleen bedrijfspanden, en winkels maar ook koopwoningen. Wie stopt deze verloedering in onze Gemeente MUG?
Laat dit “kraken” slechts een teken aan de wand zijn! Wat “Die Hooghe Hoenderbergh” betreft: Prima voor de natuur lijkt me. Dan is er tenminste nog iemand die het afval in het bos opruimd.

Hans Peters

De krakers van de hooghe hoenderberg komen geen van allen uit Groesbeek
Ik vind het heel vervelend voor de moeder van drie kinderen die hier geen huis krijgt. De woningmarkt in Groesbeek zit op slot door de sloop van de Stekkenberg en zelf vind ik dat de stadsregio wel erg veel te vertellen heeft.
Ik kom dat in de praktijk vaker tegen, ik zou het ijzer wel met handen willen breken, het lukt gewoon niet. De woningbouw en stadsregio blijven bestoken, is mijn devies

Wielly

Doe er gauw iets aan want er komen steeds meer woningen leeg en dan wordt het een zooitje

miep

Zolang Oosterpoort zo een beetje alles verkoopt wat vrij komt zal niemand iets nieuws kunnen huren.De prijzen particulier rijzen de pan uit.Hier in de Bruuk komt al tijden niks vrij..dat zal in de andere delen niet anders zijn.

Tja die krakers…als ze de boel bijhouden en verbeteren zie ik er nog wel het nut van in tot er iets met de woning gebeurt.Maar veelal word het er niet beter op.Heen en weer gespook van wazige figuren,lawaai en rommel overlast.Ik zou er niet blij mee zijn.

jantje

Er uit flikkeren die gasten… met hun lul verhaal over milieu terwijl er een aantal oude stinkbakken op de oprit staan…laat ze maar in de plantsoenendienst gaan werken als ze zo,n groene vingers hebben…de groeten.

wpDiscuz