Tentoonstelling “Canadian War Brides”

Van 7 juni t/m 17 november 2013 exposeert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek een bijzondere museumcollectie uit Canada die nog nooit eerder in Nederland te zien was.

Canadian War Brides toont het verhaal van Nederlandse oorlogsbruiden in Canada. Velen van ons zijn bekend met het liedje ‘Trees heeft een Canadees’, maar we weten heel weinig over de vrouwen die hun liefde overzee achterna gingen. Dit verandert met deze tentoonstelling: de prachtige schilderijen van Beverly Tosh, zelf dochter van een oorlogsbruid, originele bruidsjurken, overige voorwerpen, documenten, foto’s en films verbeelden het meeslepende verhaal. Omringd door oorlog en gevaar werden vluchtige romances met Canadese soldaten snel liefdes voor het leven. Naar schatting maakten kort na de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk meer dan 2.000 Nederlandse bruiden een enkele reis naar Canada om bij hun oorlogsliefde te zijn.

De schilderes Beverly Tosh schilderde 20 portretten, verzamelde hun indrukwekkende verhalen en memorabilia. Tezamen vertellen ze de geschiedenis van vele bruiden. Elly uit Hilversum droeg een pak gemaakt van een legerdeken. Loes uit Bergen op Zoom trouwde in haar Nederlandse legeruniform. Olga uit Haarlem maakte zelf een trouwjurk van een parachute. Na hun huwelijk vertrokken de Canadese soldaten naar huis en wachtten de jonge vrouwen op het schip dat hen naar hun geliefden zou brengen. Een enkele reis naar Canada. Velen zouden hun familie niet meer terugzien.

Aangekomen in een vreemd land ontdekten ze vaak dat hun nieuwe huis een houten blokhut op de prairie was en hun bestaan vol armoede en ontberingen. Maar de bezetting en bevrij- dingsperiode had deze jonge vrouwen sterk gemaakt en velen hadden alles over voor de liefde. Canadian War Brides is een nieuwe tentoonstelling die de romantiek en realiteit van Nederlandse oorlogsbruiden die naar Canada trokken tot leven brengt. Jaren geleden namen dappere jonge vrouwen deze mee ver van hun thuisland. Generaties later komen hun verhalen naar huis: nu voor het eerst in Nederland.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 juni, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
denachtboswachter

de kracht van de liefde en de gevoelens die het teweeg kan brengen om je hele hebben en houden achter te laten voor je groter liefden in een vreemdtland wat je niet kent.vlinders in je buik.

wpDiscuz