Nieuw voorstel gemeentenaam vandaag bekend

Het raadsvoorstel over de nieuwe naam van de te vormen MUG-gemeente is gereed en door de drie MUG-colleges vastgesteld. Dinsdag maakt men officieel bekend hoe het vervolgtraject van de naamgeving eruit gaat zien.

Berg_en_Dal_gem_Groesbeek
Dinsdag meer duidelijkheid over het naamgevingstraject. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Voorlopig geen Berg en Dal of Groesbeek

Duidelijk is dat er in het nieuwe voorstel waarschijnlijk niet gekozen wordt voor de werknaam Berg en Dal of Groesbeek. De drie colleges zijn weliswaar van mening dat er in de gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn draagvlak is voor de eerste naam, maar het college van Groesbeek heeft echter besloten niet voorbij te willen en kunnen gaan aan het grote protest tegen de naam “Berg en Dal”; er is in het heuveldorp geen draagvlak meer voor die naam. Honderden Groesbekers kwamen naar het Groesbeekse gemeentehuis om hun ongenoegen over de voorgestelde naam te uiten, nadat zij in eerste instantie niet bij het naamgevingstraject zijn betrokken. Zij willen om diverse redenen dat de nieuwe gemeente gewoon Groesbeek blijft heten. De vergadering van 29 mei voor een definitief besluit over de naam “Berg en Dal” werd daarop uitgesteld.

Referendum?

Burgemeester Paul Wilbers van Ubbergen zei begin juni dat hij na aanleiding van de discussie het liefst een referendum zou willen. CDA Groesbeek-fractievoorzitter Jan Poelen zegt in het Groesbeeks Weekblad dat hij hier geen voorstander van is en dat de nieuwe gemeenteraad het nieuwe besluit maar moet nemen. Voor Sociaal Groesbeek komt een referendum te laat. “Een referendum komt te laat. Deze had voor de herindeling plaats moeten vinden”, aldus fractievoorzitter Hans Peters in juni. Hoe andere partijen er over denken is niet bekend.

Het voorstel van VOLG en Sociaal Groesbeek om een referendum over de herindeling van de drie gemeenten te houden werd in augustus 2012 afgewezen. Dit politieke middel zou “niet voor een eenduidige mening zorgen en het is tevens een zwaar instrument”, werd er gezegd.

Wanneer de openbare raadsvergadering over het nieuwe voorstel wordt gehouden is nog niet bekend.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 juni, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 24 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Echt waar

In het gemeentehuis van Groesbeek hebben ze het niet goed begrepen. Wij zijn tegen Berg en Dal en juist vóór Groesbeek!

www.hanspeters.eu

Volgens mij proppen ze dit voorstel gewoon in de reguliere raadsvergadering van 27 juni. Nadere info volgt

kloeke

het is groesbeek of anders niets…..

ikke

nou wat een **** streek! ineens hebben we binnen 1 dag een naam. hoop dat er toch heel veel mensen zijn om te zorgen dat het gemeente Groesbeek word en zo niet,zorg voor rotte eieren en verse tomaten!

Piet.

Het ministerie wil als werknaam geen afkortingen(MUG),het moet een echte naam zijn,meestal de naam van de grootste gemeente,Groesbeek dus.

Piet.

In juni 2000 heeft het ministerie voor de herindeling van ,Loosdrecht,s’Gravenland en Nederhorst den Berg een voorstel gedaan inzake werknaam nieuwe gemeente;
-geen combinatie van namen,
-grammaticaal en naar betekenis juist,
-bij voorkeur 1 woord,
-de naam moet goed bekken,-de naam moet een gemeenschapelijk
kenmerk van de drie gemeenten uitdrukken.

Ouder

Gemeente Zevenheuvelen!
Een naam;
Identiteit gebied;
Wereldwijd bekend;
Verbind de 3 gemeenten!!

Robert Schmitjes

Gewoon GROESBEEK of Anders niks

Henk h

Ik ben ook voor Groesbeek, maar die 3 BmWees hebben het toch al geregeld , waar wij weer 0,000000 over te zeggen hebben. Als idd. Groesbeek het niet word, dan vind ik gemeente Zevenheuvelen ook een leuke naam.
Maar Groesbeek moet vooral Groesbeek blijven,

de. nachtboswachter

SORRY.DEZE SITE.WWW.IK MAAKBEZWAAR.NET.

Ouder

Laten we van deze MUG nu eens wel een olifant maken! Namen als Berg en Dal slaan helemaal nergens op. Door bureaucraten bedacht zonder gevoel in de lokale maatschappij. Als Groesbeek voor de anderen niet gepruimd worden, dan is Zevenheuvelen voor mij het enige alternatief, sterker nog voor mij is er een grens aan de Zevenheuvelen daar hoef je geen BUL voor te zijn!!

henk

zevenheuvelen klinkt goed!!!

Reggie

Nou niet allemaal gaan bijdraaien, gewoon Groesbeek, thats it, take or leave it.

de. nachtboswachter

meschien raar maar waar de gemeente kan toch ook elke bewoner die stemgerechtig is een kaart sturen, zoals dat met stemmen is. en weer terug sturen. simpel en dan kiesen lijkt me niet gek.en is eerlijk zal er wel kritiek op krijgen boeien.

Wielly

Ja Natuurlijk GROESBEEK af uit.

Wielly

Ja Natuurlijk GROESBEEK af uit.

karin
Nou we zullen zien wat gaat worden . het mocht toch duidelijk zijn dat de inwoners uit Groesbeek de gemeente met meest draagvlak de naam gaat leveren . Ook domweg omdat gemeentehuis hier staat . Mochten deze pers anders beslissen had ik toch wel graag hun reactie gezien en motivatie waarom en ander naam ? Ze moeten niet vergeten dat de inwoners hun gekozen hebben (luister er dan ook naar) Dus party wees duidelijk en transparant na je inwoners en luister eens en keer Want waar is de naam Groesbeek diamant tussen de heuvelen gebleven . Wat moet de wijnfeesten… Lees meer »
ene bruukse
Daar gaan we weer waarschijnlijk word de werknaam Berg en Dal niet gekozen dat lijkt me een duidelijke zaak menig groesbeker is hier falikant tegen maar dat was al ruim bekend. Maar dat de werknaam Groesbeek waarschijnlijk ook niet word gekozen kan er bij mij niet in. Hebben die kontedraaiers dan nog niet geluisterd naar hun gemeenschap. Waar komt keereweertje en zijn karnuiten vandaag dan weer met voor een werknaam. Ze zullen toch met iets goeds op tafel moeten komen maar ik weet nu al op voorhand dat wij als rasechte groesbekers op wat voor een naam ook fel tegen… Lees meer »
www.hanspeters.eu

http://www.gelderlander.nl/regio/rijk-van-nijmegen/referendum-bepaalt-over-fusienaam-groesbeek-of-berg-en-dal-1.3873132
Het gaat dus een raadgevend referendum worden en wel in november 2014. Ik denk dat er dan een keuze moet zijn tussen 4 gemeenten, anders denk ik dat ik de uitkomst al weet.

joke

Hans,
wát is die uitkomst dan….. zou leuk zijn dát we dat ook van te voren weten…. dus vóór we gaan stemmen/referendum hebben,
groetjes,
joke.

wpDiscuz