[Update] Raadsvoorstel: referendum over gemeentenaam

Inwoners van de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek (MUG) mogen eind 2014 naar de stembus om de nieuwe gemeentenaam te kiezen. Althans, dit stellen de colleges van de drie gemeenten voor. Op 27 juni volgt er in de openbare raadsvergadering over dit voorstel een definitief besluit.

foto

Gemeentenaam voorlopig “Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek”

De werknaam is voorlopig “Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek”. Dit is gedaan om te voorkomen dat de nieuwe gemeente op 1 januari 2015 Groesbeek gaat heten. Het kabinet hanteert, als er nu geen besluit valt, in 2015 namelijk automatisch de naam van de grootste gemeente als tijdelijke werknaam en dit vinden de colleges niet wenselijk. Dat zou niet eerlijk zijn tegenover de inwoners uit Millingen en Ubbergen, aldus de colleges. De definitieve naam wordt na 1 januari 2015 door de nieuwe raad vastgesteld en in 2016 officieel in gebruik genomen. Tot die tijd zal er waarschijnlijk “Gem. Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek” op de komborden komen te staan; ‘s lands langste gemeentenaam. Deze lange naam komt ook in de documenten van kinderen die in 2015 geboren worden te staan.

Het oorspronkelijke voorstel

Begin april stelden de MUG-colleges nog voor om de gefuseerde gemeente om te dopen tot Gemeente Berg en Dal, de naam van een kleinere kern binnen de huidige gemeente Groesbeek. Die naam cirkelt naar aanleiding van een internet-poll al langer rond. Er zou een breed draagvlak voor die naam zijn en vooral wat betreft de ligging (geografisch) van de drie gemeenten is er gekozen voor “Berg en Dal”. Van een representatief onderzoek onder de inwoners was echter geen sprake.

Protest vanuit Groesbeek

De nieuwe naam kon op weinig steun van de Groesbeekse bevolking rekenen en honderden inwoners uit het heuveldorp lieten dit tijdens een inloopavond op 17 april blijken; zij willen als grootste gemeente de gemeentenaam blijven behouden. Inwoners zijn tevens van mening dat Groesbeek als grootste gemeente financieel het meest moet toeleggen, mede doordat de gemeente Millingen aan de Rijn noodlijdend is. Gemeente Ubbergen is ook minder draagkrachtig. De twee laatstgenoemde gemeenten worden middels de MUG-herindeling uit de brand geholpen en dat is voor de Groesbeekse bevolking een reden om op zijn minst naamgever te zijn. De Stichting Toerisme en Recreatie (STER) noemt Groesbeek op toeristisch gebied een “sterkere merknaam”.

Groesbeek: geen draagvlak voor Berg en Dal

De discussie die in de weken na de inloopavond ontstond zorgde ervoor dat er in de Groesbeekse gemeenteraad uiteindelijk weinig draagvlak voor de voorgestelde naam was. De lokale partij Sociaal Groesbeek hing zelfs een spandoek op. Eerder stond een grote meerderheid van de raad nog neutraal tegenover de naam Berg en Dal. Een besluitvormende vergadering over dit onderwerp ging op 29 mei niet meer door omdat er door de MUG-colleges geen gedragen raadsvoorstel aan de drie gemeenteraden voorgelegd kon worden.

Millingen & Ubbergen: geen draagvlak voor Groesbeek

Inwoners uit de gemeenten Millingen aan de Rijn en Ubbergen lijken de naam Berg en Dal wel best te vinden, maar er is in die twee gemeenten in ieder geval geen draagvlak voor de naam Groesbeek. Zij geven aan dat zij niks met die naam hebben en dat de fusie, als Groesbeek naamgever wordt, eerder voelt als een overname.

Referendum als oplossing

Nu de drie gemeenten er wat deze twee namen betreft niet uit komen is er gekozen om een referendum te houden. Dit wordt gehouden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in november 2014, zodat de opkomst hoger is. Normaal is deze bij referenda laag. De gemeentenaam zal daarom ook een verkiezingsitem gaan worden. Het referendum is echter niet bindend omdat dit wordt gehouden op het moment dat de nieuwe gemeenteraad nog niet is gevormd. Een definitief besluit over de naam valt daarom pas in januari 2015, al wordt de uitslag van een referendum doorgaans wel door de nieuwe raad overgenomen. De nieuwe gemeentenaam wordt in 2016 in gebruik genomen.

Update 19-06-2013
Hieronder de documenten die bij het raadsvoorstel van 27 juni 2013 horen. Er volgt op die dag, tijdens de openbare reguliere raadsvergadering in het gemeentehuis van Groesbeek, een politiek debat over dit onderwerp. Uit het raadsvoorstel zelf blijkt dat wethouder Theo Giesbers (VOLG) zich binnen het college van B&W Groesbeek heeft uitgesproken voor de naam Groesbeek.

RAADSVOORSTEL (B33) REFERENDUM MUG

Verslag inloopavond Groesbeek (17-04-2013)
Verslag inloopavond Ubbergen (17-04-2013)
Verslag inloopavond Millingen (17-04-2013)

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 juni, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 42 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
lars

Het zou volgens de college’s niet eerlijk zijn als de gemeente naam automatisch Groesbeek wordt.. Zou het dan wel eerlijk zijn geweest dat de naam Berg en Dal wordt, zonder dat de inwoners hier een fatsoendelijke stem in hebben?

de. nachtboswachter

ze bekijken het maar zij die het meest verdienen.krijgen hun recht. de fabeltjes krant.

de. nachtboswachter

achter kamertjes politiek het ene voorstel naar het andere.mensen aan het lijntje houden.vrijbuiter zijn geen kopzorgen over politiek.geef mijn stem maar aan fikkie.

Waarom wordt het referendum gehouden op een datum voor 2015, waardoor de uitkomst niet bindend is voor de nieuwe gemeenteraad???? Waarom niet een referendum in januari 2015, zodat de uitkomst wel bindend is?? Dit is toch een wassen neus..als de uitkomst Groesbeek blijkt te zijn, dan hoeft de gemeenteraad daar dus niet mee in te stemmen. Kortom: de uitkomst staat al vast…

Hans

Groot Groesbeek!!!!!klaar

inwoner.groesbeek

nachtboswachter je heb gelijk van het kastje naar de muur

ikke

heb toch liever GUM gemeente dan MUG gemeente!!! groesbeek is en blijft de grootste. groesbeek zit in je hart (alleen niet in die van keer maar weer)waarom moeilijk doen als het heel simpel kan heren van de gemeente(n)?

Piet.

Dä MUG nie.

hendrikje
Referendum als oplossing Hoe komen ze daar bij stel niks nutten. Het referendum is echter niet bindend omdat deze wordt gehouden op het moment dat de nieuwe gemeenteraad nog niet is gevormd. Een definitief besluit over de naam valt daarom pas in januari 2015 Denken ze nu werkelijk dat inwoners dom Want nu in 2015 begin circus weer van voor af aan hoe zo geld over de balk gooi ?? Hans Peters met zijn party is vanaf begin al tegen en veel inwoners Zullen de ander party nu hun voordeel wel mee willen haal als verkiezing zijn (eerst tegen kijk… Lees meer »
Kees

Millingen & Ubbergen: geen draagvlak voor Groesbeek

Inwoners uit de gemeenten Millingen aan de Rijn en Ubbergen lijken de naam Berg en Dal wel best te vinden, maar er is in die twee gemeenten in ieder geval geen draagvlak voor de naam Groesbeek. Zij geven aan dat zij niks met die naam hebben en dat de fusie, als Groesbeek naamgever wordt, eerder voelt als een overname.
En met zulke mensen moeten wij GROESBEEK gaan samen werken
ga lekker ergens anders heen.
De bijna failliete gemeente Millingen aan de Rijn komt hier samen met Ubbergen hun wil opleggen.
Het moet niet nog gekker worden.

Hans

Berg en Dal zou volgens de wijze heren het beste de omgeving weergeven zegt men ,echter;
ER IS HIER NERGENS EEN BERG TE BEKENNEN!!!!!
En dat wij het heuvels noemen werkt bij een limburger ook op de lachspieren.
Berg en Dal geeft juist helemaal NIET weer hoe de omgeving eruit ziet.
Gewoon Gemeente Groot Groesbeek!!! Verder niet ouwehoeren daar en klaar!

kloeke

GROESBEEK…en anders niets! en ik ken een hoop millingse en die zijn best voor groesbeek te porren…..het zijn die berg en dallers die dwarsliggen.dat handjevol dat er woont….wij moeten gaan betalen en wie betaald…bepaald.en vind die gemeentemannekes van ons ook maar watjes…berg en dalnzegt gewoon, groesbeek beginnen we niet aan..dus dan moeten wij zeggen, take it or leave it..maar nee wij doen welnweer water bij de groesbeekse wijn…

Reggie

Millingen, Ubbergen en Berg en Dal hebben geen draagvlak voor Groesbeek….. Sja, dan is de uitslag toch al zo goed als bekend.
Dit is naaierij van de bovenste plank…… bedankt B&W, tot de verkiezingen !!

otto

Waarom wordt er nu al gezegd dat de referendum -uitslag niet bindend is.Zijn de raadsleden bang voor de inwoners van de speklappenbuurt die voor het nodige OZB Geld in de kas zorgen en is het Klootjesvolk en de Boeren minder belangrijk voor hun mening.
Ik kan niet wachten eer de partijen met de billen bloot moeten over deze kwestie.

www.hanspeters.eu
Ik zie hier nogal wat reacties. Sociaal Groesbeek is van begin af aan voor de naam Groesbeek geweest. Wij hebben op 21 december 2012 nog een motie ingediend, voor een referendum of dat we überhaupt zouden fuseren. Toen was het te zwaar. Ik was de enige die tegen de naam Berg en Dal was, er was een partij die een prijsvraag uitschreef voor een nieuwe gemeentenaam. Ik voelde me verdomd alleen op dat moment. Ik ben die Groesbekers dan ook dankbaar die de moeite namen naar het gemeentehuis te komen op 17 april. Dat heeft de naam Groesbeek in ieder… Lees meer »
Robert Schmitjes

Dit spel word gewoon oneerlijkgespeelt

Geer Schoonderwoerd

Al eens navraag gedaan wat ‘n referendum kost? En dat allemaal om ‘n naam die op de borden ONDER de naam GROESBEEK komt. Je kunt je maar ergens druk om maken.

www.hanspeters.eu

Geer, indien je dit tegelijk met de verkiezingen doet (die zijn in november 2014) zal dit wel iets duurder zijn. Ik denk dat de kosten dan wel mee kunnen vallen.

miriam
Nou moet me toch iets van het hart nou zijn die raadsleden al maanden aan het bakkeleien over de gemeentenaam groesbeek dan is er een open vergadering zodat de groesbekers ook nog hun zegje mogen doen, dan zou eind mei de uitkomst zijn van te voren word nog gevraagd of dat er niet toch een referendum kan komen ( kan niet vanwege tijdsgebrek), en dan dreigt een gemeente om uit de mug te stappen, dan horen we dat de open vergadering van eind mei uitgesteld is en nu word er nog helemaal niks beslist. BESTE RAADSLEDEN HEBBEN JULLIE NOU ECHT… Lees meer »
Blijft dit stuitende gebrek aan ruggengraat? De grootste gemeente is vrijwel altijd naamgever, kijk ook maar naar de gemeente Wychen met overgenomen dorpen als Bergharen. Is ook logisch; wat een gezever over “het voelt als een overname” jammer als je je eigen broek niet op kunt houden, dan mag je blij zijn dat je wordt gered, en past het niet om hoog van de toren te blazen dat de naam van je redder je niet aanstaat. Wat een misplaatste arrogantie; nee we zijn geen gelijke partijen en nee er is niks mis met de naam Gemeente Groesbeek. Wanneer toont onze… Lees meer »
wpDiscuz