Groesbeek krijgt de Zonatlas

Vrijdag 14 juni is de Gelderse Zonatlas gelanceerd. Nu kunnen ruim twee miljoen Gelderlanders, waaronder alle Groesbekers in één oogopslag zien hoe rendabel zonnepanelen op hun dak zijn. Gelderland heeft hiermee een primeur, omdat ze de eerste provincie in Nederland is met een dekkende Zonatlas.

De Zonatlas is een interactief webinstrument dat voor ieder dak in Gelderland berekent hoe geschikt het is voor zonnepanelen en wat de kosten en de opbrengsten zijn. Niet alleen huishoudens, ook scholen en bedrijven kunnen via deze webtool uitrekenen hoeveel energie zonnepanelen op hun dak opleveren.

Slimme rekenhulp

Daken hebben potentie voor duurzame energieopwekking en de Zonatlas brengt dit voor zonne-energie nauwkeurig in beeld. Daarbij wordt rekening gehouden met de hoogte van gebouwen, de oppervlakte en de hellingshoek van het dak. En ook de hoeveelheid zon en slagschaduw van bijvoorbeeld schoorstenen en bomen wordt in de berekening meegenomen. De rekenhulp geeft automatisch aan welk deel van het dak het meest geschikt is voor zonnepanelen.

Stimulerende werking

Dat een Zonatlas daadwerkelijk bijdraagt aan meer zonnepanelen in de regio, is in Duitsland gebleken. Daar gebruiken al meer dan honderd gemeenten hem en de installatie van zonnepanelen nam met vijftien tot twintig procent toe. De Gelderse Zonatlas is ontwikkeld door het Klimaatverbond en Tetraeder.solar in opdracht van het Gelderse programma Energietransitie.

De Zonatlas kunt u raadplegen op www.zonatlas.nl/groesbeek

Bron: Gemeente GroesbeekTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 juni, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Hans

mooi, maar geldt dit ook voor huurhuizen?

denachtboswachter

meschien ook iets voor kerken en straat verlichting.

henk h

Nu alleen nog maar de zon, zonder zon hedde gen flikker oan ene atlas.

Atlas klopt ook voor geen meter !!!
Sinds wanneer ligt de heidebloemstraat tussen de faunastraat?

Ik heb 2 rode reacties, maar U moet goed kijken naar de zonatlas. Er staat nl wel een fout in.
Als je bij de faunastraat de Stekkenberg oversteekt, kom je in de Heidebloemstraat. Dan ga je rechtdoor naar de Zonnebloemstraat. Dat stukje van is ook nog Heidebloem, want de heidebloem draait rechtaf, en dat staat op de atlas als Faunastraat aangegeven. Dus negatieve reacties, kijk maar eens eerst goed….

Staat Faunastraat, Heidebloemstraat en weer Faunastraat en dan kom je in de Zonnebloem. De tweede Faunastraat moet heidebloem zijn.

wpDiscuz