Vanavond: besluit over naamgeving nieuwe gemeente

Sociaal Groesbeek dient donderdagavond tijdens de openbare raadsvergadering een amendement in op het raadsvoorstel over een referendum. De lokale partij stelt voor om kiezers te laten kiezen uit vier gemeentenamen: Millingen aan de Rijn, Ubbergen, Groesbeek en Berg en Dal.

foto
Voorstel MUG-colleges: referendum met bovenstaande opties.

De colleges van Millingen, Ubbergen en Groesbeek (MUG) stellen voor om de inwoners te laten kiezen uit twee namen: Groesbeek en Berg en Dal. De gemeenteraden komen er wat betreft de nieuwe gemeentenaam niet uit dus moet er volgens de MUG-colleges een raadplegend referendum georganiseerd worden.

Geen twee, maar vier namen

“De naamgeving moet een gelijke kans bieden voor alle drie de gemeenten”, aldus Sociaal Groesbeek. De partij van fractievoorzitter Hans Peters geeft aan dat er nu slechts een optie uit twee keuzes is, waardoor de einduitslag mogelijkerwijs onbeslist kan eindigen. In de gemeenteraden zijn er op dit moment verschillen inzake de naamgeving en de verhoudingen zijn niet eerlijk verdeeld. “Doordat men uit alle bestaande gemeentenamen kan kiezen doet het voorstel recht aan alle MUG-gemeenten”, stelt Sociaal Groesbeek.

27 juni 2013: besluitvorming referendum

De raadsvergadering op donderdag 27 juni in het gemeentehuis van Groesbeek is openbaar en begint volgens de agenda om 22:00 uur. Die avond neemt de Groesbeekse gemeenteraad een definitief besluit over de komst van een referendum, dat overigens niet bindend is, tijdens de verkiezingen in 2014. Inspreken is mogelijk. Aangeven dat u wilt inspreken kan door contact op te nemen met raadsgriffier Jan van Workum: 024-3996367 of [email protected]

Waarschijnlijk geen referendum

Ook de gemeenteraad van Ubbergen neemt donderdag een besluit over dit onderwerp. De besluitvormende vergadering in Millingen is op 3 juli. Het is nog onzeker of er überhaupt een referendum komt. Alle drie de gemeenteraden moeten het eerst eens zijn met het raadsvoorstel. In Millingen, waar men voor de naam Berg en Dal gaat, gaven de PvdA en de VVD op Twitter al aan tegen een referendum te zijn. Naar nu blijkt zal ook het CDA in Millingen het politieke middel te duur en onnodig vinden. Daarmee is een meerderheid in het dorp tegen het voorstel en lijkt het niet tot een referendum te komen. Hoe de verhoudingen in Groesbeek zijn is nog niet bekend.

Komen de drie raden er op welke manier dan ook niet uit, dan heet de nieuwe gemeente per 1 januari 2015 “gewoon” Groesbeek. Het kabinet hanteert dan de naam van de grootste gemeente als gemeentenaam.

RAADSVOORSTEL (B33) REFERENDUM MUG

Verslag inloopavond Groesbeek (17-04-2013)
Verslag inloopavond Ubbergen (17-04-2013)
Verslag inloopavond Millingen (17-04-2013)

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, , , , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 27 juni, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 44 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Piet.

Het lijkt erop dat alles toch nog goed komt.

kloeke

groesbeek en anders niets!….is gewoon normaal dat het groesbeek word volgens het kabinet.dus wie zijn wij/hun om daar aan te twijfelen..;) millingen, berg en dal en ubbergen..wel de lusten maar niet de prachtige naam groesbeek.

de nachtboswachter

millingen geen referendum naam.meerderheid in millingse raad wil geen referdum over gemeentenaam.maar berg en dal. dan wordt het groesbeek.

www.hanspeters.eu

Het lastige aan dit hele verhaal is dat de drie raden niet tegelijkertijd een beslissing nemen. Vandaar ons voorstel. Natuurlijk blijft Sociaal Groesbeek voorstander van de naam Groesbeek. Worden we het niet eens dan is het al Groesbeek.

de nachtboswachter

dus groesbeek blijft groesbeek en geen gezeik meer.en gooi alles maar in de prullenbak.en blijf bij de orde van de dag

Ikbenkwaad

Millingen wil de naam Groesbeek niet (Gelderlander 25-06-2013).
Ik vind dat Millingen trots zou moeten zijn dat ze onder onze vlag mogen doorvaren, al jaren maken ze gebruik van ons gemeentehuis en onze know how. Wat verbeelden ze zich? Sluit je lekker aan bij Duitsland daar zitten jullie dichter bij, en laat ons met rust.

Ik heb geen zin in deze onzin
Een gevalletje van zgn. boerenslimheid: Sociaal Groesbeek hoopt dat domme mensen in Ubbergen en Millingen zoveel mogelijk op hun eigen gemeentenaam gaan stemmen, zodat in ieder geval de naam Berg en Dal het niet gaat winnen van de naam Groesbeek. En dan de reden “De naamgeving moet een gelijke kans bieden voor alle drie de gemeenten”. Te dom voor woorden. Alsof een referendum een spelletje is over de vraag wie het meest populair is. Ik zeg; gemeenteraden, kunnen jullie nou helemaal niks zelf?!! Val ons burgers niet lastig met dit gedoe, en neem zelf een goede beslissing die recht doet… Lees meer »
www.hanspeters.eu
Het is inderdaad boerenslimheid. Toch speelt er in deze hele discussie nog iets. Berg en Dal ligt voor een deel in Nijmegen. De Vijverhof bijvoorbeeld. Hoe klinkt dat Berg en Dal gemeente Nijmegen en Berg en Dal gemeente Berg en Dal? Naar mijn idee is daar niet echt bij stil gestaan. Hoezo Berg en Dal de beste. Natuurlijk kunnen wij een goede beslissing nemen, dat hebben we al gedaan. Millingen en Ubbergen willen allen niet mee. Sterker nog Millingen betiteld Groesbekers als Nationalisten, Ik noem dit een schandalige belediging. Nationalisten had je eind jaren 30 begin jaren 40 en ik… Lees meer »
joke
Stel dat het berg en dal zou worden…..(iets waar ik echt geen voorstander van ben)…..dus geen Gemeente Groesbeek, dan kunnen we er met z’n allen “donder’ op zeggen dat ze er… in berg en dal…. dáár dan ook een heel nieuw gemeentehuis willen hebben, anders moeten ze helemaal naar Groesbeek….(en dás n eind…dan motte helemoal nor Groesbék)…… Stel dat de spoorlijn weer open zou gaan….schudden al die ambtenaren hier in Groesbeek wakker…. in berg en dal…. heerst rust en stilte…. kunnen ze daar dan de hele dag “slapen”….wakker schudden is beter…. Denk eens vaker aan de burgers: al is het… Lees meer »
groesbeekse

Nou zie je maar weer hoe ze over ons denken. En dan nog eisen stellen bah bah.

de.nachtboswachter

joke.je hebt volkomen gelijk als fietser is het echt uit kijken je komt ogen te kort.

Groesbeker
conclusie: Millingen met de veel te grote mond lekker failliet laten gaan, ga maar bij Nijmegen uithalen. Berg en Dal, de mensen die het hoog in de bol hebben maar nul verstand hebben..een deel ligt al in Nijmegen, ga met de rest van je schijtdorp ook naar Nijmegen. Groesbeek moet Groesbeek in de Gemeente Groesbeek blijven, simpel! De voetbalclubs o.a. hebben de naam Groesbeek landelijk bekend gemaakt, of willen ze dadelijk ook nog roepen dat Berg en Dal een Jupiler club en een Topklasse club heeft?? Ik wordt onderhand zo schijtziek van Berg en Dal en Millingen dat ik ernstig… Lees meer »

Joke ik ben het helemaal met jou eens. De weg in dorp is veel te smal. Het is nu wachten op ongelukken!! En daarbij werken smorgens de stoplichten niet voor schoolgaande kinderen. Staat ook een stukje van in de gelderlander.

De groene vinger

Als je echt kritiek geeft op dat stuk in dg.nl dan zijn het zoon stel sukkels dat het niet eens geplaatsd wordt !

joke

@de groene vinger zei:
de schrijver van dat stukje zal best degene wel zijn die ook dat vorige stuk in de gelderlander had/heeft geschreven…. (tijdje terug)….ze plaatsen alleen wát ze willen plaatsen…
zie o.a. die stukjes van een zekere jennifer….die is helemaal anti-groesbeek….ken ze niet, maar je zou er zo al een hekel aan krijgen….,

Hans, kan iedereen donderdag om 10 uur avonds naar het gemeentehuis komen ???? zo ja…. dan is het nog maar de vraag of we binnen mogen komen…..

groetjes,
joke.

joke

@Groesbeker….
inderdaad… de voetbalclubs achilles en de treffers kende ook iedereen “Groesbeek voetbaldorp” en “Groesbeekse bandjes”…o.a. de “bullen” van aan de grens van de duitse heuvels….enz…die had ik ook vergeten te vermelden in mijn stukje van 15.06 uur.
joke.

www.hanspeters.eu
Joke, iedereen mag aanstaande donderdag naar de raadsvergadering, deze is openbaar en indien jullie in willen spreken moet dit gemeld worden bij de griffier. De groene vinger heeft gelijk met plaatsing in de krant. Ik heb het ook een paar keer geprobeerd, dat is niet geplaatst. Nu heb ik gereageerd on gekissebis genoeg en dat wordt wel geplaatst. Vergis je niet de Gelderlander is een en al ophitsend, ze noemden ons Groesbeek al eens een kleinzielig klootjesvolk. Ik heb geen abonnement meer met die partijdige krant, indien de journalisten aldaar partijdig willen zijn dan moesten zich maar aansluiten bij een… Lees meer »
de.nachtboswachter

als men nou voor de wat ouderen om 8 uur begint op donderdag

joke

Wij hadden “vroeger” toen ik in Maasbommel woonde “Het Vrije Volk”, vaak kwam er iemand van de Gelderlander langs om te vragen waarom wij de Gelderlander niet als krant wilden lezen.
M’n vader gaf dan altijd als antwoord: “De Gelderlander ??. daar krijg je de (kolen)kachel niet eens mee aan….wil/krijg je niet mee aan het branden !!!”
Hij had/heeft nog steeds gelijk…. vaak genoeg lukt t mij nu ook niet om daar onze kachel mee aan te krijgen….

Kees

13-12-2011
onderwerp
Verzoek gemeente Millingen aan de Rijn

Geacht college,

De gemeente Millingen aan de Rijn heeft zich tot de provincie gericht met het verzoek een oplossing te bespoedigen. De gemeente Millingen aan de Rijn heeft zich eerder tot gemeenten Groesbeek, Ubbergen en Heumen gericht voor een herindeling. Daarop is door de betreffende gemeenten terughoudend gereageerd. De bestuurlijke en financiele problemen van de gemeente Millingen aan de Rijn zijn zo groot dat de gemeente aangeeft opgeheven te willen worden.

Dit is te vinden op

http://www.millingenaanderijn.nl/document.php?m=1&fileid=5119&f=3a96061624de1fc86e29b3f10dd60117&attachment=0&c=4519

Kopiëren en plakken in goole.nl
dan kun je alles lezen

wpDiscuz