Raad Groesbeek gaat voor referendum

De Groesbeekse gemeenteraad heeft donderdagavond in meerderheid ingestemd met het voorstel om tijdens de verkiezingen in november 2014 een raadplegend referendum te houden.

foto

In Ubbergen stemde men donderdagavond eveneens voor een referendum: 9 stemmen voor en 1 (VVD) tegen. De raad aldaar gaf wel aan de voorkeur voor de naam Berg en Dal te hebben.

Politiek debat: CDA en VOLG tegen

Het voorstel is in Groesbeek met 9 stemmen voor en 6 stemmen tegen aangenomen, twee raadsleden waren afwezig. De raadsleden van het CDA en VOLG waren uiteindelijk tegen het voorstel. Het CDA is geen voorstander van een referendum en was van mening dat er donderdagavond geen besluit moest worden genomen. De tijdelijke werknaam zou daardoor Groesbeek worden en de nieuwe gemeenteraad zou volgens de partij van fractievoorzitter Jan Poelen de naam moeten kiezen. Sociaal Groesbeek stemde in met het voorstel, maar wel met stemverklaring dat zij voor de gemeentenaam Groesbeek als werknaam zijn, niet MUG. Het amendement van Sociaal Groesbeek, om kiezers uit 4 namen te laten kiezen, werd door de lokale partij ingetrokken. Burgemeester Harry Keereweer noemde het amendement “flauw”. Het zou tevens voor meer verdeeldheid zorgen.

De VVD en GroenLinks spraken zich duidelijk uit voor de naam Berg en Dal. “Als er voor de naam Groesbeek wordt gekozen dan wordt het een overname en geen fusie. Dit vinden wij (de VVD, red.) niet kunnen. De naam Berg en Dal is positief bekend. En wat betreft de opkomst tijdens de inloopavond: 200 mensen is net 1% van de Groesbeekse bevolking, de rest waren vooral ook kinderen met ijsjes”, aldus Mechteld ten Doesschate van de VVD. GroenLinks noemde Berg en Dal een “goede en houdbare naam”.

Wachten op Millingen aan de Rijn

Millingen aan de Rijn neemt op 3 juli pas een besluit over het referendum, terwijl de drie gemeenteraden in het verleden op hetzelfde moment over zaken aangaande de herindeling een besluit namen. De PvdA, VVD en het CDA in het dorp hebben al wel aangegeven tegen het voorstel te zijn en direct de werknaam Berg en Dal te willen aannemen. Een referendum is volgens hen onnodig duur.


Blijven de drie partijen in Millingen bij hun standpunt? Tekst op MUGHerindeling.nl.

Mocht Millingen aan de Rijn daadwerkelijk tegen het raadsvoorstel stemmen, dan komt er geen referendum en hanteert het kabinet in 2015 automatisch de naam van de grootste gemeente als tijdelijke werknaam: Groesbeek. Dit is van rechtswege omdat de drie raden dan geen overeenstemming met elkaar bereiken. De kans is daarom groot dat Millingen, nu de “uitslagen” in Groesbeek en Ubbergen bekend zijn, alsnog voor een referendum zal kiezen om de weg voor “Gemeente Berg en Dal” vrij te houden. “Millingen heeft een zware dobber. Als zij tegen stemmen komt de zwarte Piet op de schouder van Millingen te liggen. Ik hoop dat ze in de tussentijd ook wijs zullen zijn en dat zij het voorstel ook ondersteunen. Het is een handreiking vanuit Groesbeek en Ubbergen”, zei Keereweer.

Het definitieve besluit over de gemeentenaam wordt hoe dan ook na 1 januari 2015 door de nieuwe gemeenteraad genomen. Die naam is een jaar later, in januari 2016, geldig.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 juni, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 50 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
ikke

keer maar weer noemt het amendement flauw? hij moet zelf wel een pak zout over zich heen strooien want hij doet flauw om niet naar het groesbeekse volk te luisteren!vvd; waarmee is berg en kwal positief bekend? ikke kan niks bedenken!groen links; hoezo goede en houdbare naam? volgens mij is die al erg lang over de datum.een gat wat zelf geen gemeente is ineens als gemeentenaam gebruiken.

draaikont

@hans.
“amendement ingetrokken” en toch voor het referendum stemmen.
vanwaar deze draai….?

Harrie Derks.

Referendum.
Burgemeester Keereweer vind het amendement van Sociaal Groesbeek om uit 4 namen te kunnen kiezen “flauw”.
Maar vragen wij als Groesbekers wel naar de mening van onze (tijdelijke ) burgemeester?
Die behoort neutraal te zijn en zijn mening niet te uiten.
Ik vind dit be-invloeding.
Jammer dat Volg tegen een referendum is.

karin
Wat en burgemeester zeg die Harrie (zie praktijken van Harrie elders google hem maar eens) Hij probeer zijn mening door strot heen te duwen hoe zo on partijdig Wat PVDA/VVD/CDA betreft stel matige eigen belang personen jullie zijn gekozen door de inwoners van Groesbeek En wat doen jullie probeer zelf beter van te worden schande wat en partij zijn jullie . Het niet luisteren na jullie achterban . Laat we maar gauw gaan stemmen en zooi er uit jagen uit raad en Groesbeek Want en echt Groesbeker blijft voor Groesbeek Wat Sociaal Groesbeek betreft top alle namen mee in de… Lees meer »
www.hanspeters.eu
draaikont dat klopt, Het is een beetje raar dat je een amendement in dient voor een referendum met een optie voor 4 plaatsnamen en dat je dan verneemt dat deze met 14-1 verworpen wordt. Neem daar de geschiedenis bij 21 december waren we ook voor een referendum. Het zou dan erg onlogisch zijn indien je dan nog tegen een referendum stemt. Geloof me dat ik daar niet gelukkig mee ben. Ik heb niet voor niets de naam Groesbeek genoemd als werknaam. Bovendien reken ik er nu op dat de discussie levendig blijft tot aan de verkiezingen en dat ik voor… Lees meer »
ene bruukse
Ik heb gisteren een gedeelte beluisterd van de vergadering via omroep Groesbeek.Ik heb verwonderd geluisterd naar wat mevrouw Ten Doeskater van de vvd daar ten gehoor bracht. Deze vrouw hoort naar mijn mening niet in de groesbeekse gemeente raad wat een gekakel moet deze vrouw zich niet diep schamen het lijkt wel of zij bij een andere gemeente thuishoort ze begint over de Heiligge landstichting berg en dal waar ze veel mee opheeft maar de rest van de groesbekers gemeentschap lijkt haar niet te deren.kinderen met ijsjes, over kruisraketten beginen.Wat een vrouw alles wuift ze weg wat te maken heeft… Lees meer »
www.hanspeters.eu
Ene Bruukse, ik heb mevrouw ten Doeschate hier op aan gesproken. Zij was er helemaal niet bij dat heb d’r ook verteld. Niemand want ik heb ze nog niet ingeleverd heeft ooit die handtekeningen gezien. Overigens heb ik deze ook nog niet ingeleverd. Dat had net zoveel effect gehad als dat ik dat amendement had ingeleverd. We zijn er nog niet indien Millingen zich aan het krantenbericht houdt dan is het Groesbeek. Of de klankbordgroep dat zijn de fractievoorzitters moeten nog een spoedoverleg krijgen. Nogmaals voor een referendum stemmen was de moeilijkste beslissing in mijn politieke leven. Net als in… Lees meer »
de nachtboswachter
HIERBIJ WIL IK DE PARTIJ VAN SOCIAAL GROESBEEK BEDANKEN VOOR HUN VELE WERK EN INZET VOOR DE BEVOLKING VAN GROESBEEK.ZE WAREN ER ALLEMAAL.GEZIEN HET TIJDSTIP WAS HET NIET ERG DRUK.MAAR ZELFS IN DE GEMEENTERAAD VAN GROESBEEK WERD DONDERDAGAVOND EEN ZELFDE SCHISMA ZICHTBAAR PVDA VVD GROENLINKS VINDEN BERG EN DAL DE BESTE KEUZE.SOCIAAL GROESBEEK VOLG GVP ZIJN VOOR GROESBEEK.DUS ALS HET STRAKS OP STEMMEN AAN KOMT KAN MEN WEL INVULLEN OP WELKE PARTIJ MEN MOET STEMMEN.DUS LAAT DE INWONERS NU KIESEN.HET GEHEEL KWAM OVER ALS EEN SOORT TONEEL STUK MET VOORBEDACHTEN RADEN.HET WORDT HOOGTIJDT DAT HANS WETHOUDER GAAT WORDEN DUS WAT… Lees meer »
Realist
Ik heb het debat gisteren gevolgd op de radio. Wat ‘mevrouw’ Ten Doeschate gisteren wist te vertellen over de Groesbekers die gebruik maakten van de inloopavond in april was in mijn optiek een raadslid onwaardig en dan druk ik mij zéér voorzichtig uit. Die mensen die gebruik maakten van hun mogelijkheid om hun stem te laten horen werden door haar een ‘bepaald soort volk’ genoemd. Mocht de VVD nog enig fatsoen hebben dan neem ik aan dat vanuit die partij een of andere vorm van ‘correctie’ zal plaatsvinden. Het is inmiddels duidelijk wat deze ‘dame’ van Groesbeek en haar inwoners… Lees meer »
de nachtboswachter

T.JE HEBT VOORKOMEN GELIJK ZOALS AL DIE ANDERE DIE TOT NOG TOE GEREAGEERT HEBBEN.ALLEMAAL EEN PRETTIG WEEKENDT.

Johanna

Vergeet Hans niet want die koos met het referendum ook voor de naam MUG.
En daarom bleef VOLG tegen het voorstel !!!

www.hanspeters.eu
Johanna, alsof dat jullie voor ons amendement hadden gekozen. Indien je voor een referendum bent en er komt een raadsvoorstel waar ik en dat ontken ik niet, niet meteen achtersta. Het is wel een referendum. Mag ik jullie herinneren aan de eerste avond Berg en Dal is geen slechte naam, maar wij, stellen 100 euro beschikbaar voor een alternatieve gemeentenaam. Vervolgens lees ik het weekblad en zie ik dat jullie Groesbeek de beste naam vinden en deze in de prijzen valt. Ik heb in mijn stemverklaring aangegeven dat ik het niet met de naam MUG eens ben maar wel voor… Lees meer »
Johanna

Hans je kunt toch niet ontkennen dat je door voor te stemmen ook akkoord bent gegaan met MUG als naam en dat wilde VOLG niet !
Iedereen was dan ook zeer verbaasd over jouw stem VOOR het voorstel !

Johanna

http://www.gelderlander.nl/regio/rijk-van-nijmegen

Hier kun je alvast stemmen (POLL)

kloeke

is er nog wat gezegd over de uitspraak..nationalisten?

kloeke

kunnen die lui die het voor he zeggen hebben niet afgezet worden? een revolutie of zo? wat een stelletje zeg…en te doesgaten..die heeft het altijd al te hoog in haar bol gehad…groesbeek moet groesbeek blijven..me groesbekers door groesbekers!! en geen geldverspillende buitenstaandes die ons mooie dorpje omnzeep helpen!

ikke
die poes van een does is net zoals rutte;…! ze moet maar snel ,,haar eigen soort mensen ” gaan zoeken ik kan haar wel vertellen dat ze die NIET hier in groesbeek vind. verder ben ikke o.a. een persoon die inderdaad 3 namen op 1 adres heeft ingevuld met gewoon mijn eigen handschrift. mijn man had zijn rechter pols in het gips en kon niet schrijven. mijn zoon had een lekker ijsje in zijn hand en was de hele tijd aanwezig bij de hele discussie in de zaal. 9 jaar maar weet donders goed waar het om gaat!ook hij is… Lees meer »
www.hanspeters.eu
Hier heb je mijn hele bijdrage in deze discussie. Zoals je kan zien is het doel bereikt en blijft de discussie levendig. Ik heb op 21 december 2012 een motie ingediend tot een referendum Deze werd verworpen met 16-1. Nu leek het amendement, moeilijke naam voor wijziging niet serieus genomen en zelfs flauw genoemd door de voorzitter van de stuurgroep dan heeft het geen zin om dit in stemming te brengen dan was het 14-1 geworden. Sociaal Groesbeek is de enige partij die geen samenwerking zoekt met de UG partijen, we zullen dat ook niet doen consequent beleid heet dat.… Lees meer »
de nachtboswachter

STEM EVEN MEE GROEN GROESBEEK ROOD BERG EN DAL.DANK U.

kloeke

weg met die bende op het gemeenthuus!! die laten ons gewoon afzeiken en wil op leggen…een trots volk moet een trotse vertegenwoordiger hebben!!!!en niet van die weggevers..dan maar strijdend ten onder..die van ons geven elke troef uit handen dienwe hebben..softies!!! hans peter…u got my vote de volgende keer!!!!!!

wpDiscuz