Mogelijk lage opkomst gemeenteraadsverkiezingen

Er wordt in 2014 een lage opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen verwacht. Dit blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. 42% van de kiezers geeft aan naar de stembus te gaan.

Vooral VVD-, PvdA- en CDA-aanhang

De opkomst tijdens de verkiezingen in 2010 was 54% en in 2006 58%. De kiezers van de PvdA (53%), VVD (52%) en het CDA (51%) hebben in meerderheid aangegeven wél naar de stembus te gaan. PVV- en SP-aanhangers (32%) nemen weinig moeite om te gaan stemmen. Bij de PVV-aanhang is dit voornamelijk omdat die partij slechts in een paar gemeenten meedoet. Kiezers van die partij zullen voor de VVD en lokale partijen gaan. Kiezers van de 50PLUS partij, een partij die bij de raadsverkiezingen niet meedoet, gaan voor ouderen- danwel lokale partijen.

CDA-kiezers blijven partij trouw

Van de CDA-stemmers geeft maarliefst 94% aan ook voor het CDA te gaan stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. VVD (88%), SP (85%) en PvdA (81%) scoren ook hoog. D66 scoort het laagst: 78% van de kiezers van die partij is voornemens dezelfde partij te stemmen als tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

Gemeenteraadsverkiezingen MUG & referendum

De gemeenteraadsverkiezingen van de nieuw te vormen MUG-gemeente, met zo`n 27.000 kiesgerechtigden, is niet in maart, maar in november 2014. Van de drie gemeenten is de opkomst in Ubbergen doorgaans het hoogst. Tijdens deze verkiezingen wordt er tevens een referendum over de nieuwe gemeentenaam gehouden.

Gemeente Groesbeek

De gemeente Groesbeek had in 2010 15.184 kiesgerechtigden. Uiteindelijk gingen er 8.178 kiezers naar de stembus (53,86%). In 2006 waren dit er 9.406 op 14.820 kiesgerechtigden (63,46%) en in 2002 9.256 op 14.958 (61,88%).
Gemiddelde opkomst/kiezers: 59,73% / 8.946

Gemeente Millingen aan de Rijn

De gemeente Millingen aan de Rijn had in 2010 4.635 kiesgerechtigden. Uiteindelijk gingen er 2.368 kiezers naar de stembus (51,09%). In 2006 waren dit er 2.930 op 4.490 kiesgerechtigden (65,05%) en in 2002 2.779 op 4.534 (61,29%).
Gemiddelde opkomst/kiezers: 59,14% / 2.692

Gemeente Ubbergen

De gemeente Ubbergen had in 2010 7.481 kiesgerechtigden. Uiteindelijk gingen er 4.552 kiezers naar de stembus (60,85%). In 2006 waren dit er 5.187 op 7.447 kiesgerechtigden (69,65%) en in 2002 5.015 op 7.406 (67,72%).
Gemiddelde opkomst/kiezers: 66,07% / 4.908

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, Peil.nlTags:, , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 augustus, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 19 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Oliedom

Het gebruik van datamanagement kan heel nuttig zijn. Maar diit benadert eerder het niveau van: ik kijk in een glazen bol en ik zie……

de nachtboswachter

mooi praters zijn het als ze het zelf maar goed hebben de rest kan hun niks schelen.maar je moet niet van hun bord mee eten.en maar ja en amen zeggen.trouwens mijn kruiwagen is stuk.

Reggie

@N8bowachter
Daarom is het belangrijk dat men gaat stemmen en kijken wat ze de kiezers beloofd hebben, daarna kijken wat ze uiteindelijk daarvan uitgevoerd hebben, je zal schrikken.
In het verleden behaalde resultaten bieden dan WEL garantie voor de toekomst.

de nachtboswachter

ik trap er niet meer in

Kruimeltje

Als je niet gaat stemmen is dat een verloren stem. Zonde om de kans dingen te veranderen laat liggen.

Piet.

Je kunt ook alleen op het referendum stemmen,maar dat is zonde van de moeite,stem ook op een partij want je bent er toch met heelveel Groesbeek stemmers.

www.hanspeters.eu
Indien we de gemeente naam Groesbeek willen laten blijven, zullen we met zoveel mogelijk Groesbekers moeten gaan stemmen. Ik hoop eigenlijk op een opkomst van het dubbele van wat de Hond voorziet. Nu gaan deze verkiezing waarnaar hij gekeken heeft over de verkiezingen in maart. Bij ons zijn deze met geheel andere thema’s in november. Reggie heeft gewoon gelijk, al is het wel moeilijk om het hele verkiezingsprogramma na te komen. Tenzij een partij de helft van de zetels, plus 1 zetel behaald. Je bent immers altijd afhankelijk van de meerderheid. In een oppositie is het makkelijker een programma te… Lees meer »
kloeke

ff een vraag off topic.kan je ergens inzien wat en waaraan de gemeente het geld besteed?

de nachtboswachter
HANS EN REGGIE EN PIET MENSEN OF TE WEL ONZE BURGERS WE WORDEN GEWOON AAN HET LIJNTJE GEHOUDEN. OMDAT WE GEWOON DE ZIN VERLIESEN OM NOG TE GAAN STEMMEN.MAAR GEBRUIK EENS WAT MEER JE OGEN.OUDERE MENSEN DIE HUN HELE LEVEN HARDT GEWERKT HEBBEN PLUKKEN ZE VAN ALLE KANTEN.EN ZIJ DIE GENOEG HEBBEN ZIJN UIT GEKOOKTEN OM DAT ZE GELEERDT HEBBEN.MARK RUTTEN EN DIE VAN DE PVDA MOET ER UIT.MET SPOED. EN DE VVD HEB IK OOK NIKS MEE OP.LATEN WE EENS ALLEMAAL ZORGEN DAT SOCIAAL GROESBEEK HET EENS GAAT WORDEN EN DAT HANS OOK EENS WETHOUDER WORDT.ZO DAT WE OOK… Lees meer »
Hans

@Hans Peters

Zullen we dan gelijk nog even terugdenken aan ons zwembad en de plannen daaromtrent.
Dan kunnen we, als we weten wie voor en tegen is, ook daarmee beslissen op wie we gaan stemmen.
Gebakken lucht heeft niemand iets aan dus kom maar met feiten zoals o.a centrumplannen, de fusie, zwembad, enz.

Handig als mensen nu al kunnen gaan nadenken over hun keuze.

Hans Peters

@Hans je weet dat hè zwembad voor 1 euro is weg gedaan, dat de entree omhoog gaat. Dat de gemeente daar ook nog eens 1,8 miljoen op toelegd, om het zwembad 10 jaar open te houden. Ik zou zeggen houdt de gemeentelijke website bij en je ziet welke vragen wij stellen. Let wel het is nu vakantie tijd en de vragen zijn, nog niet bij gehouden. Ik wil wel openstaan voor infoverstrekking en was tegen herindeling, tegen de verkoop van de Lubert, die had Europees aan besteedt moeten zijn. Nachtboswachter bedankt

knilles

@ NACHDTBOSWACHDTER: HANS BOEIJEN ?

karin

ik heb voor de vorige verkiezingen alle partijen eens bekeken en hun programma gelezen.. je moet toch wat he.. 🙂

uiteindelijk geen keus kunnen maken omdat geen van de partijen een concreet programma had wat ze wilden bereiken. ik snap dat nietv alles te realiseren is, maar van wollige taal die niks zegt word ik opstandig.. misschien nog maar een poging doen dan. en als dat weer niks wordt doe ik het referendum en zoeken ze het verder maar uit in die ego-toren

de nachtboswachter
de politiek van groesbeek zal straks wel gaan slijmen met sociaal groesbeek als ik het zo allemaal aan hoor.vooral oudere gaan op hans stemmen maar ook veel jongere heb ik vernomen.ze keren zich vooral tegen cda vvd pvda ze zeggen ook deze partijen hebben ons land naar de kloten geholpen vooral mark rutten en samson zijn de gebeten hond.ik hoop wel dat sociaalgroesbeek zo slim zal zijn als een vos en weet met wie ze in zee gaan.trouwens hans ik moest je hartelijk danken namens jufvrouw nicol het bloementje is onderweg ze heeft dat bedrag terug gekregen.ik moest je ook… Lees meer »
Kruimeltje

Elke partij zal moeten samenwerken in een coalitie. Je eigen standpunten moet je loslaten of je wilt of niet. Het is geven en (bescheiden) nemen. Verantwoordelijkheid dragen is nog niet zo eenvoudig als vaak wordt gedacht.

Kruimeltje

Nachtboswachter, oplossingen lijken eenvoudig maar zijn vaak ingewikkeld als je wat meer op de hoogte bent. Elke euro kun je maar een keer uitgeven.
Ik gun Hans van harte zijn coalitierol. Je zult zien dat ook de SG veel standpunten zal moeten laten varen.

karin

dat een partij veel moet laten vallen is logisch in een coalitie. zou gek zijn als bijvoorbeeld meneer peters een plek krijgt en alles voor elkaar krijgt, dan zou er iets heel vreemds aan de hand zijn.

wél is hij de enige die zich onder “het plebs” mengt. hoeveel hij ermee doet is mij onduidelijk, maar hij ziet het in ieder geval en laat zichzelf zien. dat kan hij wel meenemen.

geen beslissing trouwens van mij op wie ik ga stemmen, maar dit valt mij op

Kruimeltje

Karin, met het woord ‘plebs’ is Hans vast heel blij.

Kruimeltje

Karin, ik bedoel slechts dat een oppositierol erg makkelijk te vervullen is. Je draagt geen verantwoordelijkheid en kunt ongegeneerd commentaar leveren op plannen en voorstellen.
De beste stuurlui staan meestal aan wal.

wpDiscuz