Discussie rotonde Nieuweweg weer op raadsagenda

De Groesbeekse gemeenteraad neemt op 29 augustus mogelijk een definitieve beslissing over de komst van een rotonde op het kruispunt Nieuweweg-Zevenheuvelenweg.


Het veelbesproken kruispunt in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl

In december 2012 zou er eigenlijk al een besluit worden genomen, maar dit werd door de fracties uitgesteld. Een meerderheid was voor de komst van een rotonde, maar schrok van de kosten van het verplaatsen van de bomen en stelde het besluit uit. Het college komt nu met zes mogelijkheden en heeft voor al deze opties een kostenplaatje. Hierbij is besloten om bomen niet te verplanten, maar te kappen om vervolgens elders volwassen bomen nieuw te planten. Dit is goedkoper en brengt minder risico’s met zich mee.

Alternatief 1 (0,-)

De goedkoopste oplossing: niets doen. Het kruispunt is in principe niet onveilig. Doordat mensen het kruispunt als onveilig ervaren gebeuren er weinig ongelukken. Doordat de snelheid op de Nieuweweg met dit alternatief niet wordt geremd, blijft de kans op een ongeval met (zwaar) letsel aanwezig.

Alternatief 2 (72.600,-)

Het kappen en opnieuw planten van bomen is het tweede alternatief, klik hier voor de tekening (.PDF-bestand). Het kappen van bomen is niet zomaar mogelijk, omdat deze bomen als “beschermd” zijn aangewezen. De bomen kunnen verplant worden, maar dit brengt risico’s met zich mee. De bomen, en dan met name de zomereiken, zijn namelijk slecht verplantbaar waardoor die optie wordt afgeraden. Men kiest voor het kappen en het nieuw planten van volwassen bomen. Doordat de snelheid op de Nieuweweg met dit alternatief niet wordt geremd, blijft de kans op een ongeval met (zwaar) letsel aanwezig. De kansen nemen zelfs toe omdat het kruispunt als veiliger wordt ervaren waardoor de attentie afneemt.

Alternatief 3 (85.900,-)

Dit is het tweede alternatief + het verleggen van een fietspad, klik hier voor de tekening (.PDF-bestand). Door het fietspad langs de Nieuweweg te verleggen, wordt deze minder vaak geblokkeerd en kan het vanuit de Zevenheuvelenweg komende voertuig direct voor de rijbaan van de Nieuweweg opstellen. Autoverkeer komend vanaf de Zevenheuvelenweg zal eerst voorrang moeten verlenen aan het fietsverkeer om vervolgens een klein stukje door te kunnen rijden om daar voorrang te verlenen aan het verkeer op de Nieuweweg. Dit biedt meer overzicht. Het bestemmingsplan dient hierdoor wel gewijzigd te worden. Doordat de snelheid op de Nieuweweg met dit alternatief niet wordt geremd, blijft de kans op een ongeval met (zwaar) letsel aanwezig. De kansen nemen zelfs toe omdat het kruispunt als veiliger wordt ervaren waardoor de attentie afneemt.

Alternatief 4 (273.790,-)

Dit is het derde alternatief + het aanbrengen van een middengeleider op de Nieuweweg, klik hier voor de tekening (.PDF-bestand). De voorgaande varianten zijn elk gebaseerd op het verbeteren van het oprijden met motorvoertuigen vanaf de Zevenheuvelenweg. Langzaam verkeer profiteert daarbij mee van het betere oprijzicht door het kappen en nieuw planten van bomen. De hoeveelheid verkeer op de Nieuweweg is echter hoog, waardoor de weg nog steeds lastig over te steken is voor langzaam verkeer. Door een middengeleider toe te voegen kan het langzaam verkeer gefaseerd de Nieuweweg oversteken. De snelheid van het verkeer op de Nieuweweg zal wat afnemen maar blijft hoog, waardoor de kans op een ongeval met (zwaar) letsel aanwezig is en blijft

Alternatief 5 (175.000,-)

Een alternatief van het CDA (4 zetels) en GVP (3 zetels), klik hier voor de tekening (.PDF-bestand). Het plan bestaat uit de volgende maatregelen:
– Bomen verplaatsen naar de andere zijde van het fietspad
– Het fietspad te verplaatsten richting de weg met een haag als afscheiding
– Tussen Wylerbaan en Zevenheuvelenweg een trottoir te realiseren
– Een voorsorteerstrook rechtsaf te creĆ«ren op de Zevenheuvelenweg
– Eenrichtingsverkeer te realiseren bij het tankstation

Dit alternatief heeft ook zijn voor- en nadelen. De doorstroming voor rechtsafslaand verkeer op de Zevenheuvelenweg verbeterd. De auto’s die linksaf willen slaan ontnemen mogelijk het zicht tussen voertuigen op de rechtsafstrook en verkeer vanuit het centrum. Dit kan leiden tot afdekongevallen. Ook hier blijft de kans op een ongeval met (zwaar) letsel aanwezig.

Alternatief 6 (645.400,-)

Een rotonde. Jarenlang onderwerp van discussie voor dit kruispunt. Het is de veiligste variant, maar tevens ook de duurste. Een ander nadeel: de rotonde kan op piekmomenten de doorstroming op de Nieuweweg voor autoverkeer verminderen, aangezien fietsers voorrang krijgen. Verder zijn er alleen maar voordelen. Het belangrijkste is dat, in tegenstelling tot de andere vijf varianten, de kans op ongevallen met (zwaar) letsel bij dit alternatief aanzienlijk afneemt. De PvdA (3 zetels) en de VVD (2 zetels) waren hier in december nog voorstander van.

Alle voor- en nadelen bij elk alternatief staan in het raadsvoorstel (B40) van de gemeente Groesbeek. De bijlagen beginnen op pagina 6. De gemeenteraad beslist op 29 augustus over dit onderwerp.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, Raadsvoorstel (B40) Gemeente GroesbeekTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 augustus, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Hans

Ik weet nog wel een oplossing die financieel ook aantrekkelijk is, verkeersremmend werkt en dus veiliger is en de oplossing voor het verkeer vanaf de zevenheuvelenweg linksaf richting centrum is nl;

Van de hoek Zevenheuvelenweg – Nieuweweg een voorrangsbocht maken zodat verkeer komende uit Nijmegen voorrang moet verlenen aan het overige verkeer.
In de bocht aan de buitenkant eventueel ook een drempel leggen.
Probleem goed en relatief goedkoop opgelost. Ook bomenkap is dan niet nodig.
Fietsverkeer kan dan gewoon voorrang blijven houden omdat dat geen constante stroom betreft en even moeten wachten geen problemen oplevert voor automobilisten.

de nachtboswachter

vooral geen bomenkappen men gaat dit mooien landschap toch niet verpesten.men moet het fietspad een meter of 20 rechs af de zevenheuvelweg af een oversteek plaats geven dan heeft het autoverkeer geen last van bromfietse en fietsers en men moet alleen nog letten op het autoverkeer.want het is ook zo.n mooi landschap laat die bomen staan.hebben we al niet genoeg bos naar de kloten geholpen november 2013 komt er weer een masale bomenkap aan.hoop dat theo giesbers en henny brinkhof ook hun protest laten horen en keereweer.

Kruimeltje

In dit geval is niets veranderen de beste en goedkoopste oplossing.
Voor de verkeersveiligheid is het niet nodig en qua doorstroming zullen de weggebruikers iets meer geduld moeten opbrengen.
Het geld kunnen we als gemeente heel goed besteden aan andere projecten.

de nachtboswachter

kruimeltje mensen hebben weinig geduld dat is ook het probleem als iedereen zich aan de wetten hield.was het makkelijk.

Oliedom

Als het geld dan toch bij de raadsleden in de portemonnaie brandt, zijn er wellicht doelen te vinden in het sociale spectrum! Met andere woorden schep eens wat werkgelegenheid voor al dat geld!!

De groene vinger

Dat geld wordt eerder gebruikt om zure druiven te plukken.

de nachtboswachter

oliedom goed idee.trouwens de meesten kijken ook al zuur

de nachtboswachter

we kunnen het geld achter de hand houden om noodzakelijke dingen aan te pakken.

We kunnen ons Groesbeeks geld ook opmaken voordat millingen en beek ermee gaan lopen. Mooi zo’n rotonde, state of the art. Fonteintje in de midden, wat scheef geknipte buxus-haagjes. Maken we wel de op- en afritten breed genoeg? Anders kan ik er niet op- of afrijden. Bij voorbaat dank namens de feestcommissie.

de nachtboswachter

het waren zeker weer de geleerden die het niet eens waren met mijn stelling.of buitenstaanders of bij verdieners van het heiderijk projeckt keere weer zal wel in frankrijk zitten om dat sjaak waarnemendt burgermeester is leuke bij verdienste ik wil het wel voor de helft doen.de nachtboswachter.

adder onder het gras

wat kunnen jullie dom kletsen hebben jullie niks anders te doen vooral die nachtboswachter wat een sukkel

wpDiscuz