[Update] Intensieve samenwerking GVP, C90 en GJS

De Groesbeekse Volkspartij (GVP), Combinatie90 (C90) Ubbergen en GJS Millingen gaan in de toekomst samenwerken. Dit hebben zij zaterdagmiddag laten weten.

Op 29 augustus zullen de politieke partijen in een persbijeenkomst nadere uitleg geven over de manier waarop zij dat willen organiseren en hoe zij omgaan met de verschillende partijstandpunten aangaande de naam van de nieuw te vormen gemeente. De GVP is naar eigen zeggen voor de naam “Groesbeek”, terwijl C90 en GJS voor “Berg en Dal” kiezen. De meeste partijen zullen echter in hun verkiezingsprogramma opnemen dat zij de uitslag van het referendum respecteren. Het referendum over de gemeentenaam wordt tijdens de raadsverkiezingen gehouden.

De drie lokale partijen waren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 nog goed voor in totaal ~3500 stemmen.

– Gemeente-, Jeugd- en Sportbelangen (GJS) Millingen: 800 stemmen (34% van de stemmen in Millingen, 2e plaats)
– C90 Ubbergen: 1200 stemmen (27% van de stemmen in Ubbergen, 2e plaats)
– GVP Groesbeek: 1500 stemmen (18% van de stemmen in Groesbeek, 2e plaats)
N.B: Cijfers zijn afgerond.

De nieuwe gemeente heeft zo`n 27.000 kiesgerechtigden. De gemeenteraadsverkiezingen zijn volgend jaar vanwege de MUG-fusie niet in maart, maar op 12 november 2014. Naar aanleiding van een peiling van Maurice de Hond wordt verwacht dat de opkomst laag is.

Update 29-08-2013, 11:30 uur
GVP, C’90 en GJS hebben besloten om, met behoud van zelfstandigheid, intensief te gaan samenwerken. Dit is tijdens de persbijeenkomst duidelijk geworden.

De raadsfracties van deze drie partijen hebben, vooruitlopend op het samengaan in een nieuwe gemeente, een aantal keren overleg met elkaar gehad en geconcludeerd dat er naast plaatselijke verschillen ook vooral veel overeenkomsten bestaan.

Partijen denken hetzelfde over hoe je inwoners het beste kunt vertegenwoordigen in het gemeentebestuur. C’90, GVP en GJS hechten veel belang aan direct contact. Raadsleden zijn actief in het verenigingsleven, in maatschappelijke organisaties en zijn niet gebonden aan partijpolitieke principes zoals landelijke partijen dat wel zijn.

Juist in de grotere gemeente die ontstaat door samenvoeging van Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn is er nadrukkelijk behoefte aan een sterke lokale vertegenwoordiging. Dat is ook de reden dat partijen kiezen voor samenwerking maar met behoud van zelfstandigheid. Op die manier blijft de rechtstreekse binding aan de eigen gemeenschap behouden.

De samenwerking zal gestalte krijgen door het opstellen van een gezamenlijk verkiezingsprogramma voor de onderwerpen die voor de nieuwe gemeente als geheel gelden. Partijen zullen daarin in de toekomst ook samen optrekken en elkaar versterken. Daarnaast blijft er ruimte voor verschillen en zal iedere partij eigen plaatselijke accenten kunnen blijven leggen.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, , , , , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 augustus, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 29 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

groesbeek moet groesbeek blijven en dat noemt zich een volkspartij nemen we de schulden ook over.stem verstandig sociaal groesbeek

Kruimeltje

Daar zijn we dan mooi klaar mee.
Dorpsgekken, verenig u!

de nachtboswachter

dan ga maar vast in de rij staan kruimeltje of nie.

Gekke Henkie

Kruimels is ook brood

the best

Beste mensen van de GVP Groesbeek..Waar zijn jullie toch mee bezig?
Dat jullie een paar keer per jaar een keer info uitwisselen
Daar is niks mis mee.
Maar fuseren!!!Daar slaan jullie echt de plank volledig mee mis.

piet

Uuuh,GVP. Berg en dal

Hans

Mafkezen!!!!

Hans

Wilie pek heeft gelijk!!!!

Hans

Stem voor Willie Pek als burgemeester!!!

Gabrielle

De G(roesbeekse) V(riendjesP(olitiek) denkt kennelijk dat er nog mensen zijn die vrijwillig hun stem, hun mandaat willen geven aan dit totaal vermolmde clubje. Ben benieuwd hoeveel eigen belang nog niet is voltooid.

www.hanspeters.eu

Ik zal hier niet al te veel op reageren, de verkiezingsstrijd lijkt al los te branden. Ik wens de partijen veel succes bij de verdeel en heers politiek. Natuurlijk maak ik me enorm veel zorgen over de naam Groesbeek. Ik tel 5 a 6 landelijke partijen en nu een grote lokale partij, waarvan 2/3 toch voor berg en dal is. Misschien toch een suggestie voor de naam WISK

www.hanspeters.eu

Ik bedoel dus de nieuwe partij naam van deze drie

Ben.Helder

Beste Hans,

Tot nu toe dachten enkele politici dat enkel zij de wijsheid in pacht hebben. Of misschien ontdekten zij als eerste dat er olie is gevonden in Berg en Dal. En daar woont al een rijke oliehandelaar. En zo’n sponsor laat je toch niet aan je neus voorbij gaan!
Maar wij gewone burgers kunnen met het zelfde recht ook een nieuwe naam te verzinnen voor ons mooie dorp.
Ik neem de vrijheid om de bal af te trappen en stel voor:………..
Pinkstergemeente.
Een mooie naam die wellicht ook bovengenoemde jongens zal bekeren!
Wie volgt met een betere suggestie (en met volg bedoel ik zeker niet……

www.hanspeters.eu

Haha Ben nee laat het toch maar Groesbeek blijven. Ik heb geen suggestie voor de gemeentenaam gegeven maar voor de naam van de nieuwe fusiepartij, maar het zijn maar ideeën WISK. Ook al heb ik voor het referendum gestemd, maak ik me nu toch wel wat zorgen, over de houdbaarheid. Maar goed we zullen zien. Om het alleen recht te hebben is de helft plus 1 nodig en dat is een heleboel

de nachtboswachter

nou indien ik burgenmeester zou zijn gaat er veel veranderen de naam blijft groesbeek.de wijnboeren moeten hun feesten uit eigen zak gaan betalen betaalbaren huurhuizen eigen zwembad voor groesbeek in staan voor onze burgers en sociaal bezig zijn in overleg met sociaalgroesbeek en geen beloftens doen aan onze inwoners van groesbeek maar de daad bij het woordt houden geen bomenkappen in onze bossen meer.om maar enkelen dingen te noemem en geen beloftens doen die men niet naar komt geen snoepreisjes meer.of nie.

de nachtboswachter
het lijkt wel een schaakspel maar ik weet wie gaat winnen.daar hoef je niet voor gestudeerdt te hebben het heeft te maken met een vos.die zich inzet voor groesbeekse belangen en deze partij is goed bezig voor ons inwoners van groesbeek en slim als een vos zijn tijd even af wacht en niet inpulsief handeldt.ze zijn nog domme als ezels de gvp ga niet in op hun ondergang.ze geven een valsbeeld van de werkelijkheid.trap er niet in want als ze zouden winnen hebben ze hun berg en dal in de hand voor uit denkenen trap niet in hun politieke taktiek… Lees meer »
Reggie
Ik ben toch heel benieuwd hoe zich de politiek gaat vormen komende tijd. We worden nu eenmaal een gemeente, welke naam dan ook. Een fusie als deze lijkt voor de hand liggend, maar dat betekend dat er door (raads)leden uit Millingen en Beek meebeslist gaat worden over “ons” Groesbeek. Andersom natuurlijk ook, want wie hier in Groesbeek heeft verstand over bijvoorbeeld “het waterplan” van Millingen ? (mooie google opdracht) en uiteraard gaat iedereen aan zoiets meebetalen, en de euro kan maar een keer uitgegeven worden. De gemeentes Ubbergen en Millingen bestaan veelal uit landelijke partijen, gaan die allemaal fuseren ?… Lees meer »

Dit zou zomaar de grootste partij van de verkiezingen kunnen worden. Je krijgt stemmen vanuit alle gemeenten want hun favorietje zit in dit mengelmoesje. CDA is/was alleen in Groesbeek echt groot dus die gaan dat niet redden en de pvda verneukt zichzelf nu op landelijk niveau. VVD, D66 en GL zijn veel te klein. De andere partijen moeten het hebben van stemmen uit hun eigen gemeente dus komen ook tekort.

Het voelt een beetje als verpatsen van de Groesbeekse belangen, maar het is misschien wel de enige manier om als plaatselijke partij in de nieuwe gemeenteraad überhaupt mee te doen. Als je meedoet aan de verkiezingen als lokale Groesbeekse partij, weet je bijna zeker dat je te weinig stemmen krijgt….

ijsbeer

Natuurlijk moeten partijen zo snel mogelijk gaan fuseren tot op het nieuwe gemeenteniveau. Het zou toch ook raar zijn als er nu in de Groesbeekse gemeenteraad een fractie zou zitten die alleen de belangen van bewoners van bijv. De Horst of de Heiliglandstichting zou behartigen.
De kans is dus groot dat Sociaal Groesbeek het niet gaat redden in de nieuwe raad. Dus Hans & anderen Sg-ers: daar zouden jullie je meer zorgen over moeten maken dan over de nieuwe gemeentenaam.

wpDiscuz