Opvallend minder textiel ingezameld in Groesbeek

In de eerste zes maanden van 2013 heeft Humana 52.976 k gebruikt textiel en schoenen ingezameld in gemeente Groesbeek. Dit is een daling van maarliefst 14,5% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Deze daling is groter dan de gemiddelde landelijke daling van 5,82 procent. Vorig jaar lag het totaal over het hele jaar op 122.000 kilo.

Landelijk daalt de laatste jaren het aantal ingezamelde kilo’s met zo’n zeven procent. Deze daling is onder meer te verklaren door de economische crisis waardoor mensen minder kleding en textiel kopen, vaker textiel (laten) repareren of verkopen aan tweedehands winkels. “Toch is de daling in Groesbeek opmerkelijk”, aldus Richard Wink, hoofd relatiebeheer Humana.

Textiel hergebruiken of recyclen

Humana heeft becijferd dat iedere Nederlander nog altijd bijna acht kg textiel in de vuilnisbak gooit. “Zonde”, zo meent de heer Wink, “want 80 procent van al het textiel is geschikt voor hergebruik of recycling. Met alleen al de kilo’s uit de gemeente Groesbeek kunnen bijna zeven zwembaden worden gevuld. We benadrukken dat textiel meer is dan alleen herdraagbare kleding. Alle textiel mag in de container, dus ook kapotte of versleten kleding schoenen, riemen, tassen, gordijnen, handdoeken, lappen stof en ander textiel”.

Textiel bereikt 45.000 mensen

Humana is een ontwikkelingsorganisatie die al ruim 25 jaar actief is in zuidelijk Afrika. Met het ingezamelde textiel verdient Humana geld. Dat wordt geïnvesteerd in de zelfredzaamheid van mensen in Angola, Democratische Republiek Congo en Malawi. Door praktische projecten te steunen, zoals vakopleidingen tot loodgieter en zonnepaneleninstallateur of duurzame landbouw technieken, helpt Humana de mensen om zelfredzaam te worden. In 2012 heeft Humana dankzij de textielactiviteiten ruim één miljoen euro aan projecten kunnen besteden, waarmee 45.000 mensen zijn bereikt.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: Gemeente MUG

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 augustus, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Akkie68

Denk dat de Groesbekers hun textiel naar de kringloop brengen… ook goed toch?!

de nachtboswachter

denk dat die gasten van laats al vaker kleding op gehaald hebben.smorgensvroeg de zakken die men er in de avond al neer zet. ook mensen die ik niet ken door zoeken de zakken of nemen ze mee voor eigen gebruik of voor de handel.

Kruimeltje

Denk dat de Groesbekers hun oude kleding nog gewoon dragen,.. ook goed toch?!

Henk h

Daarom lopen ze allemaal als enne schabbelunder rond ien Gruusbek.
Maar volgens mij is er ook een container weg gehaald i.v.m. vandalisme ( brandstichting ).

miep

En wij sparen gewoon zakken op voor de kledingaktie bij de Groesbeekse Boys!Dus nu al 6 zakken niet in de container!

de nachtboswachter

dan woonde ok ien de bruuk dan hebben ze dat al kunnen merken ien het centrum van groesbeek miepke.meschien dat ze straks nog kleding bonnen gaan uit schrijven op het gemeentehuis van groesbeek.

wpDiscuz