VOLG: “Aanleg moestuinen in Groesbeek stimuleren”

VOLG wil dat het Groesbeekse college van burgemeester en wethouders (B&W) onderzoekt of er mogelijkheden zijn om de aanleg van moestuinen in Groesbeek, met behulp van de gemeente, te stimuleren. Dit blijkt uit raadsvragen die de lokale politieke partij deze week heeft gesteld.

Verzoek van het Ministerie van VROM

Het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) heeft de Nederlandse gemeenten enkele jaren geleden verzocht om bij uitbreidingsplannen bestaande moestuincomplexen te ontzien en er tevens op aangedrongen om de aanleg van moestuinen te stimuleren. Enkele gemeenten hebben dit opgepakt. De minder draagkrachtigen hebben van de desbetreffende gemeenten de mogelijkheid gekregen om een groentetuin aan te leggen op percelen die eigendom van de gemeente zijn. Vrijkomende percelen met een agrarische bestemming worden hier ook voor gebruikt.

Samenwerking tussen gemeente, agrarische sector en inwoners

Het initiatief waar VOLG voorstander van is houdt in dat de gemeente, in overleg met de agrarische sector, percelen huurt waarbij wordt afgesproken dat de boer die de grond aan de gemeente verhuurt tevens toeziet op een ordelijk verloop. Verder geeft hij de persoon die een groentetuin begint, het nodige advies mee. Dit heeft volgens VOLG verschillende voordelen: “de inwoner is actief (fysiek) bezig, krijgt een gezond voedselpakket tot zijn of haar beschikking, krijgt deskundig advies van de boer en wordt financieel minder afhankelijk van derden”, stelt de partij.

Onderzoek

Sommige gemeenten stellen zelfs zaden beschikbaar voor mensen met een laag inkomen. Zo kunnen zij alsnog hun groentetuin uitzaaien. De leefomstandigheden van deze inwoners wordt hierdoor verbeterd. Het college wordt nu gevraagd om te onderzoeken of het in Groesbeek mogelijk is om zo’n initiatief te ontwikkelen en of de gemeente Groesbeek bereid is om voor de minder draagkrachtige inwoners gelden beschikbaar te stellen voor de realisatie van dit plan.

Het initiatief is een uitstekende aanvulling op de activiteiten van de Stichting Voedselbank Groesbeek en Omstreken”, aldus VOLG. De partij van fractievoorzitter Erik Weijers is van mening dat dit in crisistijd een uitstekend idee is. “Mensen raken door de crisis hun baan kwijt en komen daardoor in financiële moeilijkheden”.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 augustus, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 18 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
DeGroesbeek fan.

Mag ik daar dan ook wat druiven kweken,wat wijn van maken en een paar euro’s mee verdienen al dan niet met extra subsidie.

de nachtboswachter

mag ik dan het bos wat bos was herplanten.

Henk h

Dan willen ze de trein zeker ook terug hebben, want de meeste moestuintje liggen aan het spoor.

Kruimeltje

Een mooi initiatief voor onze inwoners die het moeilijk hebben of gewoon lol hebben in tuinieren en zelf geen ruimte in hun tuintje.

Realist

Ja, dat zet echt zoden aan de dijk pffff.

de nachtboswachter

ge kunt ok op iedere hoek van de straat iemand van handhaving ner zetten.ach ge dor stemmen mer moet gon winnen dan blief mar thuus.

Kruimeltje

Jeetje wat een zeikers allemaal. Ik wist niet dat SG stemmers zulke zuurpruimen zijn. Je zult inwoners van Groesbeek ook eens wat gunnen.
Hoezo sociaal?
Het gaat over mensen die het niet breed hebben, die zelfs naar de voedselbank moeten. Zelfs die mensen gun je zoiets niet, puur omdat een andere partij dan je eigen partij met dit idee komt.
Hoe erg kan het zijn… Ik schrik hier van.

Doe niet zo kinderachtig Kruimeltje. Als het om de kijk op Sociaal Groesbeek gaat, ben jij juist de zuurpruim. Ik daag je uit om 5 asociale standpunten van Sociaal Groesbeek op te noemen en dan zullen we eens zien wat er van overblijft.

de nachtboswachter

kruimeltje zie je ook de humor daar zal hij wel niet op reageren sg

Wielly

Dan hoeven ze geen wiet tuin meer op zolder te maken kan ook in de tuin toch.

www.hanspeters.eu
Wat een kwatsverhaal van Kruimeltje, maar hij is met zijn reactie, midden in de nacht op de uitdaging uit. Ik zou de meesten van ons willen oproepen, om niet meer op deze zijn reacties te reageren? Maar goed dan verandert die zijn naam. Kruimeltje je hoeft niet SG te stemmen, je mag, maar er is keuze voldoende in november volgend jaar. Laat een ding duidelijk zijn, Sociaal Groesbeek vindt het idee van VOLG een goed idee. Doordat ik destijds doorgezet heb pro oprichting voedselbank en vooral een juiste keuze heb gemaakt, tot aanstelling van een specifieke vrijwilliger. Die zich gelukkig… Lees meer »
de nachtboswachter

kruimeltje is altijd laat op en drinkt en valt in slaap overdag zie je hem niet.

Kruimeltje
SG, ik begin maar eens met drie: – gemeenten Ubbergen en millingen die financieel het moeilijk hebben, geen vorm van samenwerking gunnen – mensen die geestelijk in de knoop zitten, geen plek voor herstel en rust gunnen (Cranenburgse straat) – kopers van huizen laten wachten op de start van het bouwen (Hoffmans) Natuurlijk waren de vorige bijdragen van jullie allemaal erg grappig bedoeld en kon ik de humor er niet van inzien… Pfff zo ken ik er nog wel een paar. Dat is even makkelijk als ik zou zeggen dat mijn bijdrage humoristisch is bedoeld. Hans, ik vind het nog… Lees meer »
Kruimeltje

Nachtboswachter, dat komt omdat ik tegenstelling tot anderen gewoon moet werken.

de nachtboswachter

ja op de site van de groesbeek als ik het goed heb je lokt ook steeds de dingen uit.

www.hanspeters.eu
Kruimeltje Ik lig er geen seconde wakker van dat andere gemeenten het moeilijk hebben. Moet je omdat een gemeente die in eerste instantie alles naar Nijmegen uit besteed heeft zielig vinden ik niet. Moet je omdat Millingen en Ubbergen het moeilijk hebben gaan spelen met de liquiditeit van je eigen gemeente, dit terwijl het nooit een verkiezingsthema is geweest? Nogmaals ik heb niets tegen patiënten vanuit Alverna, maar de wet verandert. Is voor zwaardere patiënten de Lubert een geschikte locatie, vlak bij een drukke weg die de nodige impulsen geeft en vlak bij een school. Ik vind van niet. Zijn… Lees meer »
Kruimeltje

Hans, dank voor je toelichting. Ik ben het niet met je eens, maar dat hoeft ook niet.

www.hanspeters.eu

Precies Kruimeltje we leven in een vrij land en ik respecteer ieder z’n mening. Kom aub niet meer met onzinnige opmerkingen zoals in je reactie van 29 augustus 00:57

wpDiscuz