Mogelijke herstart Van Deurzen, WMG in beroep

De Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) heeft beroep ingesteld tegen het besluit van de provincie Gelderland om kippenbedrijf Van Deurzen toch een Natuurbeschermingswetvergunning te verlenen.

Megalegbatterij pluimveebedrijf van Deurzen (HvdB)
Van Deurzen. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dit alles ondanks een eerdere, volgens de Raad van State terechte, weigering en ondanks de onverminderd hoge stikstofdepositie op de natuurgebieden.

De provincie is in februari 2013 een procedure begonnen om het kippenbedrijf alsnog een vergunning te bezorgen. Volgens de provincie moet het bedrijf weliswaar als nieuwvestiging worden beschouwd, maar is er voldoende zogeheten salderingsruimte (doordat andere bedrijven zijn gestopt) om deze nieuwe ammoniakuitstoot toe te staan.

De WMG heeft zienswijzen ingediend, maar deze zijn niet gehonoreerd. In augustus heeft de provincie de nieuwe vergunning (.PDF-bestand) verleend. Hiertegen gaat de werkgroep nu in beroep.

Nu de provincie het bedrijf als nieuwvestiging beschouwt, kan er volgens WMG geen omgevingsvergunning (de vroegere milieuvergunning) worden verleend, aangezien nieuwvestiging van intensieve veehouderij volgens de provincie niet is toegestaan. Uit emailverkeer blijkt echter dat de gemeente vindt dat er wel een omgevingsvergunning kan worden verleend. Een herstart is daarmee weer mogelijk geworden.

Vorige zomer bepaalde de rechtbank nog dat Van Deurzen schadevergoedingen aan omwonenden moest betalen. De megafarm moest enkele jaren geleden de deuren sluiten. Sindsdien houden omwonenden, WMG en ook WakkerDier de nieuwe ontwikkelingen rondom het bedrijf nauwlettend in de gaten.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, Website WMG

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 september, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 29 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Kruimeltje

Krijgen we onze eigen Groesbeekse plofkippen weer terug.

Realist

Zet ‘m op WMG! Niet weer die mensonterende stank en dieronterende toestanden.

Henk h

begint dat gezeik weer opnieuw. Prachtige locatie voor de wagenbouwers en groepen
Weg me die kiepe .

Marcel Poelen
Verbijsterd dat er weer geprobeerd wordt de Mega kippenstal te laten her-starten. De overlast van toen is nog lang niet door iedereen vergeten, behalve enkele ambtenaren en wethouder Thijssen van de Groesbeekse Volks Partij. Van eind 2002 tot september 2008 lag de gehele buurt; Cranenburgsestraat, Hoflaan, Wylerbaan en zelfs het centrum regelmatig onder een wolk van stank. Iedereen klaagde, alleen Thijssen niet. Inmiddels is de buurt verder bebouwd met een school en een nieuwe wijk (Hüsenhoff en Heikant). Wie van B&W en hun ambtenaren wil nou nog meewerken aan een Megafarm op enkele honderden meters van huizen en sportgelegenheden? Gelukkig… Lees meer »

Jullie snappen er allemaal niets van, alleen maar klagen over de stank je moet eens goed nadenken voordat je weer allemaal stom gaat zitten lullen, als je in een dorp woont weet je dat daar ook agrarisch gebied zit en ook dus boeren die de kost moet verdienen, dus laat maar lekker door gaan met die kippen, als je nou eens kijkt naar die stomme reactie over wagens bouwen dat slaat echt nergens op wie gaat er nu een wagen bouwen en dan op staan en zijn eigen bezatten wat een lossers zeg.

nacht.boswachter

IK weet een zeer geschikte plek voor deze mega kippenfarm op de mulderskop kunnen ze ook nog vrij zijn.als SJAAK het ook leuk vindt en zijn kornuiten.

R, wat een stomme reactie.
Als er iemand niets van snapt ben jij het wel.
Als je al het gedoe om die megafarm een beetje gevolgd hebt zou je moeten weten dat heel Groesbeek dit niet wil.
Ik hoop dat jij heel goed nadenkt voordat je weer stom gaat lullen.
En van Deursen rot nu toch eens op man, blijf lekker in Brabant.

stom

Het geld regeert de wereld,Schijt aan Anderen

nachtboswachter.

HET draaidt allemaal om geld en de k..

Kip zonder kop

En ik ben weer het slacht-offer.

Henk h

R, je moet eens anderom gaan denken, die boer die weet dat hij bij een dorp wil beginnen. Hij heeft destijds waarschijnlijk een paar guldens onder de tafel betaald en een vergunning gekregen, gelukkig zijn er veel buurt en organisaties op tegen.
Weg met die stallen, alleen al voor het uitzicht en als ze niet weg moeten dan idd. gebruiken voor activiteiten die de natuur en leef omgeving niet belasten.
De gemeente mannekes van toen hebben zich flink in de vingers gesneden, en de ondernemer blijft het maar proberen.

kloeke

En weet je wat we er naast bouwen…een zorghotel! Stelletje koekebakkers.

Vol maken met kiepen da hok,
Die lui van wakker dier en die milieu mannen zien nie wies…

Kwebbel
Het moet niet veel gekker worden hier in Groesbeek, hoe vaak is dit al bij de Raad van State geweest? En we gaan het nog maar eens proberen terwijl niemand (behalve een enkeling….) er hier verder op zit te wachten. Waarom gaan ze op het gemeentehuis zo ver om wederom deze boer zijn gang te laten gaan? En dat terwijl deze zelfde boer is veroordeeld tot het betalen van een schade vergoeding omdat hij zonder de juiste vergunningen op zak te hebben toch (voor jaren) zijn gang maar ging…en zo’n iemand zou nu weer zijn gang moeten kunnen gaan? WMG… Lees meer »
haan

De gemeente zal Van Deurzen nooit een vergunning durven weigeren, omdat ze nog steeds bang zijn voor een schadeclaim. Want door een fout van de gemeente is destijds ergens rond 2002 zijn milieuvergunning vernietigd en is het hele circus van vergunningverlening, vernietiging en gedogen in de afgelopen 10 jaar gaan draaien. Met als dieptepuntje in de juridische draaierij het volledig door de gemeente uit de duim gezogen begrip ‘bestaand hebbende rechten’ op grond waarvan een milieuvergunning werd verleend (later vernietigd).
Het is veelzeggend dat de juiste toepassing van de wet blijkbaar afhangt van het naar de rechter stappen van een milieugroep.

kippenboer

Sinds 2012 mogen er binnen de eu geen legbatterijen meer gebruikt Worden als huisvesting voor pluimvee. Een herstart zal dus hooguit 60 tot 70% van de kippen kunnen huisvesten. Daarnaast zijn luchtwassers verplicht om de ventilatielucht naar buiten te filteren.

begin dus niet als kip zonder kop te reageren!

Liever een Groesbeekse eitje dan een Zuid Amerikaans export product.

Ben.Helder
Het moet er kennelijk allemaal nog eventjes doorheengejast worden vóór de volgende verkiezingen! Wij mogen hier een beetje stoom afblazen als ‘ondernemend’ Groesbeek maar bediend wordt. Maar Sjakie, je had toch beloofd dat je in het pluche zou gaan zitten voor alle inwoners! Dat je zo je best doet voor Van Deurzen, voor Belgers, voor GGZ managers, voor de betonjongens, is enkel voor hen heel profijtelijk en wellicht voor jou heel leuk maar de inwoners betalen steeds het gelach en dat is om te janken. Straks ben je vast ‘geschokt’ door de lage opkomst bij de verkiezingen of snap je… Lees meer »
kloeke

Dat is duidelijke taal ben helder….sjakie op het matje laten komen!

Laat die boer gewoont met rust en maak je druk om die kut gemeente want die kost geld en deze man wil geld gaan verdienen en hij heeft al genoeg geïnvesteerd, weer een beetje jaloezie van onbenullige die er niks van snappen dat noemen ze ondernemen sukkels

kloeke

@r..jij woonde duidelijk niet in de buurt..sukkel! Heb jij die stank wel eens geroken?

wpDiscuz