Rijbewijs op hogere leeftijd

De overheid heeft bepaald dat bestuurders vanaf 70 jaar (vanaf 2014 wordt dat 75 jaar) minimaal elke vijf jaar een medische keuring moeten ondergaan om het rijbewijs te kunnen vernieuwen. Deze keuring is bedoeld om ouderen veilig en verantwoord aan het verkeer deel te laten blijven nemen.

Om te zorgen dat iedere bestuurder rond het zeventigste levensjaar medisch wordt gekeurd, wijkt de geldigheid van het rijbewijs vanaf het zestigste jaar af. Iedereen boven de 60 krijgt daarom een rijbewijs dat korter geldig is dan de gebruikelijke 10 jaar.

De spelregels bij vernieuwing zijn voor 2013 respectievelijk 2014 en volgende jaren als volgt:

· 2013: Bent u tussen de 60 tot 65? Dan is uw nieuwe rijbewijs geldig tot uw 70e.
· 2014 en volgende jaren: Bent u tussen de 65 en 70 op het moment dat u het nieuwe rijbewijs aanvraagt? Dan is uw nieuwe rijbewijs geldig tot uw 75e.


· 2013: Bent u ouder dan 65? Dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.
· 2014 en volgende jaren: Bent u ouder dan 70 op het moment dat u het nieuwe rijbewijs aanvraagt? Dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.


·2013: Na uw 70e krijgt u elke 5 jaar een medische keuring. Na elke keuring is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.
·2014 en volgende jaren: Na uw 75e krijgt u elke 5 jaar een medische keuring. Na elke keuring is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.


Bent u nog geen 70 op het moment dat uw rijbewijs verloopt, dan is een medische keuring niet noodzakelijk. Wilt u alléén het bromfietsrijbewijs vernieuwen, dan is een medische rijbewijskeuring niet nodig.

Op tijd aanvragen

Vanaf uw zeventigste jaar moet u voor het vernieuwen van uw rijbewijs altijd een medische keuring ondergaan. U heeft dan niet alleen te maken met de gemeente en het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR), maar ook met artsen of specialisten naar wie het CBR u kan doorverwijzen. Met het oog hierop is het verstandig de vernieuwing ruim op tijd aan te vragen. De herinneringsbrief van de RijksDienst voor het Wegverkeer (RDW) over de vernieuwing valt ongeveer 4 maanden vóór het aflopen van uw rijbewijs in de bus. Dat is ook een goed moment om werk te maken van de vernieuwing.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u ook naar de bijlage met vragen en antwoorden.

Rijbewijs op hogere leeftijd: vragen & antwoorden (.PDF-bestand).

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: Gemeente MUGTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 september, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 17 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter.

KASSA weer voor de staatskas hoe krijgen ze het pensioen op.

horst

weer de zoveelste idiote reactie van die boswachter….
wat een loser is die man toch…

Joop

Nou ze zijn levens gevaarlijk laat ze dat maar mooi op 70 houden

piet

Vind ik ook, misschien zelfs bij 65 jaar veel beter,
Voor hun zelf maar met namen voor de mede weg gebruikers

hoesjes

hee piet en joop

jullie zijn zeker nog onder de 65 jaar of hebben jullie geen
rijbewijs,ik hoop voor jullie dat je die leeftijd
ook haalt,dan eens kijken hoe je er dan overdenkt

de nachtboswachter.

HORST.ik ken oudere die stoppen uit zich zelf.wetten en regels op leggen KASSA. OF KOST HET NIKS OKE.STRAKS LEGGEN ZE FIETS BELASTING OP.DAN KRIJG JE EEN PLAATJE OP JE FIETS.

horst

weer zo’n rare reactie van die bosjesman…..

stekkenberger

Die reacties van jou die slaan ook nergens op,maar even over de oudjes ,ik vind ze niet zo gevaarlijk rijden als die jongeren,met hun piepende banden,en overal veel te snel rijden,en vooral in de woonwijken scheuren ze keihard langs je heen.

de nachtboswachter.

NOU wij waren vroeger toch het zelfde het is ook een vorm van aandacht en gezien worden.het is natuurlijk gevaarlijk .heb ik een vraag voor HORST eerlijk antwoord geven waarom gaan veel Nederlanders naar australie dan kan ik je uitleggen dat mijn reacties echt niet zo raar zijn en wil die STEKKENBERGER hier ook antwoord op geven.FIJNE DAG.

stekkenberger

ik bedoelde die reacties van horst slaan nergens op

piet

@hoesje
Ik heb een rijbewijs ja
Ben 50 plus ja
En denk even verder na,
Ik hoop dat als ik 65 ben nog auto kan en mag rijden,
Maar hoop ook dat het voor mijn mede weggebruikers verantwoord is
Anders moet je er mee stoppen,hoe spijtig dit ook is
En als ik 65 ben en hoop die ook te worden,dan denk ik er nog het zelfde over
vanaf 65 jaar iedere 5 jaar keuren
Van af 75 jaar iedere 2 jaar keuren

willempie

Ja: maar als een keuring door een keuringsarts voor 10 min. dan € 65 moet kosten vind ik dat belachelijk.

de nachtboswachter.
PREMIER MARK RUTTE maakt gewoon ons land tot een puinhoop.hij zorgt er voor dat men steeds nieuwe wetten en regels maakt die geld op brengen.en wij gaan er in mee steeds meer mensen vertrekken.ze zijn het zat in NEDERLAND met al deze wetten en regels.ik neem aan dat oudere hier zelf in kunnen beslissen.het rijbewijs was 10 jaar voor deze doelgroep nu 5 jaar KASSA ons hele bedrijfsleven gaat ook naar de kloten.straks gaan we massaal de grens over om te tanken en te gaan winkelen naar kranenburg en kleve.en het word nog veel erger.het CDA VVD zijn hier de… Lees meer »
de nachtboswachter.

WILLEMPIE heeft het al door

willempie

Juist nachtboswachter
Willempie heeft het door, hoe bekrompen, maar toch met hoeveel zelfovertuiging jou antwoorden zijn.
Overgens heb jij bij herhaling niet gezegd dat jij niet meer zou reageren ?
Was jij het niet die riep een man een woord.

jantje.
Lijkt me een goede zaak om om de 5 jaar te keuren voor ieders veiligheid…hoe spijtig het ook voor sommige oudere automobilisten zal worden om niet door de keuring te komen… maar veiligheid boven alles…erger me alleen veel meer aan die idiote junks die hun raap vol met drugs hebben en nog gevaarlijker rijden dan iemand van 100 jaar oud en daarbij zie ik geen enkele actie die daartegen genomen wordt…want zomaar even een verdacht persoon aanhouden en hem/haarzelf en de auto op zijn kop te zetten voor drugs dat mag niet wegens onze heilige wet op de privacy… maar… Lees meer »
jantje.

Sorry, Barry Stevens zou het denk maar 1 keer zeggen…whaha..

wpDiscuz