[Foto’s] Herdenking Market Garden 2013: Groesbeek

Deze week zijn in de regio weer de herdenkingen van Market Garden. Op 17 september wordt in Groesbeek ieder jaar een herdenking gehouden onder leiding van de Airbornvrienden Groesbeek.


Een steen, beschreven door een kind, op een van zand gemaakte joodse ster. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Er werd bij diverse monumenten een herdenking gehouden, zo ook bij het Gen.Gavin monument in de 17 Septemberstraat alwaar een tijdelijk monument werd gerealiseerd door de bewoners. Zij hopen volgend jaar, als het 70 jaar geleden is dat Operatie Market Garden plaats vond, een permanent monument te onthullen.

Dit jaar is er ook op Duits grondgebied herdacht. Het is namelijk 75 jaar geleden dat er ter hoogte van de Hogewaldseweg en de Grafwegen enkele Joodse mensen de grens over werden gesmokkeld. Kinderen legden, naar Joods gebruik, stenen die ze beschreven hadden op een van zand gemaakte joodse ster.

Ook de burgemeester van Kranenburg en locoburgemeester Giesbers van Groesbeek waren aanwezig. Vele Groesbekers en Duitsers, alsmede enkele vertegenwoordigers uit onder andere Amerika, Engeland en Tsjechië.

Operation Market Garden

Operatie Market Garden was een geallieerd offensief. Het was voor Nederland de belangrijkste operatie uit de Tweede Wereldoorlog. Het bestond uit een grootschalige luchtlanding (Market) en een grondoffensief vanuit België (Garden). De Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie, bijgenaamd All American, onder bevel van (toen nog) brigadegeneraal James Gavin, kreeg het gebied rond Nijmegen toegewezen. De droppingzones bevonden zich bij Groesbeek, Overasselt en Grave. Deze divisie had de taak om de brug over de Waal bij Nijmegen in te nemen, alsmede de brug over de Maas bij Grave en ten minste één brug over het Maas-Waalkanaal.


Foto’s met dank aan Piet Spanjers!

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, Wiki

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 september, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter.

PIET goed vast gelegt de herdenking

wpDiscuz