Ministerie BZK kiest voor “Gemeente Groesbeek”

Vrijdagochtend heeft de ministerraad op voorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten af te wijken van het besluit van de drie MUG gemeenteraden om vanaf 1 januari 2015 de naam “Millingen aan de Rijn – Ubbergen – Groesbeek” voor de nieuwe gemeente te hanteren.

Berg_en_Dal_gem_Groesbeek
Foto: Bovenstaande borden zullen we, als het aan de ministerraad ligt, nog enige tijd aantreffen

Het ministerie neemt in plaats hiervan de naam Groesbeek in het wetsvoorstel op. Dit betekent dat de nieuwe gemeente per 1 januari 2015 ten minste een jaar lang gemeente Groesbeek zal gaan heten. Het ministerie geeft aan bezwaren te hebben tegen de naam Millingen aan de Rijn – Ubbergen – Groesbeek omdat:

1. Dubbele of driedubbele namen op grond van de gemeentewet moeten worden vermeden.
2. Volgens het ministerie in het herindelingsadvies en daaropvolgend het wetsvoorstel, de definitieve nieuwe gemeentenaam moet worden vermeld. Omdat het ministerie de naam Millingen aan de Rijn – Ubbergen – Groesbeek niet als definitieve naam erkent, wordt automatisch de naam van de grootste gemeente als gemeentenaam in het wetsvoorstel toegepast. In dit geval is dat Groesbeek.

Stuurgroep Herindeling
De Stuurgroep Herindeling weerlegt de bezwaren van het ministerie met de volgende argumenten:

1. Tientallen gemeenten hebben dubbele of zelfs driedubbele gemeentenamen. Ook recent heringedeelde gemeenten. Het niet accepteren van de naam Millingen aan de Rijn – Ubbergen – Groesbeek is daarom in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Bovendien is de naam Millingen aan de Rijn – Ubbergen – Groesbeek niet in strijd met wet- en regelgeving.

2. Het ministerie pleit voor het opnemen van de definitieve naam in het wetsvoorstel zodat voorkomen kan worden dat er twee naamswijzigingen kort na elkaar plaatsvinden. Maar het nu vastleggen van de naam Groesbeek in het wetsvoorstel, heeft niet automatisch tot gevolg dat de nieuwe gemeente uiteindelijk ook Groesbeek gaat heten. De nieuwe gemeenteraad bepaalt namelijk in januari 2015 definitief de nieuwe gemeentenaam. Dit gebeurt op basis van de uitslag van het raadplegend naamgevingsreferendum dat op 12 november 2014, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen, wordt gehouden. Inwoners van de drie gemeenten mogen zich tijdens het referendum uitspreken voor de naam Groesbeek of Berg en Dal.

MUGGroesbeek
Ministerie keurt fusie Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek goed. Foto: Screenshot Rijksoverheid.nl.

Daarnaast is de Stuurgroep van mening dat het ministerie het draagvlak onder de herindeling ondermijnt door nu, voordat het referendum heeft plaatsgevonden en de inwoners zijn gepeild, voor de naam Groesbeek te kiezen. Dit argument is met name van belang omdat het ministerie zelf heeft aangegeven dat een herindeling van onderop tot stand moet komen: een herindeling moet op draagvlak onder de bevolking kunnen rekenen.

De Stuurgroep Herindeling heeft het ministerie met klem verzocht niet af te wijken van het besluit van de drie gemeenteraden om de naam Millingen aan de Rijn – Ubbergen – Groesbeek per 1 januari 2015 te hanteren. Het is immers primair aan gemeenteraden zelf om de naam van een gemeente vast te stellen en niet aan de minister.

Het ministerie is niet tegemoet gekomen aan het verzoek van de Stuurgroep.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl e.a

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 27 september, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 26 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
www.hanspeters.eu

Dat is snel, dat dit bekent gemaakt wordt. Nou ik kan wel zeggen dat ik in jubelstemming was toen ik het hoorde. Ik dacht dan zijn die twee uurtjes handtekeningen verzamelen op 17 april en de inloopavond, niet voor niets geweest. Het blijft Groesbeek of krijgen we nu een eerder referendum, of zal de klankbordgroep en stuurgroep toch weer proberen om het Berg en Dal te laten zijn. Wij Sociaal groesbeek blijven voor de naam Groesbeek

Mooi proficiat 🙂

André

Zoals ik het lees is het tenminste maar voor één jaar .
Begint alles in 2016 weer opnieuw .

www.hanspeters.eu

Andre ik vrees dat jij gelijk hebt, maar de inwoners van Groesbeek hebben dadelijk wel een keuze voor welke partij ze stemmen. Ik weet het ik heb makkelijk praten, maar als je partijen hebt die na de fusie samen zijn gegaan, of samenwerken. Dan kan je al op je klompen aan voelen dat zij de naam Groesbeek niet kunnen handhaven. Het is eigenlijk vrij simpel veel kandidaten die nu nog in de andere 2 raden zitten zijn voor de naam Berg en Dal. Wij moeten als kiezer opletten dat zij niet de overhand (de helft plus 1) krijgen

Piet.

Piet. zei op 17 juni al; ministerie wil geen afkoringen en een naam, en geen combinatie van namen.
Dit was zo beslist tijdens een herindeling met o.a.Nederhorst ten Berg.

de.nachtboswachter.

WAAR ik bang voor ben is het feit.dat het weer een uitgekookt spelletje is om de rust te waarborgen.naar alle onrust die is ontstaan het laatste jaar in groesbeek.

Theo

Ik heb begrepen dat Groesbeek nog 5 jaar Groesbeek mag heten !! Daarna gaan we naar gemeente nijmegen toe !! Was een deal heb ik begrepen ???

de.nachtboswachter.

DAT de klankbordgroep en stuurgroep voor berg en dal zijn is zeker.en die hebben goeien kruiwagens HANS binnen de politiek en zakenwereld.ze weten precies hoe ze dat aan pakken.nou denken de burgers het ministerie van BZK staat er ook achter.soms komt plasterk ook golven op de baan van rijk van nijmegen.SPROOKJES.

kloeke

Geweldig. ..maar wie zijn stuurgroep herindeling? Kan me niet voorstellen dat daar een groesbeker hij zit.

de slager

wie weet de namen eigenlijk van de stuurgroep herindeling?
misschien kunnen we deze mensen op een subtiele manier vertellen dat we groesbeek willen blijven heten.
en niet opgelegd worden met hun naam berg en dal o.i.d.

De groene vinger

Is mogelijk dat zooitje wat ook de wijnfeestjes geld verstrekt,en andere vrienden actie,s

www.hanspeters.eu
In de stuurgroep zitten de burgemeesters en wat wethouders van de drie gemeenten. Onze burgemeester is voorzitter en ik vind dat hij dat zo slecht nog niet doet. Hij zat met het gegeven dat zijn collega’s uit de andere dorpen nou eenmaal voor Berg en Dal zijn. Ik weet niet wat zijn voorkeur is. De klankbordgroep keurt de informatie van de stuurbord goed of af, of brengt wijzigingen in. De klankbord groep beslist uiteindelijk en daarin zitten de fractievoorzitters van alle partijen in de drie gemeenten. Ik denk als je je mening wil laten weten moet je die mensen even… Lees meer »

Groesbeek forever!

kloeke

Zit er ook een groesbeker bij die groep?

Ben.Helder

Beste Kloeke,
Er zit er eentje bij die op hun GVP website schrijft dat hij voor de Groesbekers zijn best doet! Wat een grap!

kloeke

Voor een select groepje inwoners van groesbeek..en ze zitten nu van onze centen wijn te zuipen!

kloeke

Volgens mij heeft er 1 wifi bij de wijnfeesten…..

buurman

Krijgen VOLG en Sociaal Groesbeek toch hun zin.
Gelukkig maar! En nu volhouden!

www.hanspeters.eu

Dat doen we zeker buurman, maar er zijn externe factoren die nog roet in het eten kunnen komen, Die komen niet vanuit VOLG of Sociaal Groesbeek

jopie

correctie buurman, VOLG en het CDA krijgen hun zin; Sociaal Groesbeek had namelijk ingestemd met het referendum en de voorlopige gemeente naam `Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek!`

wpDiscuz