Masterclass verenigt ondernemers en gemeenten

Al meer dan 75 mensen uit de bijstand zijn aan de slag dankzij de nieuwe MUG-aanpak ‘Nieuw Werk’. Dat resultaat, bereikt in zes maanden, presenteerden de MUG-gemeenten tijdens de geslaagde Masterclass Nieuw Werk op 25 september.

Zo’n 160 ondernemers, wethouders, ambtenaren en andere belangstellenden wisselden van gedachten over deze nieuwe publiek- private samenwerking. Het geheim van de MUG-aanpak is de relatiebenadering. Ondernemers geven graag mensen een kans, maar hebben daarbij behoefte aan maatwerk. Zoals Adri Hendriksen van Hotel Millings Centrum het samenvatte: “Ik heb niet altijd een vacature, maar wél werk. Doordat er in de MUG-aanpak geen vaste regels zijn, kun je als ondernemer focussen op de kansen die er liggen.”.

De nieuwe MUG-aanpak speelt daarop in door te investeren in het contact met ondernemers en kandidaten. Ondernemers in de zaal roemden de bevlogenheid en bezieling van de relatiemanagers van de MUG-gemeenten. Pjotr van der Horst, voorzitter van de Groesbeekse Ondernemersvereniging en ondernemer: “Meedoen aan de MUG-aanpak is geen trucje om er als bedrijf beter uit te komen. Je hart moet er liggen, anders werkt het niet. Maar wat absoluut een drive is om door te gaan, is het gevoel dat we het echt met de MUG-gemeenten samen doen.”

Co-creatie

De kracht van de nieuwe aanpak zit in de gelijkwaardige samenwerking tussen ondernemers, kandidaten (werkzoekenden) en de MUG-gemeenten. Dit ontlokte een vertegenwoordiger van de ondernemersvereniging in Mook de opmerking : “Misschien heeft Mook straks ook een Mug! ”

Dat samen doen is iets wat wethouder Pim Spaan vanaf het begin heeft benadrukt. “De MUG-aanpak heeft dezelfde achtergrond als de Participatiewet: kijken naar wat iemand wél kan, uitgaan van talenten en mensen daarmee een kans geven op de arbeidsmarkt. In de Participatiewet ontbreekt het haakje naar ondernemers, terwijl zij juist degenen zijn die de bepalende factor op de arbeidsmarkt zijn, zij nemen mensen in dienst. In de MUG-gemeenten laten we zien dat samenwerken met ondernemers, op een gelijkwaardige niveau, loont”.

Dat niet alles vastligt in regels en dat de gemeente zich verdiept in de behoeften van ondernemers, is voor ondernemers doorslaggevend om mee te doen. Richard van Kesteren van Van Kesteren B.V. geeft aan: “Je moet je instellen op een andere manier van begeleiden van mensen op de werkvloer, maar je krijgt er ontzettend veel voor terug!” De breed gedeelde conclusie van deelnemers aan Nieuw Werk: “Niet te veel over praten, gewoon doen!”

Hoe dat precies werkt, legden ondernemers die al meedoen tijdens het diner graag uit aan andere belangstellenden. Want daar gaat het om: leren van elkaars ervaringen en het samen op een praktische manier aanpakken. Ambassadeur Sandra van Ewijk, HR Manager van Wouters B. V.: “Er moet voordeel inzitten voor alle partijen, en dat is in de MUG aanpak absoluut het geval. Als ondernemer heb je eigenlijk geen reden om níet mee te doen!”

Heertje: Naar een ander systeem

Ook Arnold Heertje is ervan overtuigd dat er iets moet veranderen in de maatschappij. De econoom en emeritus hoogleraar inspireerde de deelnemers aan de aanpak Nieuw Werk met zijn visie en sprak passievol zijn enthousiasme over de aanpak uit: “Alle Nederlanders die hier niet zijn missen iets”. Volgens Heertje moeten we terug naar de menselijke maat. “De wijze waarop de maatschappij ingericht is, de manier van werken, past niet bij de mens van nu. Mensen willen erkend en herkend worden in hun kwaliteiten en talenten, en daarmee een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. De publiek- private samenwerking in de MUG-Gemeenten faciliteert hierin en is hiermee uniek. Het vraagt van iedereen Inzicht, Overzicht, Moed”, persifleerde hij gedreven op het bekende ‘geloof,hoop en liefde’.

Tabel resultaten: Periode 15-2-2013 tot 1-9-2013

Aantal ondernemers die deelnemen (alliantievorming): 71
Aantal plaatsingen ‘re-integratie op de werkvloer’: 41
Aantal plaatsingen op een reguliere baan: 34
Aantal ambassadeurs (ondernemers): 25
Aantal opgehaalde arrangementen met ondernemers: 3

Werkbezoek staatssecretaris Jetta Klijnsma

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid brengt maandag 30 september een werkbezoek aan deelnemers aan het project ‘Nieuw Werk’ in de MUG-gemeenten. Zij komt die dag naar de golfbaan in Groesbeek.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 september, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Oliedom

Het zou mooi zijn als Jetta straks ervoor zorgt dat deze MUG nu eens n olifant wordt! Kan die Mark Rutte eindelijk eens toegeven dat hij op n dood spoor zit!!!

www.hanspeters.eu
Ik heb hierop al gereageerd, onder dat andere artikel. Indien je werkzaamheden van Breed, niet meer door Breedmedewerkers laat uitvoeren, maar door bijstandgerechtigden, dan is het vragen om verdringing. Er waren 4 voorbeelden, deze medewerkers hadden ze mee genomen. Op zich is er niets mis met de aanpak, maar van die 4 voorbeelden zaten er 2 op een plek die eerst zaken deden met Breed. Dus of er nu 75 medewerkers op deze manier gestart zijn en er sprake is in het voorbeeld van verdringing op de arbeidsmarkt, dan is het weliswaar een mooi voorbeeld met een blikken randje. Dat… Lees meer »
kloeke

Dan zullen de mugjes wel ietsje goedkoper zijn dan van breed..

Piet

MUG aanpak,wordt dat nu Groesbeek aanpak?
MUG gemeenten heten nu Groesbeek.

Oma van Magriet Engelsma

Da MUG ik ok.

de nachtboswachter

PIET nu groesbeek en straks berg en dal dat hebben die elite gasten al lang voor de bakker en wij trappen er dom en wel in let op.

wpDiscuz