Boswerkzaamheden 2013 in Groesbeek

Staatsbosbeheer begint in november met de houtoogst in het Groesbeekse Bos. De werkzaamheden starten op De But en Dekkerswald. Het zagen vindt plaats met oogstmachines en neemt een aantal weken in beslag. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen doordat paden minder goed begaanbaar zijn. Dit is ter plaatse in het terrein aangegeven.

Houtproductie

Duurzame houtproductie is naast natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie een van de functies van het bosgebied. De boswerkzaamheden combineren het oogsten van hout met het stimuleren van de natuurlijke ontwikkeling van nieuwe bomen. Een deel van het bos wordt gedund: er worden bomen weggehaald om de anderen meer ruimte te geven om goed verder te groeien. Bij verjonging worden grotere open plekken gemaakt. Deze bomen hebben geen lengte- en diktegroei meer en daarmee is het tijd om op deze plekken de groei van nieuwe bomen te stimuleren. Op deze open plekken in het bos gaan nieuwe jonge bomen groeien.

Door regelmatig te dunnen en verjongen zorgt Staatsbosbeheer ervoor dat ook toekomstige generaties kwaliteitshout uit het bos kunnen blijven oogsten. En er ontstaat een bos met verschillende leeftijden, dat voor mens, plant en dier aantrekkelijk is. Bos blijft bos. De opbrengst van de houtverkoop gebruikt Staatsbosbeheer voor het beheer.

Werkzaamheden

Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af welke bomen geoogst worden. Daarbij wordt rekening gehouden met de dieren en planten die er leven en broeden. Bomen krijgen een markering (gekleurde stippen of strepen), het zogenaamde blessen. De verschillende kleuren geven aan of een boom geveld wordt, dan wel als toekomstboom blijft staan. Bomen vellen gebeurt met een oogstmachine, een ‘harvester’. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld langs de bospaden in afwachting van transport naar de zagerijen.

De paden in het werkgebied blijven toegankelijk, maar kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn doordat ze stuk gereden worden door het werkverkeer. De paden worden zo snel mogelijk hersteld, maar dit herstelwerk kan pas uitgevoerd worden als het werk afgerond is en in een periode dat de paden goed droog zijn.

Duurzaam bosbeheer

Staatsbosbeheer werkt zorgvuldig voor plant en dier. Dat betekent dat voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld dassenburchten of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen. Staatsbosbeheer doet dat volgens de richtlijnen van de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer. Ook wordt er niet méér geoogst, dan er bijgroeit. Het hout uit de bossen van Staatsbosbeheer is FSC gecertificeerd en komt dus uit duurzaam beheerd bos. Een prachtig product van eigen bodem.

Excursie

Op zaterdag 26 oktober geeft Staatsbosbeheer een excursie om uitleg te geven over dunnen en verjongen. U kunt zich aanmelden via [email protected]. Nadere informatie m.b.t. startlocatie en tijd wordt u na aanmelding toegestuurd. Er zijn aan deze rondleiding geen kosten verbonden.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 oktober, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 19 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter
ZO eindelijk zijn we klaar in het VENNENGEBIED en dat ze er geweest zijn is duidelijk te zien schandalig hoe men het heeft achter gelaten.waneer leren we de natuur kennen.schijnbaar als we het verziekt hebben.DAN maar weer naar ons mooien GROESBEEK daar is ook nog veel te halen.mooien rechten sparren lariks dennen we laten het allemaal over ons heen komen als of het normaal is.onze kleinkinderen en grootouders.denken er toch anders over.straks zien we weinig of geen bos meer.maar als men op de BUT EN DEKKERSWALD klaar is dan maar richting heumensebaan omgeving WOLFSBERG en ZWAANTJE terug richting GROESBEEK want… Lees meer »
www.hanspeters.eu
Ik ben het met de nachtboswachter eens. Pro-bos werkt hard aan de opknap van het bos en Staatsbos werkt hard aan de afbraak van ons bos. Wat kan mij het nou schelen of dat er uitheemse of inheemse bomen staan. Het gaat mij om het totaal beeld. Ik hoef niet zo nodig vanaf boven aan de Maldensebaan de kerk in Cuijk te zien. Niet dat ik zoveel wandel maar als de rooimachines zijn geweest, kan je er niet wandelen. Het duurt jaren eer een wandelpad weer hersteld is. Bovendien zijn er water win gebieden achter Dekkerswald waar wij ons drinkwater… Lees meer »
Sprookje

Staatsboswanbeheer.

stekkenberger

Daar gaat ons mooi bos .

de nachtboswachter

BEDANKT HANSPETERS STEKKENBERGER SPROOKJE voor jullie medewerking en fijne herfstdagen eind oktober krijgen we weer mooi weer met veel ZON.

fam.jacobs

Net als in de Bruuk gewoon de botte bijl erin.Schande staatswanbeheer .Zijn er daar geen mensen met verstand en gevoel voor de natuur?

ene bruukse

Ja ja nachtboswachter zo zie je maar weer zelfs de bomenkap pakken ze in nederland verkeerd aan zou het dan dadelijk dan toch zo zijn dat de Groesbekers niet alleen voor de boodschappen en de benzine naar duitsland gaan maar ook voor het mooie REICHSWALD het brengt me wel op ideeen.
Voor de horeca die aan bosranden van het reichswald liggen zou dat iets goeds betekenen cafe mit kuchen smekt immer.

de nachtboswachter

STAATSBOSBEHEER nou ben ik het zat kom van morgen op een voederplaats waar 5 jongen zwijntjes aan hun lot zijn over gelaten dood.en dan ook nog vermelden dat jullie zorgvuldig voor plant en dieren zorgen.en het groter zwijn is duidelijk afgevoerd richting een bospad naar een jeep te zien aan de hand van bandensporen en laat de mais niet liggen.dit is dierenmishandeling.

Groesbeker

we zien straks zonder de bomen het bos niet meer..

Oma van Magriet Engelsma

En allemaal een bos hout voor de deur.

hent

Allemaal klagen over bomenkap, maar van de lente zitten we wel weer op ons nieuwe houten tuinstel. En het is niet ons bos, volgens mij is het staatsbosbeheers bos. Als je graag de hele dag door het bos wil wandelen moet je maar in noorwegen of canada gaan wonen.

En volgens mij hebben we de over populatie aan zwijnen door staatsbos, aangezien zij de poorten van dekkerswald los zetten, en vergaten dat de zwijnen dan ook naar andere bossen gingen

de nachtboswachter

HENT de beschermheer van Staatsbosbeheer het afschieten van de zwijnen kan ook anders HENT geef dan de jongen zwijnen de kans te over leven zo dat ze eerst groot genoeg zijn om zelfstandig voedsel te kunnen zoeken.en dat tuin stel uit kunststof of mentaal.

adder onder het gras

alles afzagen dat is goed

treffers 2

wat en gelul

breedeweg

DE NACHTBOSWACHTER dus eerst de zwijnen groot later worden en dan af laten schieten?
ze maken overigens voor 10 duizenden euro’s schade in de akkerbouw.

de nachtboswachter
BREEDEWEG in ons bos heb je ruim 15 voederplaatsen en om de wilden zwijnen te lokken gebruikt de jachteenheid mais op de voederplaatsen.het hele jaar door dus gaan de zwijnen de boer op de maisvelden in de boa van Staatsbosbeheer heeft zijn eigen voederplaatsen.maar ik zou toch niet op een zwijn kunnen schieten dat ook nog jongen bij zich heeft en zich niet kunnen redden in de natuur om dat ze nog niet zelfstandig naar voedsel kunnen zoeken.stropers hebben nog zo iets van laat maar mooi door lopen met die jongen bij zich en de schade moet men maar bij… Lees meer »
breedeweg

t is niet zo erg wat minder zwijnen, die schade in de mais en vele andere akkers is ook geen feest, waar word die vergoeding van betaald.

www.hanspeters.eu

Ik heb de jonge biggetjes zien liggen en vind het een laffe daad van diegene, die een moeder met haar jongen lokt om ze af te knallen en de jongen aan haar lot over laat. Op mijn blog heb ik een foto. Stop die jachteenheid en oh ja, betreffende eventuele schade kijk op deze link http://www.faunabeheereenheid.nl/gelderland/faunaschade_wat_nu/

de nachtboswachter

FAUNAFONDS SCHADE VERZOEKSCHRIFT INDIENEN.

wpDiscuz