Groot begrotingstekort nieuwe MUG-gemeente

De Stuurgroep Herindeling heeft het financieel meerjarenperspectief (FMP) voor de nieuwe gemeente opgesteld. Het FMP schetst een beeld van de financiële positie van de nieuwe MUG gemeente van 2015 tot en met 2017.

Logo_MUG_DG1

Tekort van 3 miljoen

In het FMP zijn de afzonderlijke begrotingen van de drie MUG gemeenten en financiële effecten van de herindeling bij elkaar opgeteld. Deze optelling laat zien dat de nieuwe gemeente in 2015 met een begrotingstekort van 3 miljoen euro kampt, oplopend naar een tekort van 3,2 miljoen euro in 2017. Het tekort van 3 miljoen euro in 2015 is 4% van de totale geraamde begroting van ongeveer 70 miljoen voor dat jaar.

Oorzaken begrotingstekort

Het financiële gat kent twee hoofdoorzaken. Als eerste wordt het tekort veroorzaakt door bezuinigingen van de Rijksoverheid op het Gemeentefonds (GF). Met deze bezuinigingen hebben alle gemeenten in Nederland te maken. De rijksbezuinigingen hadden dus ook financiële gevolgen gehad voor de drie afzonderlijke MUG gemeenten als er geen sprake was geweest van een fusie.

De tweede oorzaak van het gat in de begroting is de harmonisatie van subsidies en belastingtarieven van de drie MUG gemeenten. Bij de berekening van de effecten van de harmonisatie hanteert de Stuurgroep twee uitgangspunten, namelijk:

– Dat de nieuwe gemeenteraad na 1 januari 2015 vast zal houden aan de huidige Groesbeekse belastingtarieven voor de totale gemeente. Dit scenario levert lagere lasten op voor de inwoners van Ubbergen en Millingen aan de Rijn.
– Dat de nieuwe gemeenteraad het huidige Groesbeekse subsidiebeleid zal voortzetten voor de totale gemeente. Als gevolg hiervan leiden de effecten van de herindeling – ondanks een besparing op loon- en bestuurskosten – tot een tekort van 1,3 miljoen euro per jaar. Eerder is afgesproken dat geprobeerd zal worden om dit bedrag binnen de begroting van de nieuwe gemeente op te vangen.

Nieuwe gemeenteraad beslist

Uiteindelijk is het de nieuwe gemeenteraad die begin 2015 een definitief besluit neemt over de hoogte van de belastingtarieven en in een later stadium over de hoogte van de subsidies. Als de nieuwe gemeenteraad anders beslist, dan kunnen de tekorten dus lager uitvallen. De gemeenteraad kan er ook voor kiezen om het gat in de begroting op een andere manier te dichten, bijvoorbeeld door verder te bezuinigen op uitgaven.

Vervolg FMP

Op maandag 14 oktober wordt het FMP tijdens een openbare raadsvergadering toegelicht. De bijeenkomst is van 20.00 uur tot 21.00 uur in het gemeentehuis van Groesbeek. In 2014 gaat de Stuurgroep Herindeling aan de hand van het FMP plannen maken om de tekorten op te lossen. Gemeenten zijn, in tegenstelling tot het Rijk, verplicht een sluitende begroting te hebben.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 oktober, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 26 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Oliedom

Drie keer raden wie dit gat gaat dichten?

wijsneus

Zijn we er toch weer ingetrapt 🙁

Piet.

Als ze de gunstige belasting tarieven van Groesbeek overnemen dan kunnen ze ook de naam Groesbeek erbij krijgen,toch.

Janneke

Jonge jonge knap hoor!

www.hanspeters.eu

Ik heb dit al eerder voorspeld maar nee, deze raad met uitzondering van Sociaal Groesbeek en VOLG ging voor de 8 miljoen subsidie. Toen kwam daar nog eens een bonus bij voor beton in het centrum en ja hoor de overige waren om, of moet ik zeggen kortzichtig. Dat de algemene uitkering minder zou worden was bij ons allemaal bekend. En nee als we zelfstandig waren gebleven waren we niet onder Nijmegen gekomen. Daar hadden ze ook achter kunnen komen door aldaar te informeren. Ik heb dat wel gedaan en weet dat dan.

Grondhandelaar

Uit de te bouwen parkeergarage komt zo veel zand vrij,daar kun je het gat wel mee dichten.

berrie

… en wel een weggetje naar Kranenburg aanleggen voor +/- 1 miljoen euro. Om nog maar te zwijgen van de Groesbeekse ondernemers en pomphouders die hun omzet hierdoor zullen zien teruglopen.

de nachtboswachter

HALLO neem een voorbeeld aan de gemeente HEUMEN en denk voor de tijd goed naar en die parkeergarage is dat een noodzaak nee.doe maar iets voor onze jongeren en zorg voor betaalbaren woonruimte voor deze doelgroep.want vele zwerfen op straat vandaar de hanggroepen steeds groter worden en meer.en de problemen groter.

henk h

wej goan allemoal me de neus omhoog, alleen met de nieuwe MUG iets sneller.
En tja scheelt toch bijna 10 euroˋs op een tank en als we straks binnendoor kunnen naar kranenburg ook nog eens een litertje of 2 benzine. Er zullen nog meer bedrijven gaan vallen en niet alleen aan de grensstreek.

Kruimeltje

Ik blijf het zeggen, VOLG krijgt gelijk!

kloeke

Hoef je ook niet voor gestudeerd te hebben om dit te zien aankomen…tsjonge jonge.

pietjepuk

Niet alleen VOLG
Hier begint het gezeik mee,nu is het dit tekort
Wat volgt er nog meer ,denk je dat het hier bij blijft,

ijsbeer

Dit is geen nieuws, was vorig jaar ook al min of meer bekend. Reactie van raadsleden toen (bij de bus): dat moet de nieuwe gemeenteraad maar oplossen. Tja, 9 van de 10 raadsleden is nu eenmaal niet in staat om fatsoenlijk een begroting te lezen en te begrijpen. Nee, dan liever drukte maken over de toekomstige gemeentenaam of niet-bestaande verkeersproblemen oplossen (rotonde zevenheuvelenweg, verbinding a73, altena hettsteeg). Het volk krijgt het bestuur dat het verdient.
Mensen, wen er maar vast aan: zo goedkoop als Groesbeek was met ozb, wordt het nooit meer.

ijsbeer

“Op maandag 14 oktober wordt het FMP tijdens een openbare raadsvergadering toegelicht. De bijeenkomst is van 20.00 uur tot 21.00 uur in het gemeentehuis van Groesbeek.”
Waarom staat deze bijeenkomst niet vermeld in de kalender op de website van de gemeente?!

www.hanspeters.eu

ijsbeer omdat dit een vergadering is van de klankbordgroep dat is een vergadering van de fractievoorzitters van de drie gemeenten. Het eerste stukje is openbaar. Verder wil ik je toch wel melden, dat raadsleden wel degelijk een begroting kunnen lezen. Er zullen er best bij zitten die dat moeilijk vinden, maar die zijn dan veelal geen fractievoorzitter. Voor alle duidelijkheid er zitten sowieso tenminste 2 boekhouders in de raad waarvan ik er een ben. Dus 9 van de 10 valt wel te nuanceren.

Lezer

Ijsbeer bedoelde misschien bij 9 van de 10 juist die ene die het wel kan lezen ,Hans Peters.

Piet.

Ubbergen heeft nog €290.000,- over ,maar dat zal tegen de tijd dat we “samen”gaan wel verbruikt zijn.

www.hanspeters.eu

Weet je lezer ik wil dat helemaal niet op deze manier. Ik vind in ieder geval op zijn minst de fractievoorzitters voldoende bagage hebben om de begroting te kunnen lezen.En daarmee doe ik de andere raadsleden tekort en ook dat is niet mijn bedoeling de meesten doen hun best. Ja knikkers hou je toch.

Kwebbel

Verrassend is het ook niet. De uitverkoop was hier al begonnen. Wie wil het zwembad hebben?…we beginnen met 1 euro…eenmaal andermaal…verkocht!

Jammer

ja, kwebbel als je de goede vriendjes hebt, ga dat in
Groesbeek zo.

wpDiscuz