Onthulling luisterkei op De Horst

Op zaterdag 19 oktober is op De Horst een nieuwe luisterplek van de Liberation Route in gebruik genomen. Bert Oomen, zoon van Antoon Oomen, onthulde de luisterkei.


Nieuwe luisterkei op De Horst. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Zoals bekend zal zijn, zijn via de Liberation Route hoorspelen te beluisteren over gebeurtenissen in de eindfase van de Tweede Wereldoorlog. Er staan op de Liberation Route nu zo’n 90 luisterkeien.

Het hoorspel bij de luisterplek op De Horst vertelt over hetgeen zich in deze kern afspeelde. Bij de luchtlandingen op 17 september 1944 werd De Horst bevrijd, echter niet voor lang. De Duitse troepen kwamen terug en De Horst lag midden in het schootsveld. Bijna het hele dorp verschool zich in de kelders van het klooster. Pastoor Van der Leeden overlegde met de Duitse bezetter over een mogelijke evaluatie, wat ook lukte want een maand later was De Horst leeg.

Belangrijke rol

In de oorlog vervulde bakker Antoon Oomen op De Horst een belangrijke rol, wat ook blijkt uit een tweetal citaten uit boeken.

Citaat uit “Groesbeek 1935-1945 Crisis en oorlog” van G.G. Driessen:
“Bakker Antoon Oomen trok bijna dagelijks naar zijn bakkerij om brood te bakken, maar zodra de geallieerden iemand door hun kijker in het vizier kregen, of zodra er rook uit een schoorsteen omhoog kringelde, begonnen zij te schieten. De dappere bakker Oomen bakte echter door.”

Citaat uit “Wij moesten alles achterlaten” Samengesteld door Tinie Theunissen:
“Bakker Oomen verdient (postuum) veel lof voor de wijze waarop hij in de bakkerij brood bakte de gehele dag door. De winkel was al geheel weggeschoten. Het was soms een hel waarin hij verkeerde. Toch zorgde hij ervoor dat we iedere dag brood konden eten.”


Foto’s door Piet Spanjers!

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, Gemeente GroesbeekTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 oktober, 2013 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Onthulling luisterkei op De Horst

Reageren is niet toegestaan.