[Video] Groesbeekse fotografe in actie voor Zwarte Piet

Fotografe Connie van Leen roept mensen via Facebook op om op zaterdagmiddag 26 oktober 2013 naar het Goffertpark in Nijmegen te komen. Reden: zij wil zoveel mogelijk Zwarte Pieten op de foto zetten. Het event begint om 13:00 uur.

Discussie over “Zwarte Piet”

De discussie over “Zwarte Piet” zal niemand ontgaan zijn. Zowel in de media (zelfs internationaal) als op internet en in TV-programma’s komt het onderwerp aan bod. De discussie, die ieder jaar weer terugkomt, is dit jaar heftiger dan ooit. Enkele (21) mensen, onder leiding van initiatiefnemer Quinsy Gario, hebben bij de gemeente Amsterdam bezwaren ingediend omdat zij de aanwezigheid van Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas discriminerend vinden. Zij worden daarin door meerdere mensen gesteund.

Explosie op Facebook

Op Facebook is dinsdag de pagina “Pietitie” geopend. Na ruim 24 uur heeft de pagina bijna 1,5 miljoen likes. Daarmee is het de snelst groeiende Facebookpagina ooit in Nederland. Het is een van de vele pagina’s waaruit blijkt dat er ook veel steun voor Zwarte Piet is. Ondertussen worden er pagina’s geopend om op een humoristische manier te laten blijken dat velen de discussie zinloos vinden.


Mag dit binnenkort nog? Foto en rechten: FotoPiet (Spanjers)/DeGroesbeek.nl.

VN

De Verenigde Naties mengen zich ondertussen ook al in de discussie. De Jamaicaanse professor Verene Shepherd, voorzitter van de VN-commissie die ons Sinterklaasfeest onderzoekt, gaf aan dat het feest eigenlijk verboden zou moeten worden. Dat was voor twee jongens uit Roosendaal dan ook de reden om bovenstaande pagina aan te maken.

Goffertpark

Van Leen, werkzaam bij Leli Fotografie, heeft het idee om zaterdagmiddag zo veel mogelijk mensen, verkleed als Zwarte Piet, naar het Goffertpark in Nijmegen te krijgen. Daar zullen de Pieten op de foto worden gezet. De gemeente Nijmegen heeft inmiddels toestemming voor de foto gegeven. “Iedereen die Sinterklaas een warm hart toedraagt vragen wij om, verkleed als zwarte Piet, te komen. We willen zoveel mogelijk Pieten op de foto, vaders, moeders, kinderen, opa’s en oma’s, ooms, tantes etc. Deze foto willen we aanbieden aan de Sint en zijn pieten wanneer zij in Nederland aankomen, zodat ze weten dat ze hier nog steeds van harte welkom zijn, valt er op de Facebookpagina te lezen.

Het event op Facebook is hier te vinden: Event “Zwarte Pieten foto”. Share & join!

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl e.aTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 oktober, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 23 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Piet.

Piet komt ook,gewoon als Piet.

Dichter.

Als dit zo doorgaat,
dan moeten we de kinderen vertellen
dat de Sint echt niet meer bestaat.

En dat het komt door zijn zwarte knecht,
omdat sommige mensen deze brave Piet,
als een slaaf van vroeger ziet.

Van die domme mensen wordt je toch moe,
en geef ze daarom maar een de roe.

Wie zoet is krijgt lekkers,
alleen voortaan een kroket van Beckers.

Joop

Opflikkere naar hun eigen land hebben ze er ook geen last van

de nachtboswachter

HOU traditie hier in ons land.discriminerend

ouder
Laten we een discussie houden over feiten in plats van op basis van geromantiseerde onderbuikgevoelens! Sinterklaas is ontstaan als ver-christelijking van de Germaanse oppergod Odin, die twee raven op zijn schouder had. In de derde eeuw is het verhaal door de ver-christelijking van de toenmalige Nederlanden ongebogen naar de bischop van Myra ( Turkije ). Voorbeelden zijn de baard, hoed (vervangen door een mijter), speer (staf nu) en mantel. Bovendien rijdt Odin ook in de lucht op een witte schimmel genaamd Sleipnir. De Zwarte Pieten staan mogelijk symbool voor Hugin en Munin, de raven die Odin op de hoogte hielden… Lees meer »
Eekhoorn

En die vrouw blijkt nu niets bij de VN te zeggen te hebben…

Diana

Stel je nou eens voor dat Sinterklaas afgeschaft wordt; dan moeten de rendieren van de Kerstman veel harder gaan werken en dan krijg je de dierenbescherming weer op je dak.
Sint met zijn Pieten moet blijven, dit hoort bij de Nederlandse cultuur en wie het daar niet mee eens is vertrekt maar.

Oliedom

Ik hoor allemaal uitspraken over vertrekken en zo. Maar als je niet hoogblond bent en blauwe ogen, dan ben je ook geen echte oer-Nederlander en ben je gewoon een hele of gedeeltelijke allochtoon. Dus ik moet ook vertrekken omdat mijn familie pas 200 jaar in Groesbeek woont.

horst

Oliedom, zelden gezien dat iemand zijn naam zó’n eer aandoet!

horst

Boswachter: inderdaad. Deze traditie moet in stand worden gehouden. Helemaal met je eens. Vroeger griezelden de kinderen van Zwarte Piet, tegenwoordig zijn die Pieten gewoon grappig en zijn de kinderen helemaal niet bang meer. En zo hoort het ook. Heeft allemaal niks met discriminatie te maken. Iemand van de VN die zoiets beweert, snapt er geen ene pepernoot van. Laat ze maar eens komen kijken en meebeleven…

de nachtboswachter

HORST volkomen gelijk.wie zoet is krijgt lekkers wie stout is ALLES.

boze piet

Ze hebben onze negerzoen al afgepakt,nu onze zwarte piet,ik wil wel is zien wat ze zeggen als wij hun schapen afpakken,die ze elk jaar slachten zonder verdoving ,dat is hun traditie.

Piet.

Wat zal de 89 jarige Nederlandse zangeres zwarte Riek ervan vinden?
Ziet zij een gelijkenis met haar en zwarte Piet?
Het toeval wil dat zij ook in Spanje gewoont heeft,maar zij is nooit gevraagd door de Sint.

kloeke
Negerzoen mag niet jodenkoek wel, zwarte piet niet maar een lilliputter bij de kerstman wel….het is een groep die zichzelf wegcijfert die hier op tegen zijn..zei lopen achter en hebben zelf niet in de gaten dat nederland het meeste multicultie is van de wereld!!!! Zonder problemen! Kijk in dat achterlijke usa…daar is het aan de orde van de dag..ga daar het probleem maar oplossen..ik heb als kind nooit gedacht dat zwarte piet ook maar iets te maken had met discriminatie. ..voor kinderen is het de helper van sint die trucjes kan en acrobatisch is…ze vergelijken appels met peren…en ze blijven… Lees meer »
Gerrit

Komt nog zover dat zwart werken ook niet meer mag.

Oma van Magriet Engelsma

Stoppen met ale donaties aan Africa.
Als wij niet meer voor zwarte Piet mogen spelen, spelen wij
ook niet meer voor Sinterklaas.

boze piet

weet je wat discriminatie is,een zwarte piet weigeren.

Mike

http://www.sinterklaaskeurmerk.nl/gedragscode.htm

Jammer dat we hier niet aan denken.

kloeke

Witte donderdag ook afschaffen dan?;)

Diana

Oliedom, ik heb het niet over de “gekleurde” mens in het algemeen. Ik heb het over de personen die tegen Zwarte Piet zijn, en of ze nu bruin, zwart, wit, paars of groen zijn; als ze niets met het Sinterklaasfeest te maken willen hebben dan……nou ja, dat is onderhand wel duidelijk!

wpDiscuz