Veel overlast door storm in Nederland

Het hele land, maar met name het westen, midden en noorden, ondervindt maandag veel hinder van de zuidwesterstorm. Het KNMI heeft voor verschillende provincies zelfs code rood (weeralarm) uitgegeven.

Groesbeek: zwaarste windstoot 92 km/uur

Ook in Groesbeek en omstreken waait het hard. De Groesbeekse weerman Theo Braam laat aan DeGroesbeek.nl weten dat de zwaarst gemeten windstoot in Groesbeek 92 km/uur was. Dit was maandagochtend om 11:10 uur.

De website 112Groesbeek.nl maakt melding van een omgevallen boom op een huis aan de Generaal Gavinstraat. Wij raden u aan die website in de gaten te houden voor de laatste ontwikkelingen. In Heilig Landstichting was er ook sprake van stormschade en omstreeks 13:25 uur moest de brandweer naar de Stekkenberg.

Laatste zeer zware storm sinds 1990

Maandag was er op diverse plaatsen in het land sprake van windkracht 10 en 11. Het was de eerste zeer zware storm sinds 1990. Voor een zeer zware storm moet er minstens één uur lang windkracht 11 worden gemeten. Op Vlieland is kort na het middaguur zelfs windkracht 12, orkaankracht, gemeten. Daar haalden windstoten snelheden tot 150 km/uur. De laatste zware storm was in 2007.

Brandweer Amsterdam: “Blijf binnen”

De brandweer van Amsterdam roept inwoners op binnen te blijven. Een vrouw is op de Herengracht geraakt door een omvallende boom en overleden. Elders in het land raken mensen gewond door afbrekende takken. Ook in Groningen wordt men aangeraden niet naar buiten te gaan als dit niet nodig is.

Veel hinder in het verkeer

Mensen die de weg op moeten wordt aangeraden extra alert te zijn. “Voor alle verkeersdeelnemers is het lastig het stuur recht te houden maar ook afgebroken takken, afgevallen lading en andere rondvliegende troep is hinderlijk voor het verkeer,” zegt de ANWB. Door de storm was er maandagochtend ook sprake van een drukkere ochtendspits.

Bomen op het spoor

De NS heeft een aangepaste dienstregeling, maar kunnen niet voorkomen dat er veel vertragingen zijn. Het treinverkeer van en naar Amsterdam ligt zelfs helemaal stil. Dit alles door bomen op het spoor.

Verder worden er vluchten geannuleerd en veerdiensten geschrapt. De storm neemt naar alle waarschijnlijkheid rond 14:00 uur in kracht af. Het kan de rest van de dag nog wel hard waaien. Op social media komen er veel foto’s binnen van de schade die de storm aanricht.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, NU.nl, ANWBTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 oktober, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

IN ons mooien bos zijn ook veel bomen omgewaaid door de storm.hoeft er nou niet gekapt te worden STAATSBOSBEHEER.

knilles

Ongelooflijk.

Bertus

Je zal maar grote oren hebben…..

wpDiscuz