“Geen subsidie meer voor Wijnfeesten”

De Nederlandse Wijnfeesten moeten op eigen benen kunnen staan. Dit stelt Sociaal Groesbeek. De partij van fractievoorzitter Hans Peters dient donderdag tijdens het begrotingsdebat een motie in over dit onderwerp.

De Stichting Nederlandse Wijnfeesten heeft al jaren op rij subsidie ontvangen voor de organisatie van de Wijnfeesten, terwijl er volgens Sociaal Groesbeek alleen in het eerste jaar verantwoording is afgelegd aan de politiek. Dit jaar waren de Wijnfeesten wederom een succes en daarom vindt de partij het niet nodig dat het feest nog gesubsidieerd wordt.

“Het mag onderhand verwacht worden dat het feest financieel op eigen benen kan staan. Een ieder die tegenwoordig subsidie wil moet verantwoording afleggen en volgens het College wordt het steeds moeilijker om te bezuinigen”, schrijft Sociaal Groesbeek in de motie. In de motie wordt het College opgedragen om geen subsidiegelden (met uitzondering van het faciliteren) aan de Stichting Nederlandse Wijnfeesten te verstrekken en deze aan de algemene reserve toe te voegen.

Vorig jaar diende GroenLinks ook een Wijnfeesten-motie in. Frits Ankringa vroeg het college om alles in het werk te stellen om internationale activiteiten in Groesbeek, waaronder de Wijnfeesten, maar ook de DakRun te behouden. Het college nam de motie over en kwam als gevolg daarvan met een raadsvoorstel om extra geld vrij te maken voor toerisme. Dit voorstel is in maart aangenomen.

De moties en amendementen volgen elkaar in een snel tempo op. Het begrotingsdebat begint donderdag om 16:00 uur en duurt naar alle waarschijnlijkheid tot 23:00 uur. Die dag wordt de Programmabegroting 2014 vastgesteld. Tijdens deze avond wordt er ook over de ingezonden moties en amendementen gestemd. De documenten die bij de redactie bekend zijn, staan hieronder.

Moties en amendementen begrotingsdebat 2013

Begrotingsdebat 2013: Motie GroenLinks Kringloopwinkel Groesbeek (.PDF-bestand).
Begrotingsdebat 2013: Motie CDA kruispunt Nieuweweg/Zevenheuvelenweg (.PDF-bestand).
Begrotingsdebat 2013: Motie CDA uitstel sloop Kringloop-hal (.PDF-bestand).
Begrotingsdebat 2013: Motie CDA inzet burgers met uitkering (.PDF-bestand).
Begrotingsdebat 2013: Motie Sociaal Groesbeek zelfstandigheid Wijnfeesten (.DOC-bestand).
Begrotingsdebat 2013: Motie Sociaal Groesbeek Inzamel Tempex blik melkpakken (.PDF-bestand).
Begrotingsdebat 2013: Motie Sociaal Groesbeek Buurtpreventie Groesbeek 2014 (.PDF-bestand).
Begrotingsdebat 2013: Motie Sociaal Groesbeek Bankjes toeristen (.PDF-bestand).
Begrotingsdebat 2013: Motie VOLG Zebrapad Breedeweg (.PDF-bestand).
Begrotingsdebat 2013: Motie VOLG Watertappunten (.PDF-bestand).
Begrotingsdebat 2013: Motie VOLG aanpassing groen oude en nieuwe Drul (.PDF-bestand).
Begrotingsdebat 2013: Motie VOLG openbaar groen Breedeweg (.PDF-bestand).
Begrotingsdebat 2013: Motie VOLG vervanging openbaar groen De Horst.
Begrotingsdebat 2013: Motie VOLG Kringloopwinkel (.PDF-bestand).
Begrotingsdebat 2013: Motie PvdA Armoedebeleid (.PDF-bestand).
Begrotingsdebat 2013: Motie PvdA kosten zwembad (.PDF-bestand).

Begrotingsdebat 2013: Amendement CDA inzet straatcoach (.PDF-bestand).
Begrotingsdebat 2013: Amendement VOLG restauratie beeld St. Willebrordus (.PDF-bestand).
Begrotingsdebat 2013: Amendement VOLG kunst en cultuur (.PDF-bestand).

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 oktober, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 32 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
handy

HEHE ze snappen het geen alcohol promotie maar gezonde sport… nu eens kijken of ze mee gaan doen in Groot Groesbeek…

de nachtboswachter

HEEL goed voorstel HANS maar gaat dat ook lukken.de meesten gaan met wijn op naar bed en de wijn is er ook voorradig op ons gemeentehuis je pakt gelijk de moeilijkste zaak op dat word echt een probleem.neem aan dat je wel een ADVOCAAT bij de hand heb grapje.SUCCES HANS.

Reggie
Ik ben niet meteen tegen een subsidie, maar ben er zeker geen voorstander van over hij nu wordt gebruikt. En meteen borrelt dan de vraag over HOE hij nu word gebruikt, dit is koffiedik kijken, niemand weet het, totaal onoverzichtelijk. Gaat er ook subsidie naar die tent die daar staat ? Dit jaar zat Frank Boeijen er in. Wat is de verdeelsleutel van de uitbater van die tent ? Zo zijn er legio vragen die opborrelen als je de hele organisatie tegen het licht houd, dit wekt argwaan en wantrouwen, dus niet goed. Als er al subsidie verstrekt word, moet… Lees meer »
Hans1

De motie kruispunt Nieuweweg/Zevenheuvelenweg mag wat mij betreft worden verworpen omdat dit een totaal overbodige aanpassing zou zijn.
Deze kruising is veilig genoeg maar wordt door het toenemende verkeer alleen maar drukker. Gewoon een kwestie van beter opletten!
Door het makkelijker te maken voor weggebruikers om hier een rotonde neer te leggen zorgt dat ongetwijfeld voor nog meer sluipverkeer dat Groesbeek gaat gebruiken om nog sneller van A naar B te kunnen.
Gevolg is dat het centrum ipv minder dan meer belast zal gaan worden en gezien de huidige verkeersstroom is dat onacceptabel.

harry

Hans1 wat heeft dit met de wijnfeesten te maken??????

Groesbeek
mee eens! Subsidie intrekken per direct en al helemaal als die gasten ook nog eens geen verantwoording voor de uitgaven terugkoppelen. Maar ja, het moeilijke aan dit geval is dat de mensen wie er iets over te zeggen hebben het wijnfeest hoog hebben zitten en er alles aan zullen doen om dit gesubsidieerd te houden. Mijn idee; wijnfeesten verspreiden over de wijnboerderijen en de doorsnee Groesbeker er niet een week lang mee lastig vallen door al die onzinnige afsluitingen! Kom op man, een volle week het halve centrum afsluiten voor een paar kakkers met dasje en de pink omhoog, dat… Lees meer »
janssen

Kan ik ergens een overzicht vinden wat er door de gemeente Groesbeek allemaal aan subsidies uitgekeerd wordt.

Want het zijn natuurlijk niet alleen de wijnfeesten.

Ben hier wel eens nieuwsgierig naar.

Hans1

Harry, kom op man??
Er staan toch in dit bericht 5 moties vermeld!
Omdat de kop over de wijnfeesten gaat zou ik dus over de rest niets mogen zeggen?
Doe ff normaal aub en kijk eens wat verder dan je neus

ijsbeer
Eens met Hans1: de aanpassing kruispunt Nieuweweg/Zevenh.weg is totaal overbodig. Er is geen verkeersonveilige situatie. Maar de raad wil er nu een hoop geld aan verspillen op grond van een ‘gevoel van onveiligheid’ (zie een eerdere raadsvergadering, sommige raadsleden lijken zelfs te hopen op een ernstig ongeluk zodat ze toch gelijk krijgen, bah!). Raadsleden, waar zit jullie verstand?! Ga gewoon eens kijken op die kruising (nee, niet in de auto, maar te voet of als fietser). Er staat nooit een file, niemand hoeft langdurig te wachten om over te kunnen steken. Je moet natuurlijk wel uit je doppen kijken, maar… Lees meer »
Vraagje

Als we de wijnfeesten niet meer gaan subsidieren, gaan we dan ook alkoholische feesten in ons gesubsidieerd cultureel centrum verbieden?

de nachtboswachter

HANS PETERS men wacht duidelijk op een antwoord op de site en een toelichting van jou kant zowel van voorstanders en tegen standers.

henk h

hopelijk gaat de subsidie idd. stoppen. Allemaal zaken mensen die buiten de subsidie ook nog eens sponsers hebben. Wat hebben ze gedaan met die 100.000 euro die ze de afgelopen jaren hebben gekregen?
Beste nbw, ik denk dat zowel Hans als andere politieke partijen al eens iets hierover geschreven hebben, kijk in het archief en je kunt hierover de antwoorden en vragen vinden. Na de fusie zullen waarschijnlijk alle subsidie projecten onder de loep worden gehouden van alle MUG gemeentes.

www.hanspeters.eu
Ik kan wel reageren op 28 maart 2013 is er besloten dat de wijnfeesten zowel in 2013 als in 2014 subsidie krijgen. Aldus het College wordt het weerstandsvermogen minder, dit is nog ruim voldoende en is het steeds moeilijker om met concrete voorstellen te komen om te bezuinigen. Nou wat wil je nou nog meer, een wijnfeest moet haar eigen broek op kunnen houden. Wij zijn niet tegen het plaatsen van hekken en bebording etc. maar wel tegen subsidie. Helaas kon ik op 28 maart niet nee schudden vanwege trieste familieomstandigheden. Ja knikkers hebben al beslist, maar tijdens begrotingsbehandelingen kan… Lees meer »
kloeke

He he eindelijk goed bericht….ik vind dat subsidie voor zoiets een evenement moet zijn waar meerdere lagen van de bevolking iets aan hebben.die wijnfeesten zijn er voor een bepaalde groep mensen…sportevenementen mogen wat mij betreft ook subsidie krijgen zoals bv de dakrun.en ik zou weleens willen zien waar alle subsidies heen gaan zoals janssen zegt..en waar de gemeente het geld aan uitgeeft..kan je dat ergens vinden?

De groene vinger

Met de billen bloot zou ik zeggen ! Elke cent verantwoorden.

En grootspraak van Aantal werkplekken tot dus ver. Onderzoek instellen waar is de poen gebleven.

Er zijn wijnboeren die er meerdere bv,s op na houden dus poen hebben ze wel!

Kruimeltje

Waarom hebben we het hier nooit over de subsidie aan de voetbal clubs?
Dan praten we over tonnen /miljoenen in de afgelopen jaren.
Dan is de subsidie voor een wijnfeest maar kinderspel.

De groene vinger

@kruimeltje Er is een groot verschil tussen subsidie voor een club . Of dit voor een overde top ondernemer die zelf geen poen wil inversteren maar op kosten van de gemeenschap leeft

www.hanspeters.eu

Voor diegenen die willen puzzelen en kijken hoe het geld wordt uitgegeven: http://www.muggemeenten.nl/document.php?m=21&fileid=45924&f=036bed25ad654e2b5f4832c43ccbcaa9&attachment=0&a=1313

kloeke

Ik kom er niet op hans….forbidden staat er..hehehe

www.hanspeters.eu

Kloeke je tikt gewoon de website van de gemeente aan. Daarna kies je organisatie en bestuur, daar zie je links een vergaderschema. Klik daar 31 oktober aan en dan zie je de agenda. Klik vervolgens de productbegroting aan.

wpDiscuz