Stuurgroep wil gemeentenaam “MUG” behouden

Als het aan de stuurgroep herindeling ligt blijft de gemeente ook in 2015 “Millingen aan de Rijn, Ubbergen, Groesbeek” heten. Dit laat burgemeester Paul Wilbers van Ubbergen zondag in het programma “De Tafel van Twee” weten.

Berg_en_Dal_gem_Groesbeek
Referendum tussen deze twee namen op 19 november 2014. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Omroep Groesbeek is in het bezit gekomen van een anoniem “gelekt” document c.q voorstel van de klankbordgroep (alle fractievoorzitters van de MUG-gemeenten) waarin staat dat er een politieke lobby gestart moet worden om te voorkomen dat de gemeente in 2015 “Groesbeek” gaat heten. Dit komt omdat de drie gemeenteraden unaniem hebben besloten dat de werknaam voorlopig “Millingen, Ubbergen, Groesbeek” blijft. Het ministerie keurde dit om diverse redenen af, en koos voor de naam van de grootste gemeente. Daarmee wordt er volgens de klankbordgroep een democratisch besluit genegeerd.

Er is uiteindelijk besloten om een “pinnige” brief naar de minister te sturen. De brief moet nog verstuurd worden. Wilbers gaf aan niet blij te zijn dat het stuk is gelekt, maar gaf tegelijkertijd ook ook aan dat er andere stukken zijn “die veel erger zijn. Stukken waarin namen genoemd worden”.

Het referendum waarin men kan kiezen tussen twee gemeentenamen wordt overigens gewoon tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 19 november 2014 gehouden en niet in januari 2014. Dit was namelijk ook nog een optie die in het document vermeld stond, zodat in februari 2014 alles rond is. Het ministerie wilde ook meewerken aan zo`n opzet zodat de nieuwe gemeentenaam in januari 2015, het moment van de fusie, direct in kan gaan.

De kans dat de opkomst in januari, buiten de verkiezingen om, te laag is, is echter te groot en daarom ziet de politiek hier van af. Dit werd zondag in het praatprogramma duidelijk. De gekozen gemeentenaam is nu op 1 januari 2016 pas geldig, omdat het wijzigen van een gemeentenaam een jaar in beslag neemt.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 november, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 33 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
kloeke

Omdat er voorkomen moet worden dat de gemeente naam groesbeek gaat worden…

En dit gebeurt er dus achter de schermen…ik hoop dat men alles op alles gaat zetten om groesbeek als gemeentenaam gaat krijgen!!!
we zullen ze eens een lesje leren dat stelletje achterbakse…….bah

van ver af

een domocratisch wordt genegeerd volgens de klankbordgroep maar de groep doet niet anders want die negeren de inwoners van de 3 gemeente,s en dat zijn er ruw 30.000.laten we gewoon 19 novenber 2014 gaan stemmen en dan kijkken we wie de meeste stemmen krijgt dat in democratie .en niet zo,n groepje klankborders

Jannie

Die Paultje toch,,foei

Bah bah foei

André

Men wil wel de centen maar niet de naam van Groesbeek .
En dan toch weer via de achterdeur iets anders gaan verzinnen om maar van de naam Groesbeek af te komen , terwijl binnenlandse zaken anders heeft beslist .

Hans1

Stuurgroep wil gemeentenaam “MUG” behouden maar ik wil de stuurgroep niet behouden. Hoe kom ik er vanaf??

Bezorgde Groesbeker

Burgerinitiatiefvoorstel indienen.

Een wedstrijd uitschrijven voor een nieuwe naam nu het nog kan. Dit begint een beetje uit de hand te lopen.

www.hanspeters.eu

Waarom een wedstrijd PK? Het blijft gewoon Groesbeek als we met z’n allen gaan stemmen. Groesbeek is en blijft een mooie naam.

En als dit nu niet gebeurd? En als stemmen van millingen en ubbergen zwaarder wegen omdat ze kleiner zijn? Pak een leuke andere naam die geen negatieve emotie met zich meebrengt.

Realist

Iedereen die Groesbeek belangrijk vindt moet zijn stem laten horen wanneer de kans daar is, op 19 november 2014!

www.hanspeters.eu

Onzin dat stemmen ergens anders zwaarder wegen, iedere stem is evenveel waard en als wij Groesbekers massaal gaan stemmen is het gewoon Groesbeek. Iedere andere naam dan Groesbeek brengt negatieve emotie. Wat dat betreft heeft, Andre gelijk wel de poen maar niet de naam.

ijsbeer

@hanspeters: ‘iedere andere naam dan Groesbeek brengt negatieve emotie’.
Maar het lijkt er op dat in de andere 2 gemeenten juist de naam Groesbeek negatieve emotie brengt. Hoe dit oplossen? In een goed werkende democratie wordt er ook recht gedaan aan de belangen van de minderheid, het is niet alleen doorbeuken met ‘meeste stemmen gelden’.

Bezorgde Groesbeker

In Den Haag zitten democraties gekozen knappe koppen,en die beslisten dat het tot 1 januari 2016 Groesbeek moet zijn.
Nu is er een stuurgroep,(hoe die gekozen is???),die willen doorbeuken dat het voorlopig zeker geen Groesbeek mag zijn,zelfs niet voor 1 jaar,tot het referendum.De bij meerderheid gekozen naam zal het dan misschien worden.
Ik hoor er ook niets meer over dat de gekozen naam in het referendum als advies zou gelden en dat de nieuwe gemeenteraad deze niet perse over neemt.
Maar in Den Haag zou men zeggen;inwoners,gaat u allen rustig slapen wij hebben alles onder controle.

www.hanspeters.eu
Precies bezorgde Groesbeker over dat advies en de overname daarvan ben ik heeeeeeeeeeeel bezorgd. Tja IJsbeer ik denk dat jij redelijk op de hoogte bent. Toch beuk ik wat mij betreft door voor de naam Groesbeek. Begin niet over een minderheid, want toen Millingen de artikel 12 status had vonden ze het geen probleem om gemeente Groesbeek te worden, pas nu dat Ubbergen aangesloten is, is de naam een probleem. De meerderheid in de raad van Groesbeek heeft toch ook niet geluisterd naar een minderheid die tegen de fusie is. Ze waren nog niet eens bereid om te vragen aan… Lees meer »
de nachtboswachter

ZO lek als een mandje vraag mijn af waar het lekt paultje dan moet je ook met namen over de brug komen.

Frans

Hoezo wel de poen en niet de naam? Welke poen? Die van Groesbeek die nu verdwijnt in het dorpshart?
Straks begint de nieuwe gemeente gewoon met een nieuwe naam en een nieuwe begroting…. Nieuwe ronde, nieuwe kansen…
En m.i. Is kiezen tussen Groesbeek en Berg en Dal sowieso geen goed idee, dan blijven er alleen maar verliezers. Een wedstrijd uitschrijven over een nieuwe gemeentenaam, zodat op meerdere namen gestemd kan worden heeft mijn voorkeur.

kloeke
Nee frans van die begroting hebben we nog winst.voor de volgende jaren op verlies mede door de fusie…..en wie zijn er straks de pineut…? Juist ja wij…wij kunnen dat gat gaan dichten met in groesbeek hondenbelasting en dergelijke, nu zeggen ze nog dat het niet gaat gebeuren maar let op mijn woorden…door intressant gedoe van de “hoge” heren worden wij de dupe. Groesbeek is groesbeek en blijft groesbeek! Zo niet trek de stekker maar uit de fusie…..maar dat is al te laat….vrees ik. En frans als je mag kiezen tussen groesbeek of berg en dal heb je altijd winnaars, ik… Lees meer »

Inderdaad Frans ik snap niet waarom ze dat niet doen. Stug blijven doorhameren op die 2 namen die onbespreekbaar beginnen te worden is dom. Referendum kost veel geld en je schiet er niks mee op. Ja je hebt een naam, maar dat blijft nog doorzeuren in de samenleving. Is vaker gebeurd bij fusies.

www.hanspeters.eu
Nou Frans Groesbeek heeft nog zo’n 28 miljoen in de algemene reserve en dan spreek ik niet over een bestemmingsreserve. In een huwelijk trouw je ook met of zonder gemeenschap van goederen in de fusie moet dit met. Meestal pak je in een huwelijk de naam van je partner. Groesbeek dus, wat de gemeenteraad had moeten doen en daar ben ik mede schuldig aan was beter opletten toen de ambtelijke samenwerking van start ging. Ik ben altijd hierin kritisch geweest, maar heb niet opgelet dat de ambtenaren op de loonlijst van Groesbeek kwamen. Dat zijn er meer die daar niet… Lees meer »
wpDiscuz