Nieuwe functie voor voormalig Schoonoord

Het voormalige Schoonoord aan de Kerkstraat in Groesbeek krijgt een nieuwe bestemming. Met ingang van 1 december vestigt Pluryn hier een groep van negen jongvolwassenen. Dit is bevestigd door Pluryn.

Bezorgde buurtbewoners

DeGroesbeek.nl publiceerde eind oktober een bericht over een nieuwe functie van Schoonoord. Buurtbewoners waren bezorgd over het feit dat er cliënten met een psychische beperking hun intrek zouden nemen. De lokale politieke partij Sociaal Groesbeek stelde raadsvragen om hier duidelijkheid over te krijgen, waarna Pluryn een persbericht heeft uitgegeven om onzekerheden weg te nemen. De plannen zouden namelijk nog erg vers zijn.

Kemnade

De nieuwe bewoners ondergingen bij Kemnade aan de Nijmeegsebaan een intensieve behandeling en zijn toe aan een volgende stap. In de nieuwe voorziening worden zij begeleid naar deelname aan de samenleving. De nieuwe bewoners krijgen 24-uurs zorg. De Pluryn-locatie Kemnade biedt intensieve zorg aan jongvolwassenen met een licht verstandelijke handicap en ernstige gedragsproblemen. Vaak hebben ze ook nog psychiatrische, leer- of sociale problemen. De aanpak van Kemnade blijkt succesvol. Eerder stroomden al meerdere cliënten door naar verschillende woonlocaties van Groesbeekse Tehuizen in Groesbeek. Ook zijn al enkele cliënten van Kemnade werkzaam in Groesbeek.

Schoonoord

Schoonoord bood voorheen onderdak aan ouderen met een verstandelijke handicap en geriatrische klachten. De bewoners zijn na de zomer verhuisd naar nieuwbouw in de Nijmeegse wijk Hatert. Sindsdien staat het gebouw van Pluryn leeg. Na een lichte verbouwing is het pand op 1 december klaar voor zijn nieuwe functie.

Uitleg Kemnade-manager Marcel van Schaik

“De cliënten die hier komen wonen, zijn duidelijk toe aan meer zelfstandigheid. Het wordt een gemengde groep van zowel mannen als vrouwen, met uiteenlopende problematiek. Natuurlijk kijken we zorgvuldig wie ervoor in aanmerking komt. Zo mag er bijvoorbeeld geen sprake zijn van een verslaving. Ook moeten ze een dagbesteding hebben in de vorm van werk of een opleiding. We zijn ervan overtuigd dat dit kan in de samenleving”, aldus Kemnade-manager van Schaik. Pluryn acht de locatie Schoonoord uitermate geschikt voor deze doelgroep: vlakbij de kern van Groesbeek en toch redelijk beschut.

Maximaal 24 personen

In het voormalige Schoonoord krijgen de cliënten de beschikking over twee kamers per persoon, waar ze zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. Er is 24 uur per dag begeleiding aanwezig. Doel van Pluryn is de groep in fases te laten groeien tot maximaal 24 personen.

De bezorgdheid omtrent deze clienten wordt versterkt door het feit dat er in Groesbeek de laatste maanden discussie is ontstaan over de komst van een Centrum voor Psychisch Herstel (CPH) bij zwembad De Lubert.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, Pluryn.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 november, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 16 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

VAN schaik woont zeker achteraf van alles weg.

Kwebbel

Maar de vraag blijft natuurlijk, is er in het bestemmingsplan rekening gehouden met veranderende doelgroepen? Waarom moet er weer eerst onrust ontstaan voordat er sprake is van enige informatie en gaat het hier nu wel of niet om cliënten met een psychische beperking die een strafblad hebben? De term “uiteenlopende problematiek” kan natuurlijk van alles zijn.

www.hanspeters.eu

Kwebbel, ik ben het met je eens. Ik ben dan ook erg benieuwd of ik weloverwogen en zinnige antwoorden krijg op mijn vragen, of dat het zoals gebruikelijk niets zeggende antwoorden zijn. Voor alle duidelijkheid ik ben niet tegen de komst van lichte cliënten, maar wel tegen de komst van voormalig TBS’ers. Overigens zijn dat in een kliniek ook cliënten. Nog even afwachten voor alle duidelijkheid, deze cliënten hadden er al gezeten, indien er geen vragen gesteld waren. We moeten in Groesbeek af van die stille ons kent ons instelling.

patrice

Kwebbel,ook ik ben t met je eens. T zijn dus geen echte lievertjes die ze daar willen/gaan plaatsen.Voor zover ik weet is de (rustige) BUURT niet goed geinformeerd over deze
groep mensen. In die omgeving zijn nog al veel jonge gezinnen en wat denk je van de uitstappjes met kinderen en kleinkinderen na T dierenweidje????? Tegenwoordig hoor je de gekste dingen!Mijn vraag is dan ook… Wat doet die groep mensen als ze klaar zijn met hun dagbestedeing??Weekendjes???

buurtbewoner

Fijn voor omwonenden om dit botweg in de krant te moeten lezen, zonder dat Pluryn eerst eens in gesprek gaat met de buurt.
Mijn vragen:
– Wat is de achtergrond van deze clienten? Welke zorgindicatie? TBS?
– Ernstige gedragsproblemen: wordt bedoeld gewelddadig, agressief?
– 24-uurszorg of 24 uur per dag begeleiding aanwezig? Kunnen de clienten vrij in/uitlopen of is er buiten altijd begeleiding bij?
– Wat zijn de risico’s voor omwonenden?

oud medewerker
Op deze manier informeren Pluryn en de gemeente Groesbeek tegenwoordig de omwonende. Groesbeekse Tehuizen is al meer als 70 jaar een begrip en deel van Groesbeek. En de Groesbeekse gemeenschap accepteerde de cliënten en was gewend aan de cliënten van de Groesbeekse Tehuizen. Maar met dit soort veranderingen door Pluryn. Zal de Groesbeekse gemeenschap zich steeds meer gaan verzetten tegen Pluryn. Dit kan toch niet in een democratisch land. Hebben wij burgers/aanwonende dan geen inspraak hierin? We hebben niets tegen de cliënten met een beperking. Maar Pluryn geef dan een informatieavond en informeer de Groesbeekse gemeenschap. En niet met zo’n… Lees meer »
patrice

Er zullen wel een paar mensen belang hierbij hebben,dat zijn zeker niet de buurtbewoners,maar de HOGE dames en heren bij pluryn…Handtekeningactie is waarschijnlijk te laat,maar mijn steun hebben ze!!!!!

Jeuh

Schijnbaar lopen er al zulke inwoners rond, waar je niets over hoort, dus zo erg misdragen die zich niet.

de nachtboswachter

EEN protest mars door het centrum of bij het gemeentehuis straks word er niks meer gevraagd aan ons burgers daar kan men dan tegen stemmen.zaag maar eens een boom om of je doet iets aan je huis weten ze je wel te vinden.

Realist

Het lijkt hier af en toe wel een volksgericht. Niet gehinderd door enige kennis van zaken worden de meest wilde conclusies getrokken. Mensen worden bij voorbaat afgeschilderd als gevaarlijk, zonder dat iemand weet om wie het gaat. Wat een bekrompenheid.

kloeke

@realist.dit zijn vragen die bij mensen opkomen omdat het allemaal een beetje stilletjes geregeld word en ze maken zich zorgen.niemand word bij voorbaat afgeschilderd als gevaarlijk.

Realist

@kloeke, er wordt echt al geconcludeerd dat het geen lieverdjes zijn. Er wordt gevraagd of het mensen zijn met een TBS indicatie. Alsof Pluryn zelf zo’n indicatie mag geven en/of Schoonoord daar geschikt voor is. Nee dus. Verder wordt er, en dat is een goed recht, gevraagd de personen een strafblad hebben. Als mensen met een strafblad, als dat al zo is, nergens zouden kunnen wonen kan ik je garanderen dat er in elke straat een of meer woningen leeg komen te staan.

In de eerste plaats zou het gebouw niet meer van deze tijd zijn, het moest afgebroken worden, en daarom moesten de andere cliënten naar Nijmegen. Maar omdat nu de prijzen van de grond zoveel zijn gedaald heeft pluryn deze plannen ontwikkeld. En wat de heer van Schaik bedoeld met verbouwingen, weet ik niet maar er is niets veranderd, wel ontruimt. En de medewerkers van Pluryn mogen niets zeggen dit werd in de vergaderingen mede gedeeld, vooral niet in de buurt, algehele embargo op straffen van ontslag. En natuurlijk moeten deze cliënten weer geïntegreerd worden, maar waarom niet op de plaats… Lees meer »
kloeke

@realist, de mensen maken zich zorgen over de clienten die daar komen, het licht aan de indicatie welke patienten het zijn.is het 1 van de gevallen of meer zoals sommige denken (ex gedetineerden) dienzullen daar ook niet komen omdat ze last van zweetvoeten hebben. De moordenaar van koen buitelaar was ook een ex gedetineerde…….ik bedoel maar…

buurtbewoner
@realist: dit heeft niets met bekrompenheid te maken. Iedereen die zijn straf heeft uitgezeten, heeft recht op terugkeer naar de samenleving. Pluryn creeert zelf de onrust, doordat ze geen volledige openheid van zaken geeft. In het bos op de Muntberg/Westerhelling zitten bijv. ook mensen met een verstandelijke beperking die zeer agressief kunnen worden. Die komen echt niet zomaar naar buiten naar de dagvoorziening (hoop ik). Ik ken een geval van een client daar die heftig in elkaar geslagen is door een agressieve medebewoner. Het gaat mij vooral om de vraag of de nieuwe bewoners van Schoonoord zonder begeleiding op straat… Lees meer »
de nachtboswachter

ALLES wat naar groesbeek komt is op anderen plekken uit gedaan.dat noemt men niks mee te beginnen maar PLURYN moet eerlijk zijn zeker de gemeente groesbeek .stem straks op een eerlijke partij die de dingen naar buiten durft te brengen.SOCIAAL GROESBEEK.

wpDiscuz