Wetsvoorstel MUG-fusie ingediend bij Tweede Kamer

De Raad van State heeft het voorstel om een nieuwe MUG-gemeente te vormen ingediend bij de Tweede Kamer. Hiermee is de herindeling weer een belangrijke stap verder in het officiële herindelingstraject.

Logo_MUG_DG1

Herindeling bijna rond

De ministerraad heeft afgelopen september al ingestemd met de fusie en heeft toen het herindelingsadvies doorgestuurd naar de Raad van State. De Tweede Kamer zal naar verwachting in februari 2014 / maart 2014 over de fusie stemmen. Na de Tweede kamer volgt nog de Eerste Kamer. Als beide kamers akkoord zijn, dan is de herindeling per 1 januari 2015 een feit.

Geen representatief onderzoek, wel goede communicatie

Het kabinet constateert dat er geen sprake is geweest van een representatief onderzoek naar het maatschappelijk draagvlak. Toch zijn de inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen volgens het kabinet voldoende bij het proces betrokken. Er is door de drie gemeenten via verschillende kanalen geregeld gecommuniceerd over de herindeling en tot slot was een groot deel van de zienswijzen positief of had men geen mening (129 van de 191). Van de 62 negatieve zienswijzen kwamen er 58 uit Groesbeek.

Naamgeving

In het wetsvoorstel staat dat de nieuwe gemeente “Groesbeek” zal heten. “Tijdens inloopbijeenkomsten in april 2013, waar de door de stuurgroep en klankbordgroep voorgestelde naam «Berg en Dal» werd voorgelegd, kwam naar voren dat het beperkt aantal aanwezigen in Millingen aan de Rijn en Ubbergen het voorstel voor «Berg en Dal» steunde, terwijl de bijna 500 aanwezigen in Groesbeek juist weerstand tegen deze naam en een voorkeur voor «Groesbeek» hadden”, staat er in de memorie van toelichting.

Het kabinet heeft begrip voor het besluit van de drie raden om tot het compromis “MUG” te komen, maar volgt het Beleidskader gemeentelijke herindeling. Dit houdt in dat de naam van de grootst betrokken gemeente in het wetsvoorstel wordt opgenomen. De stuurgroep herindeling en een groot gedeelte van de klankbordgroep willen echter de naam “Millingen aan de Rijn-Ubbergen-Groesbeek” behouden.

Documenten

Bij het wetsvoorstel horen enkele documenten. Deze staan hieronder:

PDF: Herindeling MUG: voorstel van wet
DOC: Herindeling MUG: advies Raad van State
DOC: Herindeling MUG: nader rapport
PDF: Herindeling MUG: Koninklijke boodschap
PDF: Herindeling MUG: memorie van toelichting

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, MUGHerindeling.nlTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 november, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

WAT een gedoe allemaal blijf gewoon GROESBEEK.

www.hanspeters.eu

Nou dan toch maar stiekem hopen dat het kabinet valt voor februari. Al moet ik wel zeggen dat ze al wat zeggen over het onderzoek, maar hoe zou dat toch komen? Precies ja herindeling was geen thema tijdens de raadsverkiezingen in Groesbeek. Ik vind nog steeds dat wij als Groesbeekse raadsleden geen mandaat hadden van de kiezer. Dus misschien toch de kamer verwittigen, met z’n allen?

de nachtboswachter

HET MOET NU VALLEN DE SCHADE IS AL GROOT GENOEG

kloeke

Groesbeek en anders niets!!

den millingse

beste groesbeekse mensen
ik ben het helemaal met jullie eens
millingen aan de rijn

den millingse

millingen aan de rijn
gem groesbeek

wpDiscuz