[Foto’s] Poppy Day 2013 in Groesbeek

Maandag heeft een herdenkingsplechtigheid op de Canadese Begraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek plaatsgehad. Dit ter gelegenheid van ‘Poppy Day’.


Poppy Day (Klaproosdag) 2013 in Groesbeek. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Poppy Day, ook wel Klaproosdag genoemd, is de herdenkingsdag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Vooral in Groot-Brittannië, Canada en België en in toenemende mate ook in Nederland wordt rond 11 november, de dag waarop in 1918 de wapenstilstand werd getekend, stilgestaan bij de slachtoffers van alle oorlogsgeweld.

Op de Canadese begraafplaats liggen ruim 2.600 Canadese militairen begraven die streden en vielen in het Nederlands-Duitse grensgebied in het laatste oorlogsjaar. Er werden kransen en bloemen gelegd door o.a. Canadese militairen die momenteel gelegerd zijn in het Duitse Geilenkirchen, het Bevrijdingsmuseum en het College van B&W.

De symboliek van de klaproos is afkomstig van John McCrae, een militair arts afkomstig uit Canada, die het beroemde gedicht Flanders’ Fields schreef voordat hij zelf sneuvelde. Hij beschreef hoe de klaprozen bloeiden op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog en vroeg aan de lezers de fakkel van de strijd tegen de vijand van de gesneuvelden over te nemen en de strijd voort te zetten, zodat de doden konden rusten. Zo werd de klaproos het symbool van de hulp aan de slachtoffers, invaliden en hun nabestaanden van oorlogsgeweld.


Foto’s met dank aan Piet Spanjers!

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 november, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Jannie

Altijd indruk wekkend deze herdenkingen. Never forget.

de nachtboswachter

PIET mooi vast gelegd Poppy day.

treintje

mooie foto’s piet

Op omroep Gelderland werd even langs de neus gezegd dat alle Groesbeekse jeugd-scholen waren uitgenodigd, maar hiervan niemand is komen op dagen. Slechte reclame voor roesbeek en de scholen.

Piet.

Jan,als mensen de school vragen voor 1 dagje vrij omdat vader of moeder voor enkele maanden op missie moet voor defensie,dan mag dat niet van de schoolinspectie,dus zullen de scholen nu ook wel deze dag onderwijs niet willen missen.
Op een woensdagmiddag of in het weekend is het geen probleem.
De jeugd is vaak aanwezig als er iets op het Canadees kerkhof te doen is.

www.hanspeters.eu

Misschien heb je gelijk Piet. Voor zover ik het begrepen heb is Nederland niet direct betrokken geweest bij deze oorlog. Misschien is dat wel de aanleiding van de geringe opkomst?

wpDiscuz