[Update] Raad neemt besluit over CPH Groesbeek

De Groesbeekse gemeenteraad zal deze maand een besluit nemen over de komst van een Centrum voor Psychisch Herstel (CPH) Groesbeek. Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt wordt het bestemmingsplan “De Lubert” op 28 november gewijzigd vastgesteld.

De eerste stap naar de komst van een CPH werd eind maart gezet. Het plan werd door de Groesbeekse raad goedgekeurd, alleen VVD en CDA waren toentertijd tegen. Doordat een werkgroep fel tegen de komst van zo`n centrum is, zijn er tijdens de inspraakperiode en zienswijzefase diverse negatieve reacties binnen gekomen.

Wijzigingen ten opzichte van voorontwerp

Het plan is qua opzet en programma niet gewijzigd, maar wel verder “uitgekristalliseerd”, blijkt uit het raadsvoorstel. Een aantal wijzigingen tussen het voorontwerp en het definitieve ontwerp staan hieronder. Het definitieve ontwerp heeft van augustus tot oktober ter visie gelegen.

Bestemming gemengd
In het voorontwerp waren de binnen deze bestemming opgenomen functies uitwisselbaar tussen het huidige en het te realiseren gebouw. Nu zijn de zorgfuncties enkel mogelijk in de nieuwbouw waardoor het bestaande gebruik in de huidige bebouwing wordt voortgezet. Dit biedt meer zekerheid
voor de aangrenzende eigenaren van de vakantiehuisjes. Ook is het aantal zorgeenheden op 64 gemaximaliseerd.

Geen zware zorg
Men was ongerust over de mogelijkheid dat er in het CPH cliënten zouden verblijven met zware psychische problemen. De definitie van zorgeenheid is in het gewijzigde bestemmingsplan verscherpt. Nu blijkt uit de definitiebepalingen dat er maximaal 10 weken verbleven mag worden. Daarnaast kent het bestemmingsplan geen binnenplanse afwijkingsprocedure om zwaardere zorg mogelijk te maken. Met andere woorden, het bestemmingsplan staat zware zorgverlening niet toe. Daarnaast geldt dat permanente bewoning expliciet wordt uitgesloten.

Verkeer en parkeren
Er is een extern onderzoek uitgevoerd naar de parkeerbehoefte en de verkeersgeneratie. Dit heeft geleid tot een hernieuwde parkeerbalans. Uit het onderzoek blijkt verder dat de bestaande toegangsweg voldoende capaciteit heeft om het verkeer af te wikkelen.

Onjuiste standaardbrief

Diverse personen zijn met een standaardbrief langs de deur gegaan om handtekeningen te verzamelen tegen het bestemmingsplan. Uiteindelijk hebben 103 Groesbekers hier hun handtekening onder gezet. Volgens het college bevatte deze brief enkele onjuistheden, waardoor ondertekenaars min of meer op het verkeerde been zijn gezet. De zienswijzen leiden dan ook niet tot een grote wijziging of andere inzichten.

1 wijziging

Op één punt stelt het college voor het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen. Dat betreft de gewenste verbinding tussen de twee hoofdgebouwen, over de toegangsweg tot het achtergelegen villapark. In de regels was opgenomen dat de doorgang minimaal 3 meter hoog dient te zijn. Dat is te weinig hoogte voor vrachtverkeer en na overleg met de initiatiefnemers wordt dan ook voorgesteld om de vrije doorgangshoogte op tenminste 5 meter vast te stellen.

Als de raad het gewijzigde bestemmingsplan definitief vaststelt, is er nog wel mogelijkheid om bij de Raad van State beroep in te stellen. Als daar geen gebruik van wordt gemaakt is de komst van een CPH zeker. Het centrum wordt waarschijnlijk in 2015 in gebruik genomen.

Update 13-11-2013, 20:15 uur
Inmiddels staat het zienswijzenverslag (29 pagina’s, met reactie van de gemeente) ook online. Zienswijzenverslag De Lubert (.PDF-bestand).

Update 19-11-2013, 18:15 uur
Volgens de agenda wordt dit veelbesproken onderwerp op 28 november eerst in de carrousel behandeld. Deze vergadering begint om 19:00 uur in de Groesbeekse raadszaal en duurt tot ongeveer 19:45 uur. De gemeenteraadsvergadering waarbij definitief een besluit wordt genomen over het raadsvoorstel (B61) begint om 20:45 uur.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, Raadsvoorstel (B61) Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 november, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 64 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Jannie

Aha er word daar dus nog even flink gesteggeld. Hoop snel meer te weten te komen.We hopen snel op t goede been gezet te worden.

Word dan ook gelijk schoonoord besproken? Hier komen ook dezelfde mensen. Hoe is de bestemmingsplan van schoonoord?

Hoor hier helemaal niets over en de gemeente belt niet terug!

willem

@V: volgens mij komen op Schoonoord (licht verstandelijk beperkt, ernstige gedragsproblemen) andere clienten dat bij de Lubert (categorie overspannen mensen).
Ik heb gehoord dat er op Schoonoord op 7 december a.s. een soort inloopbijeenkomst wordt gehouden waar buurtbewoners hun vragen mogen stellen. Bestemmingsplan zal wel niet gewijzigd hoeven te worden, want ik vermoed dat het soort zorg en clientenbestand niet uitgebreid beschreven is in het bestemmingsplan. Voorheen verbleven er permanent mensen in deze zorginstelling en dat zal straks in principe niet wijzigen. Bij de Lubert is wel een nieuw bestemmingsplan nodig.

Realist

@V: de bestemming voor Schoonoord is al sinds jaar en dag ‘BW’ dat wil zeggen: ‘Bijzondere Woonvorm”. De eerdere doelgroep was passend binnen die bestemming en de komende doelgroep ook. Een en ander is via de website gewoon op te zoeken.

de nachtboswachter.

DE gemeente weet alles bel ze wat meer op hebben ze ook wat te doen.

www.hanspeters.eu

IK ga die dingen niet opzoeken via de website realist. Ik denk zonder al teveel weg te geven dat deze gemeente fout zit met het CPH. En in ieder geval woongenot moet garanderen voor de omgeving van Schoonoord.

Sprookje

Hoeveel schuift het?

kloeke

Kliekjespolitiek in groesbeek……leg dan ook eens uit wat er fout aan die brief was voor die handtekeningen? ??? Ik heb namelijk ook getekend en ik weet niet wat er fout aan is? Dit hele stuk is zo omslachtig als maar iets..mij is niets duidelijker geworden van dit bericht alleen dat het aan alle kanten stinkt!! Kom op gemeente ik wil feiten zien..en niet dit slap gelul!…Kliekjespolitiek is het…frans.b sjaak. T en harry.k.

www.hanspeters.eu

Precies met die brief was niets mis of fout. Nee het is geen kliekjespolitiek het is macht en soms ook ons kent ons politiek. Ik weet dat niet iedereen gelukkig is met mijn uitspraken in deze maar ik ben niet blind. Ik heb Schoonoord aangekaart en heb mijn bedenkingen geuit bij het CPH en gelukkig zonder te pochen, zien een heleboel mensen dat dingen rammelen in Groesbeek. Ik kom uit een gezin dat het niet altijd even makkelijk had en waarom is te lezen op mijn blog. Daardoor heb ik misschien een andere kijk op politieke onderwerpen.

@willem: bedankt voor de info. Had van pluryn wel een antwoord gehad. Ben benieuwd wat het gaat worden. Ik kreeg de info dat hier mensen kwamen met een lichtverstandelijke handicap en ernstige gedragsproblemen.

De patienten hebben vaak ook psychiatrische En of sociale problemen zo valt te lezen in hun persbericht.

ik begrijp dat deze mensen ook onderdak nodig hebben, alleen ik kan totaal niet begrijpen dat deze patienten dicht bij het dorp / woonkern komen te zitten.

kloeke

Als reaktie op de zienswijze…….wa een gelul.95% is niet objectief. een paar mensen beslissen waar er veel op tegen zijn.

knilles

…gelukkig zonder te pochen…? Is dat opscheppen dat je nooit opschept ?

kloeke

@knilles…als je niks te zeggen hebt, zeg dan niks.

Kruimeltje

Die Knilles toch! Zit je nu Hans te stangen? Hij bedoeld het zo goed.

kloeke

Deze maand neemt men een besluit…..is toch al besloten…..

www.hanspeters.eu

Kloek de kans is groot van wel. De coalitie heeft nog nooit echt tegen een voorstel van het College gestemd. Dualisme in Groesbeek is ver te zoeken.

kloeke

Dat bedoelde ik dus met kliekjespolitiek hans……ze hebben schijt aan de burger.en het zal wel nu erdoor gedrukt worden, ik zou wachten tot na de verkiezingen…en niet met een tussenpaus en wethouder (s)die volgend jaar ermee stoppen…zet ze in de kerk op de horst!!!

kloeke

Wie wil het..belgers…wie regelt het…thijssen..ik heb die zienswijze helemaal gelezen…man man dit kan toch niet!! Hoe kunnen ze hier mee wegkomen? Ze zeggen wel welke mensen hier niet kosen..maar welke wel? Als ik lees wat er niet komt blijven er alleen gezonde mensen over…

Marcel Poelen
Ook ik heb als bezwaarmaker de antwoorden op de zienswijzen gelezen. Daar straalt wel arrogantie & machtspolitiek van B&W van af. Hulde aan iedereen die zijn nek heeft uitgestoken met netjes geformuleerde vragen & bedenkingen over dit CPH plan of geluisterd heeft en een bezwaarschrift mede heeft ondertekend. Sinds de massale bezwaren tegen het voorontwerpbestemmingsplan zijn er wel een aantal uitingen van intimidatie waargenomen die ik en velen met mij walgelijk vinden. Belgers heeft de oprit van het Villapark versmald tot de helft. Bedreigde enkele eigenaren van huisjes met afsluiting van het drinkwater, gelukkig is dit met juridische argumenten verhinderd.… Lees meer »
pieter jan

Straks is de zorg voor de gemeente Groesbeek een heeeel grote zorg. . De huidige coalitie bestaat uit klapvee met eenzichzelf supérieur benoemd pluche onder de stoicijnse leiding van opperpriester Sjaak Thijssen. Raad wordt rend wakker.
De coalitie dendert voort niet gehinderd door de mogelijke ellende wie er straks voor Groesbeek volgt. En dan is het verhaal, dat hebben wé allemaal niet kunnen voorzien.

wpDiscuz