Groesbeek tegen proefboringen schaliegas

De Groesbeekse gemeenteraad verzoekt het college om alles in het werk te stellen, wat binnen de mogelijkheden ligt, om proefboringen naar schaliegas in Groesbeek te voorkomen. Dit is donderdagavond tijdens de raadsvergadering besloten.

Het ministerie wil de weg vrij maken voor de winning van schaliegas in Nederland. Schaliegas is aardgas dat wordt gewonnen uit schalie. Groesbeek is volgens GroenLinks één van de gemeenten waar schaliegas in de ondergrond aanwezig zou kunnen zijn. Het kabinet heeft onlangs besloten dat er een onderzoek komt naar alle locaties in Nederland waar proefboringen kunnen plaatsvinden. Dat onderzoek duurt echter nog 1,5 jaar.

“Er zijn vele boringen nodig voor het winnen van schaliegas en dit kan een gevaar zijn voor de volksgezondheid en -veiligheid”, stelt GroenLinks. Mogelijk is er bij boringen sprake van verontreiniging van het grondwater en het weglekken van giftige gassen. Het vergroot tevens de kans op aardbevingen. Over de exacte risico’s is nog niet veel bekend.

Groesbeek wil duurzame, schone, energie verder ontwikkelen en boringen passen hier niet bij. Het besluit van de raad komt naar aanleiding van een motie die werd ingediend door GroenLinks. De motie werd gesteund door de gehele raad: 16-0 (Rob Verheijen, CDA, was afwezig). “De winning van schaliegas is in de gemeente Groesbeek niet gewenst”, zeggen de politici in het heuveldorp.

De gemeenteraad wordt door het college op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.


Stichting Schaliegasvrij Nederland en GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren hebben het nieuws uit Groesbeek ook opgepakt.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichten

  • Geen gerelateerde berichten


Tags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 november, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Anne

Goed besluit, dat is echt een zeer risicovolle wijze van energie winnen. Moet we dus niet aan mee willen werken.

tova

Ik hoop dat de gemeenteraad bij de afwijzing blijft en niet zwicht voor geld. NIEMAND WIL SCHALIEGAS

de nachtboswachter

ZEKER niet maar als ze geld ruiken op ons gemeentehuis.maar ja wat ze vandaag zeggen zijn ze morgen al weer kwijt ze zullen wel eerst gaan kijken wat het op gaat brengen en dan in eens komen ze er mee naar buiten met een mooi verhaaltje uit hun fabeltjes krant zonder eerst naar de burgers geluisterd te hebben dat blijkt wel uit hun geheime achterkamertjes politiek.

Henny.

Van mij mag het schaliegas.
We moeten toch ergens op stoken.

De groene vinger

Schijtgas hebben onze wethouders zelf genoeg kwestie van slang er in !

Kruimeltje

Nu nog wachten dat we ook een nucleair vrije gemeente worden.

wpDiscuz