Aantal drugsgerelateerde incidenten Groesbeek stabiel

Het aantal drugsgerelateerde incidenten in de gemeente Groesbeek blijft ten opzichte van vorig jaar ongeveer gelijk. Dit blijkt uit een voortgangsrapportage.

Aantal incidenten sinds 2010 wel gestegen

In 2013 kwamen er tot aan oktober 27 meldingen van drugsgerelateerde incidenten binnen. Het betreft dan vooral meldingen van de overlast die ontstaat door het gebruik van drugs. De prognose is dat het totaal aantal meldingen dit jaar nog op zal lopen naar 36, één minder dan in 2012. In 2010 lag dit aantal beduidend lager: 11. “De intensivering van de drugsaanpak kan er ook voor zorgen dat de inwoners van onze gemeente de organisaties beter weten te vinden en er zo een vertekend beeld optreedt”, stellen onderzoekers. Het aantal meldingen van onwel wordingen door GHB-gebruik is gevoelsmatig afgenomen.

Aanpak drugsgebruik 2013-2014

De gemeente Groesbeek doet er alles aan om de drugsproblematiek in met name Groesbeek zelf aan te pakken. Er is in samenwerking met andere organisaties voor de jaren 2013 en 2014 een plan van aanpak opgesteld om drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan. De politie, de gemeente, Stichting Welzijn Groesbeek (SWG), Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), IrisZorg en Ouders voor Ouders zullen er ook in 2014 alles aan doen om het drugsgebruik in Groesbeek terug te dringen. Zo worden er bijeenkomsten georganiseerd, zijn er preventie activiteiten en komen er persberichten in de media over de genomen acties omtrent dit onderwerp. Het onderwerp moet daarmee uit de taboesfeer worden gehaald.

Handhaving

Wat handhaving betreft onderzoekt men de mogelijkheid om een drugshond in te zetten. Politie, jongerenwerk en gemeente bespreken regelmatig de plekken in Groesbeek die aandacht vragen. Groepen worden in kaart gebracht en gemonitord. Bureau Halt gaat naast het project “Boete of Kanskaart” nu ook aan de slag met een “Light”-versie daarvan. Jongeren die anders alleen een boete zouden krijgen, krijgen dan ook een ondersteuningstraject aangeboden. Met Halt wordt gesproken om deze versie ook uit te breiden naar de aanpak van drugsgebruik.

Geen straatcoach

De gemeenteraad steunde tijdens het begrotingsdebat in oktober een motie van het CDA over het inzetten van een zogeheten straatcoach. Het college is nu van mening dat het opstarten van zo`n project geen goed idee is. B&W ziet liever dat de uren van de huidige uitvoerende organisaties (additioneel politietoezicht, jongeren- en opbouwwerk en IrisZorg) worden uitgebreid.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 december, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
tova

Ik denk dat niet alles gemeld wordt.

Friedel

Dat weet ik wel zeker???

Gruusbekse

Incidenten alarmerend stabiel, zal men bedoelen.

Marcel Poelen
die cijfers zeggen mij niet zo veel, wat ik op straat zie (en eerlijk gezegd soms ook denk te zien) des te meer. Volgens mij hebben wij als inwoners nog steeds geen grip op de omvangrijke situatie van dealen en gebruiken in ons dorp. Er komen nog steeds nieuwe gebruikende kinderen bij, vaak zo jong nog. Dealers zijn bijna altijd gebruikers die zo ook hun eigen gebruik bekostigen. Wiet is niet goed, zeker niet voor kinderen laat staan de rest van de troep die in de zelfde omgeving verhandeld wordt. De beschadiging van onze jeugd is amper in geld uit… Lees meer »
de nachtboswachter

vraag me af of ze luisteren naar een straat COACH.

Reggie
De leeftijd van alcohol gaat omhoog naar 18 jaar, maar wiet blijft men gedogen, in mijn ogen de omgekeerde wereld. Alcohol en drugs op straat, dat is wachten op problemen. Alles verdwijnt nu in de donkere spelonken van de maatschappij. Waar de horeca nog enigszins kon blijven monitoren hoe de jongere zich ontwikkelen is dit nu afgelopen, ze gaan niet op een cola zitten in de disco. De jeugd word naar de zuipketen gejaagd, of ze vertrekken naar Duitsland alwaar men nu al voorbereidingen treft en ze met open armen zal ontvangen. De ouders van nu, weten straks echt niet… Lees meer »
Marcel Poelen
Nachtboswachter; dat zal inderdaad wel niet voor alle jongeren gelden, toch vindt ik het ‘t proberen waard. De wijkagent, Iris-Zorg, opbouwwerkers en anderen kunnen allemaal hun steentje bijdragen. Ik zie in de straat-coach de meest ‘laagdrempelige’ schakel. Reggie; het hypocriete tussen gedogen van wiet gebruiken en bestraffen van telen moet opgelost worden. Dan liever legaliseren van kweken, dat je kun je beter sturen denk ik en heb je minder ellende. Onze horeca in Groesbeek is volgens mij best wel in staat gebleken om toezicht te houden, De Linde, De Hoeve, De Comm en anderen dragen echt wel bij aan een… Lees meer »
veteraan

Tova en Friedel: als jullie dat zeggen zal dat waar zijn. Now de rest nog even naar de brillenwinkel of ien ‘t donker de straat op.
Gruusbekse: stabiel, wil dat zeggen ieder jaar 100 nieuwe kinderen in de mangel van.. of 200, 10 bij de 1e hulp of 40, 10 de school niet afgemaakt of 65. Inderdaad alarmerend stabiel!!

de nachtboswachter

MARCEL in Engeland geeft men al voor lichting op de lage school men kan er niet vroeg genoeg bij zijn met voorlichting er zullen best jongeren zijn die luisteren.maar het merendeel luistert nog niet naar hun ouders naar staan naar een organisaties die langs elkaar heen lopen.

ijsbeer
Prachtig stukje propaganda, dit artikeltje. Gemeente, jeudgzorg etc. “doen er alles aan” om het drugsgebruik aan te pakken. Politie, jongerenwerk en gemeente “bespreken” regelmatig de plekken in Groesbeek die aandacht vragen. Alsof je deze problemen oplost door ze te bespreken en maar te blijven roepen dat je er alles aan doet. Iedereen kent de plekken waar drugs gedeald en gebruikt worden, ook op klaarlichte dag. Toch zie je daar nooit een jongerenwerker of politieagent. Probleem is dat als je een drugsplek aanpakt en opruimt, er ergens anders weer een nieuwe locatie ontstaat. Maar de oplossing kan toch niet zijn om… Lees meer »
kloeke

De dealers harder aanpakken…en flink straffen.zero tollerance..alles afpakken van die jongere en bekeuren.die softe aanpak helpt toch niet.

wpDiscuz