[Update] Groesbeek stemt in met rotonde op Nieuweweg

Het onderwerp “rotonde Zevenheuvelenweg-Nieuweweg” staat deze maand opnieuw op de agenda van de gemeenteraad. Op 19 december wordt er als het goed is een definitief besluit genomen over de komst van een rotonde op het kruispunt.

Kruising_Zevenheuvelenweg_NieuwewegDG1
Het veelbesproken kruispunt in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl

Er is in Groesbeek veel gesproken over deze rotonde, maar de raad heeft ondanks diverse raadsvoorstellen nooit een definitief besluit genomen. In eerste instantie zocht men namelijk naar goedkopere alternatieven, maar tijdens het begrotingsdebat in oktober diende de VVD een duidelijke motie in. Er zijn de afgelopen maanden diverse varianten aan bod gekomen, maar volgens de VVD vertraagt de hele discussie de besluitvorming en dat kost onnodig veel geld. “Een rotonde is de beste oplossing voor de veiligheid en een goede doorstroming”, aldus de VVD. De gemeenteraad steunde de motie: 14 voor en 3 tegen en lijkt daarmee volgende week in te gaan stemmen met een rotonde.

De provincie Gelderland moet als mede-eigenaar van het kruispunt echter ook nog toestemming geven. Het college zal de provincie om een financiële bijdrage vragen. Verder moet er contact worden gezocht met betrokken grondeigenaren. Om de rotonde aan te kunnen leggen moet grond worden aangekocht van particulieren.

Rotonde_Zevenheuvelenweg_Nieuweweg_tekening_GGRotonde_Zevenheuvelenweg_Nieuweweg_tekening_2_GG
Boven: nieuwste schets van rotonde variant 2, de keuze van het college. Onder: rotonde variant 2 (goedkoopste, 4 takken met aansluiting tankstation) zoals deze in november 2012 stond ingetekend. Klik op de plaatjes voor een groter formaat. Tekeningen: Arcadis/Gemeente Groesbeek.

De kosten voor de rotonde zijn geraamd op een bedrag van € 645.400,-, waarvan € 58.700,- bestemd is voor de VAT-kosten (voorbereiding, advies en toezicht). Het project ‘Breedeweg-Oost, herinrichting en infiltratie’ moet hiervoor tijdelijk wijken. Er is de laatste jaren minder draagvlak onder de inwoners voor dit project. De oorspronkelijke noodzaak om het project op te starten ontbreekt inmiddels.

De rotonde kan overigens pas in 2015 aangelegd worden. Dit moet dus door de nieuwe gemeente gedaan worden. De bomen rondom dit kruispunt zijn volgens De Nationale Bomenbank niet meer verplantbaar. Nu is besloten om deze bomen voor de aanleg van de rotonde te kappen en nieuw te planten.

Update 19-12-2013, 20:35 uur
Op het kruispunt Nieuweweg/Zevenheuvelenweg komt waarschijnlijk een rotonde. De raad stemde hier donderdagavond in ieder geval mee in. VOLG en GVP waren tegen. Er volgt nu echter nog wel een procedure: de provincie moet nog toestemming geven en er komt eventueel vanuit de provincie ook een financiële bijdrage. De Groesbeekse raad moet uiteindelijk na de hele procedure een uitvoeringskrediet ter beschikking stellen.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, Raadsvoorstel (B40.2) Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 december, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 44 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
stekkenberger

En dat voor die paar auto’s die 20 seconden moeten wachten voordat ze links of rechts af kunnen slaan,ze gooien weer 645.400 euro weg.

sander

gewoon 2 of 3 bomen rooien en klaar is kees.nee het MOET WEER HEEL VEEL GELD KOSTEN. En wij maar betalen voor deze grote onzin. Ik word hier zo pist over.stelletje mafkezen

Boze Boom.
Op dat punt gebeuren nooit of zelden maar een ongevalletje, niet meer of minder dan elders! En het punt is inderdaad wat onoverzichtelijk, maar daar hebben automobilisten een stel ogen en een stuk hersens voor in hun kop, en daarmee hebben ze ook zo,n roze papiertje mee gehaald! En weet niet of de Gelderlander gewoon slecht geinformeerd is of de boel probeerd op te kloten, maar volgens hun gaan er toch 24 bomen plat ten koste van een uitgave te Bredeweg wat dan niet doorgaat! Had naar aanleiding van dat artikel al gereageerd (zie hieronder). Het zijn vuile politieke stinkratten… Lees meer »
de nachtboswachter
OCH GROESBEEK WAAR ZIJN WE MEE BEZIG.24 monumentale bomen zo maar even gekapt VVD bedankt en zij die deze motie steunen ook bedankt.HENNIE BRINKHOF trek aan die bel en al die anderen die voor landschap en cultuur zijn en behoud van ons mooien groesbeek straks noemen ze ons dorp het dorp met de meesten rotondes maar pak het probleem is aan de file in het centrum nog meer file door deze rotonde plaats gewoon stoplichten krijg je ook een beteren doorstroming en stel de verkeerslichten eens goed af.en HANS PETERS je was toch ook zo tegen de bomenkap en geld… Lees meer »
De groene vinger

@ boze boom ook nu weer aktie van Gelderlander of dat alles al geregelt is !

B&W stelletje niks zeggende figuren vraag me af welke opleiding deze hebben gevolgt !

Mogelijk alleen de opleiding zakken vullen !

www.hanspeters.eu

Voor alle duidelijkheid ik ben tegen massale bomenkap in het bos.Ik ben echter ook voor verkeersveiligheid, verder zal ik het plan gewoon bestuderen en daarna indien nodig inhoudelijk reageren. Overigens vind ik die splitsing een van de meest onveilige verkeerspunten in Groesbeek. Ik heb het zelf al mee gemaakt dat ik vanaf de Stekkenberg kwam en een auto parallel reed met mijn auto die van links van de zevenheuvelenweg kwam. Dat daar wat moet gebeuren is duidelijk

Lees dat voorstel eens, daar staat alles in. Dat online bericht van de krant is weer eens halve informatie. Bredeweg is nu niet echt meer nodig omdat veel dingen al aangepast zijn daar. Daarom komt er geld vrij, niet omdat ze schijt aan de Bredeweg hebben. En die bomen komen ergens anders weer terug (wel nieuw als het goed is).

Hans1
Schandalig dat er 24 monumentale bomen moeten gaan wijken voor blik?? Er kan wel gezegd worden dat deze kruising onveilig is (Hans Peters) maar als je de ongelukken van de afgelopen decennia eens zou bekijken dan is zijn dat er niet veel. Wat er gebeurde kwam door het niet opletten van bestuurders en dat is in het verkeer overal regelmatig het geval. Als het over veiligheid gaat dan zijn er volgens mij toch zeker nog een heleboel andere dingen die een grotere prioriteit hebben dan deze rotonde. 1. de oversteekplaatsen in het centrum! Levensgevaarlijk!! 2. de Hoflaan en dan vooral… Lees meer »
Marcel Poelen
Hans Peters; jij bent tegen massale bomenkap in het bos. Dat zie ik ook zo, laat de WMG en Staatsbosbeheer maar discussiëren, dan hebben wij nog steeds kans op een mooi behouden bos. Maar hoeveel bomen staan er eigenlijk in ‘Ons Groesbeekse bos’: 500 of 5000 of 50.000 of nog meer? Als er dan 25 op dat belabberde kruispunt gerooid moeten worden zie ik niet in wat het probleem is. Herplanten van die 25 bomen zal een vermogen kosten en is ook al afgeraden. Elders in Groesbeek kan dat verspilde geld (van verplanten) veel meer voor de natuur betekenen. Dat… Lees meer »
de nachtboswachter

ALS je er eens goed over naar denkt.is de oude spoorbaan ook een goede op Lossing of maldensebaan 1richtings verkeer en daar hoeven geen bomen voor gekapt te worden.men is snellen in nijmegen of kranenburg.2vliegen in een klap.

stekkenberger

Men is snellen in Nijmegen over de Nijmeegsebaan,dan over de maldensebaan ,En hou is op met die domme ideeën van je,het bos interesseert jou helemaal niks dat merk ik wel.

Hans1

De hoop is nu gevestigd op de grondeigenaren want als die hun grond niet willen verkopen wordt het een lange procedure die nog veel meer geld zal kosten en waarbij het plan de prullenbak in kan.
Belachelijk trouwens dat men eerst deze discussie voert, de tekeningen laat maken en dan pas contact gaat zoeken met de grondeigenaren? Alsof die daardoor dan overstag moeten gaan??

Hans1

De hoop van de tegenstanders uiteraard!!

ijsbeer
Wie gewoon eens tijdens spitsuren gaat kijken op die splitsing, ziet dat niemand daar lang hoeft te wachten om over te steken. Er zijn geen files. Dan de verkeersveiligheid: het is een feit dat het verkeerstechnisch gezien geen onveilige splitsing is. Dus volgens objectieve maatstaven is er niets aan de hand. En er gebeuren inderdaad weinig tot geen ongelukken, waarschijnlijk omdat je er zo verdraaid goed moet uitkijken. Het gemeentebestuur wilde dan ook niet aan de rotonde, maar de gemeenteraad is op het geweldige idee gekomen dat een ‘gevoel van onveiligheid’ ook een criterium kan zijn om geld weg te… Lees meer »
ijsbeer

“volgens de VVD vertraagt de hele discussie de besluitvorming en dat kost onnodig veel geld”.
Nee, je zou als politicus eens lang nadenken en dan zomaar een goed besluit nemen. Dat kunnen wij burgers echt niet accepteren, hoor. IJsbeer denkt dat langer nadenken juist niets kost.

www.hanspeters.eu
Ik denk dat we inderdaad met respect naar elkaar mogen reageren. Iedereen kent mij ik reageer open met mijn eigen naam en natuurlijk hoeft het niet iedereen met mij eens te zijn. Ik ben wel de enige volksvertegenwoordiger die dat hier doet. Zo kent ook heel Groesbeek de nachtboswachter, ik ook. Maar ook hij geeft een open eigen mening, ongeacht of dat je d’r op zit te wachten of het met hem eens bent, we weten niet wie die is. Dat weten we niet van ene ijsbeer, ene stekkenberger, ene kruimeltje, ene realist, ene hans1, ene boze boom en weet… Lees meer »
Kruimeltje

Prof. Dr. Ir. P. Akkermans zou zeggen: jawel ik werd genoemd. Mijn naam is gevallen.

ijsbeer

Aha, Kruimeltje, nu weet ik in welke hoek ik jou moet zoeken.

Johanna

Ook ik reageer altijd onder mijn eigen naam, dus Hans jij bent niet de enige.
Ik kan me trouwens niet voorstellen dat iedereen ermee accoord gaat dat de beroemdste weg van Groesbeek zijn prachtige bomen kwijt moet gaan raken, en waarvoor ????? jawel “de heilige koe”.

stom

Mooi woord tijd,veiligheid gaat voor!!!

wpDiscuz