Klachten over aangescherpte Drank- en Horecawet

Paracommerciële instellingen zijn niet blij met de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) naar aanleiding van de nieuwe Drank- en Horecawet. Zij kunnen mogelijk in 2014 nog maar tot 00:00 uur alcoholische drank verstrekken.

Aan gemeenten is de verplichting opgelegd om uiterlijk 1 januari 2014 bij verordening regels vast te stellen voor het schenken van alcohol binnen de paracommercie (sportverenigingen, sociaal-culturele instellingen, wijkcentra). Daarnaast heeft de gemeente verordenende bevoegdheden in het kader van alcoholmatiging. Een paracommerciële rechtspersoon kan vanaf volgend jaar alcoholhoudende drank uitsluitend verstrekken dagelijks van 12.00 tot 24.00 uur.

Oneerlijke concurrentie

De wijziging wordt doorgevoerd om oneerlijke concurrentie met de reguliere horeca tegen te gaan. De achtergrond hiervan is dat het bij reguliere horeca (restaurants, cafés, feestzalen en cateraars) gaat om een commercieel verdienmodel, terwijl bij de paracommercie de maatschappelijke betekenis van de activiteiten voorop staat. Dan is het niet de bedoeling dat er vanuit de paracommercie oneigenlijke concurrentie ontstaat. Dit vanwege het feit dat er alcoholische drank kan worden geschonken op tijden, en voor activiteiten, die geen relatie hebben met het maatschappelijke doel van zo’n instelling.

Zienswijzen

Bij diverse instellingen is deze wijziging in het verkeerde keelgat geschoten. Germania, De Treffers, De Mallemolen, Kerstendal en TV Berg en Dal hebben allen een zienswijze ingediend om kenbaar te maken dat zij een schenktijd van 12:00 uur tot 01:00 uur realistischer achten. Voor veel van deze instellingen heeft een wijziging financiële gevolgen.

Onderstaand een kleine samenvatting van de zienswijzen. Klik op de link om de zienswijze te zien (.PDF-bestanden).

De Treffers en Germania
De Treffers en Germania wijzen er in hun zienswijzen op dat er ‘s avonds activiteiten binnen de vereniging worden georganiseerd. Daarbij valt te denken aan de kerstbingo, dropping, carnavals- en vrijwilligersavond. De clubs hebben geen signalen gekregen dat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie. De subsidiegelden nemen in de toekomst af en door de schenktijd op 00:00 uur te bepalen zullen de kantine-inkomsten lager zijn. Dit betekent volgens de twee voetbalverenigingen dat de contributies wellicht omhoog moeten, wat weer tot een afname van ledenaantallen zal leiden.

Gemeenschapshuis Kerstendal
Ook Kerstendal geeft aan dat met name op de vrijdagen, maar ook tijdens andere activiteiten, 00:00 uur geen optie als stoptijd voor het verstrekken van alcoholhoudende drank is. Dit beleid dwingt het gemeenschapshuis om een BV op te richten hetgeen het beheer niet eenvoudiger maakt en in feite niets veranderd. “In Berg en Dal zijn geen reële alternatieven om een partijtje te geven, ook is hierover nooit een woord van kritiek of tegenstand vernomen, niet van de plaatselijke horeca danwel de gemeente”, staat er in de zienswijze.

De Mallemolen
De toekomst van de Mallemolen is al onzeker, maar wordt er met een gewijzigde APV niet rooskleuriger op. Martijn Arents: “Graag wil ik u erop wijzen dat een eventuele wijziging in de schenktijden van alcohol, grote financiële gevolgen heeft voor het beheer van De Mallemolen (…). Mocht het zo zijn dat de schenktijd aangepast gaat worden tot 24.00 uur dan zal dit ten koste gaan van een groot aantal activiteiten die vooral op vrijdag- en zaterdag avond plaats vinden. Ook zal ik van een tweetal huurders de huurovereenkomst moeten beëindigen”.

TV Berg en Dal
De tennisvereniging (TV) in Berg en Dal geeft aan dat de laatste spelers tijdens competitiewedstrijden (tijden vastgelegd door de KNLTB) vaak pas tegen 00:00 uur van de tennisbaan komen. Het zou dan vreemd zijn als zij geen alcoholische versnapering meer kunnen nuttigen. Van eventuele oneerlijke concurrentie in Berg en Dal is volgens de vereniging overigens geen sprake. “Er is bijvoorbeeld géén café in Berg en Dal waar sporters na 00:00 uur nog heen zouden kunnen gaan”, laat TV Berg en Dal weten. De vereniging zegt daarbij dat het niet op de hoogte is gebracht van deze zaken. “Het verbaast ons overigens dat wij als vereniging niet middels een brief op de hoogte zijn gesteld van deze aanpassingen, zoals dat bij anderen wel het geval was, en wij uit de regionale pers hebben moeten vernemen dat wij bezwaar tegen de aanpassing van de APV kunnen maken.”

Gemeente: Vasthouden aan het oorspronkelijke besluit

De gemeente geeft in het raadsvoorstel aan dat er ondanks de zienswijzen niets aan het ontwerpbesluit zal veranderen, omdat zij als doelstelling heeft het alcoholgebruik binnen de gemeente terug te dringen. Men heeft begrip voor de consequenties die er op de wijziging volgen, maar dat ontslaat de gemeente niet van haar wettelijke plicht om bij verordening bepaalde regels vast te stellen voor paracommerciële inrichtingen. “Horeca-activiteiten mogen bij paracommerciële inrichtingen slechts ondersteunend zijn,de maatschappelijke doelstelling zonder commercieel karakter dient voorop te staan. Voor een incidentele bijzondere gelegenheid kan de burgemeester overigens gebruik maken van zijn bevoegdheid om dan ontheffing te verlenen van de gestelde regels”, aldus de gemeente in een reactie op de zienswijzen.

De leeftijdsgrens voor alcohol wordt per 1 januari 2014 opgeschroefd naar 18 jaar en er geldt tevens een verbod op de zogeheten “Happy Hours”. Raadsleden zijn door de bezwaarmakers ingelicht. Op 19 december neemt de Groesbeekse gemeenteraad een definitief besluit over de wijziging van de APV.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, Raadsvoorstel (B69) Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 december, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
henkie

Wat een klets

Nuchtere

Wat een onzinverhalen. Huurovereenkomsten beëindigen (wie huurt er na 24.00 uur nog iets?)en contributies wellicht verhogen,wat een dreigementen van bovenstaande lui. Het gaat alleen om eigenbelang en (bier)drinkfestiviteiten. 24.00 uur is een prima eindtijd voor club- en cultuuractiviteiten. Vasthouden en straks flinke controles uitoefenen gemeente, maar………… het zal wel teruggedraaid en/of gedoogd worden!

Reggie

Gelijke monniken, gelijke kappen.
De verenigingen willen wel de voordelen, niet de nadelen.
Wil men dat wel ?, dan dezelfde belastingen, zelfde eisen, vergunningen, geen subsidie, dus dezelfde eisen als een commerciële onderneming.
Wil je dat niet, dan de huidige vergunning en APV aanvaarden en daarbinnen blijven werken.

henk

Tja ik moet Reggie gelijk geven. Nu gaat de jeugd zich lekker goedkoper indrinken in de sportkantines om vervolgens zich naar een disco of kroeg om daar hun uren vol te maken.
Van de andere kant de horeca hebben met hun drankprijzen hun eigen bierglazen ingegooid.

de nachtboswachter

goed gezegt REGGIE of gelijke RECHTEN GELIJKE KANSSEN.

Groesbeker

Wordt er dan met carnaval in de tent ook na 24.00 geen alcohol meer gedronken ??????

Marcel Poelen
dit is naar mijn mening een voorbeeld van een onzinnig voorstel van B&W om de APV te wijzigen. De paracommerciële instellingen zoals sportclubs,Mallemolen, Kerstendal en TV Berg en Dal hebben een grote maatschappelijke functie die wij allemaal (zouden mogen) koesteren. Vergelijk met horeca is een commercieel argument van de horeca. Onder de inwoners van ons dorp is ook een bijna unanieme draagvlak voor Clubs en hun bar-ruimtes. Wie ziet nou niet graag dat de clubs, buurtcentra en ook de Mallemolen het goed doen. Daar is toezicht en sociale controle voldoende. De clubs en hun vrijwilligers zijn er ook allemaal goed… Lees meer »
Kenner

Laat de gemeente maar eerst eens bij de linde gaan handhaven. Dag lukt ze al 20 jaar niet

Realist

@Henk, jouw theorie lijkt op zich aannemelijk. Maar in de praktijk zie ik echter in geen enkel clubhuis in Groesbeek wantoestanden met dronken jongeren zoals in en bij een niet nader te noemen disco aan de Cranenburgestraat.

de nachtboswachter

DE meesten drinken onderweg of op een hangplek om dat het zo duur is.Die tijd van dat ze in een clubhuis dronken is ook voorbij.men zoekt nu de hangplekken op en zij die met sport bezig zijn kunnen nog wel een pilsje drinken.maar gaan naar huis.anders zou sport ook geen nut hebben.REALIST heeft gelijk.

@Henk dat de consumptie in de regeulieren horecamarkt naar mijn mening ook een te hoge prijs heeft,voor een pilsje betaalt men al gauw 2 EURO,maar daar komt hij een fust bier van 50 liter kost ongeveer 125 EURO koolzuur komt er ook nog bij.er worden ongeveer 225 glazen uit een fust getap, voor viltjes moet de horeca uitbater ook nog vaak betalen.De bierslangen moeten 1 keer per maand gereinigd worden is ook niet voorniks.21 procent belasting per glas,huur hypotheek,Energie kosten,water,buma-sena(muziek),tv rechten, ozb gebruik,eventueel personeel kosten,klein geld moet ook bij de bank betaald worden,boekhouder en dan moet de uitbater ook nog… Lees meer »
wpDiscuz