Leemkuil Stekkenberg opgeknapt

Deze winter wordt de leemkuil nabij de Stekkenberg in Groesbeek opgeknapt. Een aantal bomen wordt geveld om meer zonlicht in de leemkuil te krijgen. Met een kraan wordt op enkele plekken geplagd. De werkzaamheden starten medio december.

Duitse_Brem_HennyB
Een Duitse brem. Foto en rechten: Henny Brinkhof.

Sinds 1840 kwam in de leemkuil zaagblad voor en Duitse brem. Zaagblad is voor het laatst waargenomen aan het begin van de jaren zeventig. Duitse brem komt hier nog wel voor en breidt zich gestaag uit. Deze leemkuil is van nationale betekenis omdat het één van de weinige overgebleven groeiplaatsen van Duitse brem in Nederland is.

Zuurgraad

De reden van deze bijzondere plantengroei heeft te maken met de grondsoort. De leem zorgt niet alleen voor een vochtig milieu, maar bezit ook een heel klein beetje kalk. Juist dit kleine beetje kalk is van groot belang voor deze zeldzame soort. Het geeft de bodem een andere zuurgraad en beïnvloedt het composteringsproces van humus. Maar net niet zo sterk dat er een voedselrijke situatie ontstaat wat bij veel kalk wel snel gebeurt. De Duitse brem houdt er ook van wanneer de grond waarin hij groeit regelmatig beroerd wordt. Vroeger gebeurde dat door het afgraven van leem. Tegenwoordig neemt het IVN deze taak deels voor hun rekening, door hier met enige regelmaat open plekken te maken.

Vrijwilligers

Mede door de inzet van de vrijwilligers van het IVN (Instituut Voor Natuurbeschermingseducatie), breidt de brem zich uit. Eens in de paar jaar is het nodig om kleinschalig te plaggen en om hoge bomen en struiken om te zagen. Het is van groot belang dat deze planten voldoende (zon)licht krijgen.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 december, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

JA dit is een mooi stukje oude natuur het ligt aan het kerkhof ik heb er ook wel elk jaar goudvinken waar genomen en putters sijsjes.ik vindt het alleen jammer dat er vaak afval gedumpt wordt en er lopen veel verwilder katten rondt.we moeten dit stukje goed in eren houden.

Kruimeltje

…”een aantal bomen worden geveld”….
Elders op dit forum vechten we elkaar de tent uit voor een paar bomen en nu hoor ik niemand. Vreemd allemaal, erg vreemd.

jantje.

Dit is ook zeer kleinschalig Kruimeltje en met enkele bomen want in dat leem gat staat niets, en alleen goed voor de natuur om namelijk een zeldzame plant in NL te behouden…en de IVN zal heus wel alleen met goed beleid enkele bomen uit het bos halen en uitdunnen met enige hun enige doel om meer zonlicht te krijgen…is toch wel heel andere koek dan een alles verwoestende kaalslag voor de poen… of een bomenkap voor een rotoptonde… Gr

de nachtboswachter

KRUIMELtje moest dat ook op mijn slaan.daarbij de IVN heeft kennis van zaken.

Realist

@Kruimeltje; iets met appels en peren…

Kruimeltje

Volgens mij is een boom een boom. Elke kap van een boom is voor een liefhebber ongewenst. Het maakt niet uit waar die boom staat. In de discussie worden bomen te pas en onpas als argument gebruikt. Daar stoor ik mij aan.
Dus in het vervolg niet meer mekkeren als er elders ook bomen verdwijnen…

wpDiscuz