“Spelregels” vuurwerk 2013

Oudjaarsavond staat voor de deur en dus kan iedereen vanaf 28 december weer vuurwerk kopen om deze nacht in te kleuren en te laten knallen. Maar dat vuurwerk moet wel veilig opgeslagen en verhandeld worden. Daarvoor zijn, voor de veiligheid van ons allemaal, strenge eisen opgesteld. Deze maand worden alle vuurwerkopslag- en verkooppunten daarom grondig gecontroleerd.

De regels voor het (ver)kopen, in bezit hebben en afsteken van vuurwerk zijn bedoeld om gevaren en overlast hiervan te beperken en staan in het landelijke Vuurwerkbesluit en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Misbruik vuurwerk strafbaar

Vuurwerkmisbruik (o.a. bezit en/of afsteken van verboden vuurwerk zoals strijkers en nitraatbommen, vuurwerk gooien naar mensen, dieren of brandgevaarlijke materialen of vuurwerk laten afgaan in brievenbussen, prullenbakken e.d.) is altijd strafbaar en daartegen zal dan ook zo veel mogelijk worden opgetreden. Het is ook goed om elkaar daar op aan te spreken en om als ouders de regels en risico’s met uw kinderen te bespreken. Voor een toelichting verwijzen we naar www.halt.nl. Bureau HALT houdt ook dit jaar in onze regio weer een vuurwerkcampagne in samenwerking met politie en brandweer.

De verkoop van vuurwerk mag alleen plaatsvinden vanuit erkende verkooppunten, die door overheidsinstanties zijn gecontroleerd op de geldende veiligheidseisen en waaraan een gemeentelijke verkoopvergunning is verleend. Zie daarvoor Openbare bekendmakingen.

Controle politie

De politie zal de komende weken controleren op de handel, het bezit en het (vroegtijdig) afsteken van vuurwerk, waarbij ook nadrukkelijk wordt ingezet op het bestrijden van illegaal vuurwerk. De politie gaat daarbij uit van zero tolerance en lik-op-stuk beleid, wat betekent dat als een duidelijke overtreding van de regels wordt geconstateerd direct een bekeuring (boete of Halt-verwijzing) zal volgen. Agressie of geweld wordt natuurlijk helemaal niet getolereerd.

Belangrijkste regels

We zetten de belangrijkste regels aangaande vuurwerk even op een rijtje:

• Verkoop van vuurwerk mag alleen aan personen van 16 jaar of ouder.
• Verkoop van consumentenvuurwerk (en daarmee ook bezit door particulieren) mag dit jaar op zaterdag 28 december, maandag 30 december en dinsdag 31 december.
• Verkoop van consumentenvuurwerk mag alleen bij erkende, door de Nederlandse overheid gecontroleerde, verkooppunten plaatsvinden. Al het andere vuurwerk is illegaal en niet veilig, bezit daarvan is strafbaar.
• Vuurwerk afsteken mag alleen op dinsdag 31 december 2013 vanaf 10.00 uur tot woensdag 1 januari 2014 om 02.00 uur. Wie op andere tijden vuurwerk afsteekt is dus strafbaar. Wilt u vuurwerkoverlast melden? Dan kan dat via het telefoonnummer van de politie: 0900 – 88 44.
• Vuurwerk afsteken op een zodanige manier dat gevaar, schade of ontoelaatbare overlast wordt veroorzaakt is te allen tijde verboden.
• Gaat u verantwoord, veilig en volgens bovenstaande regels te werk en houdt u bij het afsteken van vuurwerk vooral rekening met (schrikreacties bij) ouderen, kinderen en huisdieren.
• Ruimt u de restanten van het vuurwerk zo snel mogelijk op, het is een kleine moeite.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: Gemeente GroesbeekTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 december, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 13 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

VEILIGHEIDS bril op doen belangrijk voor al kinderen.

De Kuier.

Spelregels staan (meestal) op de verpakking. In het Chinees.

henk

spelregels en wetten zijn er om te overtreden, anders was er namelijk geen bal aan. Ben helemaal geen voorstander van vuurwerk, maar elk jaar staan en zijn er regels. Maar handhaving is er totaal niet. Elk jaar zijn de huisdieren een dikke week in stress en kun je in het voorjaar nog steeds
de troep van een ander opruimen. Beste overheid doe er GVD een keer iets aan en treed eens daadwerkelijk hard op. lachertjes zijn die HALT straffen die ze nu krijgen.

Henk ik ben het helemaal met je eens.
Verschrikkelijk dat klote vuurwerk.
Waarom kan dat nou niet beperkt worden tot
oudjaarsavond. Er zou veel meer controle moeten zijn, met
hele zware boetes, en degene die een vuurwerkongeluk
krijgen zelf op laten draaien voor de ziekenhuiskosten.

Groesbeker

Gewoon vanaf 24.00 tot 02.00

Oma van Magriet Engelsma

Gewoon helemaal verbieden.

miep

Hier lopen ze alweer weken te knallen.Ettertjes van een jaar of 11-16 waarvan de ouders blij zijn dat ze het huis uit zijn.Maakt ze niks uit dat ze anderen irriteren,als pa en ma er maar geen last van hebben!

groesbeekse

@ groesbeker heeft gelijk,gewoon vanaf 24,00 tot 02,00

stom

oma van magriet moet wel gezellig zijn helemaal verbieden is geen optie

Keereweer, heb je het gelezen?
Alleen tussen 24.00 en 02.00
Dat wil het overgrote deel van Groesbeek.
En luister daar nou eens naar!!

JA! want 10 reacties geven een duidelijk beeld wat het overgrote deel van Groesbeek wilt!! omfg

stekkenberger

Stelletje zeikerds,vroeger waren jullie de lelijkste met het afsteken van vuurwerk,en nu jullie ouder zijn en er niet meer tegen het lawaai kunnen nu moeten ze het afschaffen.

Marcel
Alsof er nu ooit nog aan te ontkomen valt aan dat vuurwerk. Verbieden? Laat me niet lachen, het jonge tuig komt hoe dan ook aan hun vuurwerk, en waarom zouden ze nu nog stoppen? Ze vinden het namelijk heerlijk om ‘gehoord’ te worden. Hier op de Stekkenberg wordt vanaf eind september al geknald en dat wordt naarmate Oud en Nieuw komt alleen nog maar erger. Want wie houdt ze tegen? Politie? Als die al surveilleren, verandert dat niets aan het aantal rotjes dat mensen de stuipen op het lijf jaagt. Van mij mag er best flink geknald worden, maar dan… Lees meer »
wpDiscuz