[Update] Plan CPH Groesbeek afgeketst

Het Centrum voor Psychisch Herstel in Alverna, Wijchen zal begin 2014 de deuren sluiten. Alles wordt nu, gereduceerd, ondergebracht op de locatie in Rosmalen. Dit is het gevolg van een grote bezuiniging.

De bezuinigingen raken ook GGZ Oost Brabant. Dit maakte de organisatie vorige week op haar website bekend. “Samenvattend komt dit neer op een bezuiniging van € 6,2 miljoen en een reductie van 90 fte op het totale personeelsbestand”, aldus GGZ. De terugloop wordt vooral veroorzaakt door de invoering van de generalistische Basis GGZ en een strakker inkoopbeleid door zorgverzekeraars.

De totale bezuiniging is voor het grootste deel op te vangen door te snijden in de personeelskosten. CPH Alverna en Rosmalen gaan nu samen reduceren tot de helft van de huidige capaciteit en personeelsbestand. Eind januari 2014 wordt voor de rest van de organisatie bekend wat de effecten zijn voor de medewerkers.

Wat dit voor de mogelijke komst van een CPH in Groesbeek bij zwembad De Lubert betekend is nog niet bekend. Het lijkt er op dat dit plan nu ook van tafel is. Veel buurtbewoners zitten om diverse redenen niet op zo`n centrum op eerder genoemde locatie te wachten. Eerder trok CPH zich al terug omdat het huurder wil worden. CPH mag zelf geen geld investeren in een zwembad, maar Mechteld ten Doesschate (VVD) vindt het vreemd dat een instelling als het CPH daar veel later pas achter kwam. Ook het CDA en Sociaal Groesbeek hebben aangegeven tegen het huidige plan te zijn. Daarmee is er echter nog geen meerderheid in de Groesbeekse gemeenteraad.

Het onderwerp zou volgend jaar weer in de Groesbeekse raad behandeld worden, nadat een eerdere besluitvorming werd uitgesteld.

Update 18-12-2013, 11:00 uur
GGZ heeft zich teruggetrokken uit de samenwerkingsovereenkomst. Door de aanstaande bezuinigingen heeft men besloten om alleen in Rosmalen verder te gaan met de zorg. Het bestemmingsplan kan daarmee niet meer worden vastgesteld. In 2014 zal de raad zich opnieuw over dit onderwerp buigen. Gekeken wordt naar de mogelijkheid om de exploitatie van het zwembad als gemeente zijnde voort te zetten of deze over te dragen aan Villapark De Zeven Heuvelen BV.

De gemeente onderzoekt wat zij op juridisch vlak tegen deze eenzijdige opzegging kan doen.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, GGZ Oost-Brabant

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 december, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 23 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Kwebbel
Wel typisch dat hier door de bezwaarmakers al op gewezen is bij de bezwaren rond het voorontwerp bestemmingsplan. Als deze groep dat al een half jaar geleden wist dat dit eraan zat te komen (ivm de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg), hoe kan het dat dit voor de gemeente nu als een verrassing komt? Net als de verrassing dat het CPH niet in een zwembad mag investeren. Dit hadden ze bij de GGZ toch al veel eerder geweten moeten/kunnen hebben. En dan toch de druk op de ketel zetten om het plan er maar zo snel mogelijk er door heen… Lees meer »
kloeke

Dankzij oplettende burgers werd door veel vragen dit plan uitgesteld. B en w mag deze mensen wel dankbaar zijn voor het behoeden voor dit fiasco.

Pieter-Jan

Na het bordje UW REISTIJD DOOR HET CENTRUM, de onzinnige plannen van VOSSENHOL in de Mallemolen is GGZ-hotel op het zwembad een volgend fiasco in het steeds maar langer wordende rijtje.
Treurig zo’n ongelofelijk incompetente coalitie.
Gebrek aan kennis, stoicijns/onverzettelijk in eigen gelijk en wat goed is voor Groesbeek, gebrek aan voortschrijdend inzicht, leunen op vermeende expertise van onbetrouwbare ambtenaren.
Kijk, kijk … burgers open uw ogen en zie hoe uw geld over de balk wordt gegooid door …. ja,ja,ja door wie????
Raad, grijp in. Een motie van wantrouwen is wel het minste wat er op de agenda zou mogen ……..

Jammer

B en W heeft tegen beter weten in het Lubert plan er doorheen
gedrukt. Waarom weet niemand, wat wel bekend is dat er veel schade op allerlei gebied is aangericht door het doordrukken
van dit belachelijke plan.
Een excuus aan de getroffenen zou op zijn plaats zijn.
B en W toen karakter en geeft toe dat jullie verkeerd
gehandeld hebben.

www.hanspeters.eu

Het CPH had nooit een partner mogen zijn. Belgers had het zwembad ook niet mogen krijgen, ik heb al vaker aangegeven een gemeente moet er alles aan doen om de schijn van partijdigheid te vermijden. Aanbesteden was het beste geweest en Pieter Jan misschien ben ik het met je eens, ware het niet dat dualisme in Groesbeek niet bestaat.

Realist

@Pieter-Jan, de raad zou idd moeten ingrijpen. Maar wat Hans Peters ook al schrijft, dualisme is in Groesbeek een dode letter. De coalitie fracties van PvdA, VOLG en GVP lopen slaafs achter het college aan. Dat is ook de reden dat de meest absurde voorstellen steeds goedgekeurd worden.

Marcel Poelen
Beste mensen, vandaag las ik de brief M 30 van B&W aan de Gemeenteraad van Groesbeek, een brief met een volstrekt ongeloofwaardige uitleg van de gang van zaken aan de Gemeenteraad. Het liegen, onjuist & vertraagd informeren van raadsleden door B&W en de plannenmakers GGZ en Belgers houdt maar niet op. Enkele feiten: 1. In 2012 wist de GGZ al dat het nieuwe beleid van minister Schippers, zoals vastgelegd in het bestuurlijk akkoord ook voor het CPH concept grote gevolgen zou hebben. 2. Op 12 februari 2013 wordt het voorontwerpbestemmingsplan gepubliceerd. 3. Bezwaarmakers geven direct aan dat het plan zou… Lees meer »
Sprookje

Kunnen we al niet een paar kamers bespreken in Rosmalen voor B&W Groesbeek?

de nachtboswachter.

JAMMER maar veel mensen hadden baat in ALVERNA en het lag mooi in de bossen.

neem uw verantwoording

@alle reageerders…..
Wat een kritiek……
Maar binnekort zijn er gelukkig weer gemeenteraadsverkiezingen. Dus…..Neem uw veranwoording en stel u beschikbaar.

Ben.Helder
“TOTAAL ONGELOOFWAARDIG” Het waren wijze woorden van Mechteld die de totale afgang van B&W en de coalitie markeerden! Wij leven in een Morele crisis waarin bovengenoemd gedrag een dagelijkse praktijk is geworden. Er is geen democratie. We leven hier in een nep democratie waarbij enkelen gewoon doen wat zij willen en er nog steeds mee weg komen! Terwijl politici tetteren dat het allemaal weer goedkomt smelt het VERTROUWEN bij de gewone burger weg waar je bijstaat. Politiek is iets dat ons allemaal raakt. Daar behoor je integer mee om te gaan! Voortschrijdend inzicht had het verschil kunnen maken maar helaas!… Lees meer »
Jammer

Beste Marcel,

Op het gemeentehuis liggen ook nog honderden handtekeningen
van gebruikers van het zwembad die ook tegen deze plannen
waren misschien kunnen jullie hier ook nog wat mee.

Marcel Poelen
beste Hans Peters; het gebrek aan dualisme in de gemeenteraad & de tunnelvisie van B&W (Sjaak en zijn GVP) is DE KERN van het falen, beste Kwebbel; bezwaren maken en komen met alternatieven moeten samen opgaan, grijp je kans Kwebbel. Beste Kloeke; oplettende burgers zien meer dan glurende handhavers. WIET (T) VERHUURT heeft ook alleen maar een Neusje voor de Miljoenen van Sjaak, potgrond en geurwassers kent hij niet, de mesthoop is het resultaat van zijn ‘gedruk’ op ambtenaren, beste Pieter-Jan; de Gemeenteraad is verdeeld, de coalitie van GVP, VOLG en PVDA unaniem …………… DOM, ga zelf de politiek in… Lees meer »
de nachtboswachter.
WE zijn het eigenlijk zat met de politiek in GROESBEEK we moeten de zaak gaan vernieuwen en anderen een kans geven het merendeel wat in de politiek zit heeft het al 50 jaar voor het zeggen.en daar moet verandering in komen.MARCEL POELEN lijkt mijn een goede persoon binnen de politiek.BEN HELDER.KLOEKE.HANSPETERS.moet wethouder worden.REALIST.GROENE VINGER.om er maar op te noemen.we zouden ook een keer alle bij elkaar kunnen komen.en de dingen eens goed op een rijtje zetten onder het genot van een pilsje wijntje koffie of wat dan ook.VERDER WENS IK EEN IEDER FIJNE FEESTDAGEN EN EEN GEZOND 2O14.de rest is… Lees meer »
Marcel Poelen

Dat is mooi gezegd Nachtboswachter, dank daar voor.

Anne

“” Raad, grijp in. Een motie van wantrouwen is wel het minste wat er op de agenda zou mogen ……””

Daar kan ik het slechts volkomen mee eens zijn.

Marcel Poelen dank voor de heldere smaenvatting

ijsbeer

Een gemeentebestuurder moet altijd compromissen kunnen en durven sluiten. Op je strepen blijven staan en anderen tot de grond toe afbranden zoals op dit forum vaak gebeurt, hoort daar absoluut niet bij. Er zijn inderdaad maar weinig mensen in de Groesbeekse gemeentepolitiek die het vak beheersen. Eerlijk is eerlijk: Sjaak Thijssen doet dat gewoon het beste, of je het met hem eens bent of niet. Je moet in de gemeenteraad van goeie huize komen om hem tegengas te geven, in ieder geval inhoudelijk de zaken tot in detail kennen, en dat schort er meestal aan.

B.Eerput
@Hans Peters, ik ben het helemaal met je eens dat het woord dualisme niet in het woordenboek van de gemeente Groesbeek voorkomt. Zelf ben ik een groot tegenstander van New Public Management, prestatie-indicatoren bij de overheid? Absurd, maar in de gemeente Groesbeek zouden ze dat eens moeten toepassen, uiteraard met sancties. Het College van B&W maakt er een zooitje van, bouwt verkeerde netwerken op en is niet nauwkeurig in beginsel. Vroeger zei men dat als je echt niks anders kon je maar bij de politie moest gaan, nou… in Groesbeek lijkt het wel wanneer je echt niks anders kunt… dan… Lees meer »
ijsbeer
@b.eerput: geheime diners, zeg je? Volgens mij zitten de mannen met een kilootje teveel juist in de gemeenteraad/oppositie, niet in het gemeentebestuur. Ik denk niet dat er in de Groesbeekse politiek complotten of maffiose praktijken plaatsvinden. Heeft u daar dan wel aanwijzingen voor? Natuurlijk moet je een broedende kip niet storen, en kan niet alles meteen openbaar worden gemaakt. Om uw laatste vraag te beantwoorden: ja, ik denk dat raadsleden veel meer inspanning zouden kunnen leveren om de finesses van zaken waarover ze moeten beslissen te begrijpen. Doen ze dat niet, dan nemen anderen de beslissingen, maar dan moet je… Lees meer »
www.hanspeters.eu

Hoewel ik regelmatig kritiek krijg vanuit enkele raadsleden, gebruik ik dit medium toch om mijn mening aan de kiezer duidelijk te maken. En dat een coalitie blind met het College mee stemt, blijk wel weer uit dit bericht. Wat ik heb gedaan is het volgende. Ik was van begin af aan kritisch. Ik ben wezen kijken in Alverna. Ik heb informatie ingewonnen bij omwonenden. Ik heb de rapportage van minister Schippers gezien en op basis daarvan na gedacht en tot een conclusie gekomen. Dat is de manier waarop je politiek behoort te voeren, althans in mijn opinie.

wpDiscuz